Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2022

Ανοιχτός πόλεμος κυβέρνησης και με τον Ιβάν Σαββίδη: Πώς ξεκίνησε και τι μέλλει γενέσθαι... Ποιοι θέλουν να φύγει από την χώρα ο Ελληνορώσος επιχειρηματίας


 Με μία ανακοίνωσή της η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού άναψε «φωτιές» στο πολιτικό σκηνικό αρχίζοντας έναν ανοικτό πόλεμο μεταξύ του Ιβάν Σαββίδη και της κυβέρνησης Μητσοτάκη που κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πως θα τελειώσει.

Συγκεκριμένα η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού, απέστειλε κλήση για απολογία στους Γιώργο και Νίκο Σαββίδη, για παράβαση των διατάξεων «περί κωλυμάτων».

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται, τόσο ο ίδιος, όσο και ο αδελφός του, παραπέμπονται στο Τριμελές Εφετειο Κακουργημάτων της Θεσσαλονίκης για ηθική αυτουργία σε εκβίαση. Κάτι που έρχεται σε αντίθεση με την υπεύθυνη δήλωση που είχε κάνει τον περασμένο Ιούλιο, πως δεν συντρέχει στο πρόσωπό του κανένα κώλυμα από του νόμου προβλεπόμενας.

Οι ίδιοι απειλούν με μηνύσεις την Επιτροπή κάνοντας λόγο για την παραβίαση προσωπικών δεδομένων και η ΠΑΕ ΠΑΟΚ με «διαρροή» έσπευσε να διαχωρίσει την ποδοσφαιρική εταιρία με την υπόθεση επιμένοντας πως «πρόκειται για προσωπική υπόθεση».

Η ανακοίνωση της Επιτροπής είναι το λιγότερο… περίεργη και τίθεται το ερώτημα: Σαφώς και έχει δικαιωμα η Επιτροπή να μην τους εγκρίνει μήπως όμως το ζήτημα αυτό άπτεται των προσωπικών δεδομένων και δεν επιτρέπεται η δημοσιοποίηση τέτοιων στοιχείων; Είναι ένα ερώτημα.

Η ΠΑΕ ΠΑΟΚ χαρακτηρίζει τον Λευτερη Αυγενάκη ως τον πιο εμπαθή υφυπουργό Αθλητισμού και επικίνδυνο που βρέθηκε ποτέ σε αυτή τη θέση, τονίζει ότι γελοιοποιεί τους θεσμούς και προκαλεί δυσαρέσκεια για την κυβέρνηση. Μάλιστα, θεωρεί «ζήτημα τιμής» την πολιτική τιμωρία του.

Η ανακοίνωση της ΠΑΕ ΠΑΟΚ:

«Η στιγμή που όλοι περιμέναμε…

Η ΕΕΑ, των Τζουλάκηδων και των Αρκούδηδων, των αγαπημένων εργαλείων του Λευτέρη Αυγενάκη, έψαξε να βρει τη στιγμή της για να εκδικηθεί την ΠΑΕ ΠΑΟΚ για τον διεθνή εξευτελισμό στο CAS σχετικά την πλεκτάνη της δήθεν πολυϊδιοκτησίας που πήγε να στήσει εναντίον της.

 Σήμερα οι εντολοδόχοι της ΕΕΑ, καλούν την ΠΑΕ ΠΑΟΚ για εξηγήσεις σχετικά με προσωπική υπόθεση του Γιώργου Σαββίδη, γεγονός για το οποίο υπάρχει πλήρης άγνοια από την ΠΑΕ ΠΑΟΚ.

Σε κάθε περίπτωση η κατάληξη για εκείνους θα είναι η ίδια, ωστόσο εφιστούμε την προσοχή για ακόμη μια φορά στον Λευτέρη Αυγενάκη, που επιλέγει τη βεντέτα με τον ΠΑΟΚ.

Η ΠΑΕ ΠΑΟΚ σας απέδειξε ότι είναι ηθικά και νομικά ισχυρά κατοχυρωμένη, για να μη σας επιτρέψει να κάνετε εσείς τις προεκλογικές σας εξυπηρετήσεις.

 Πλέον για εμάς αποτελεί ζήτημα τιμής η πολιτική σας τιμωρία και η οριστική σας αποχώρηση από τα αθλητικά δρώμενα της χώρας, ως ο πιο εμπαθής και επικίνδυνος υφυπουργός αθλητισμού της ιστορίας.

Ήδη η παραμονή σας στη θέση σας μας προκαλεί έκπληξη και δυσαρέσκεια για την Κυβέρνηση, που σας επιτρέπει να γελοιοποιείτε την ισονομία, τους θεσμούς και δυστυχώς και τη γενέτειρά σας».

Η κατηγορία -ηθική αυτουργία σε εκβίαση σε βαθμό κακουργήματος- σε βάρος του Γιώργου και του Νίκου Σαββίδη αφορά την υπόθεση της πυρπόλησης του αυτοκινήτου της συζύγου του μάνατζερ ποδοσφαιριστών Ιωάννη Ευαγγελόπουλου το 2015 και των απειλών που αυτός δέχτηκε στη συνέχεια, σε μια περίοδο που διαπραγματευόταν νέο συμβόλαιο για τον ποδοσφαιριστή Εργκούς Κάτσε, που από τη δικογραφία αποδίδονται σε εγκληματική οργάνωση εκβιαστών την οποία προσέγγισε παράγοντας τότε του ΠΑΟΚ, ο Σπύρος Μηλιωρίδης, ενεργώντας σύμφωνα με το κατηγορητήριο ως ενδιάμεσο πρόσωπο για λογαριασμό των Γιώργη και Νίκου Σαββίδη.

Ο Γιάννης Ευαγγελόπουλος είναι μάνατζερ ποδοσφαιριστών τα δικαιώματα των οποίων διαχειρίζεται μέσω της εταιρείας Ace Management.

Το 2015 ήταν εκπρόσωπος διάφορων ποδοσφαιριστών της ΠΑΕ ΠΑΟΚ.

Ειδικότερα, τον Σεπτέμβριο του 2015 διαπραγματευόταν νέο συμβόλαιο για τον Εργκούς Κάτσε. Στις 14-10-2015 πυρπολήθηκε και καταστράφηκε το αυτοκίνητο της συζύγου του, με το οποίο κυκλοφορούσε ο ίδιος.

Την ίδια μέρα δέχτηκε τηλεφώνημα από άγνωστο, με ξενική προφορά, ο οποίος του είπε: «αν δεν κάνεις αυτό που πρέπει, την επόμενη φορά θα πάθεις ζημιά στο σπίτι». Ο Ευαγγελόπουλος μετά από αυτό διέκοψε τη συνεργασία του με τον Κάτσε.

Πώς εμπλέκονται Γιώργος και Νίκος Σαββίδης

Το Βούλευμα στηρίζεται στην εκτίμηση ότι ο λόγος που κάηκε το αυτοκίνητο και δέχτηκε απειλές ο Ευαγγελόπουλος ήταν επειδή αυτός διαπραγματευόταν τους όρους του συμβολαίου του Κάτσε με τον ΠΑΟΚ.

Η πίεση ήταν προς τον Ευαγγελόπουλο να κλείσει τη συμφωνία με όρους ευνοϊκότερους για τον ΠΑΟΚ και δυσμενέστερους για τον Κάτσε (και τον Ευαγγελόπουλο εφόσον θα είχε μικρότερη αμοιβή).

Ας δούμε τώρα πώς εμπλέκονται με βάση το κατηγορητήριο ως ηθικοί αυτουργοί, οι Γιώργος και Νίκος Σαββίδης. Βασικός μέτοχος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ ήταν η κυπριακή εταιρεία DIMERA LTD που είναι και η μοναδική εταίρος της DIMERA GROUP Μονοπρόσωπη ΕΠΕ, που έκοψε και τα τιμολόγια για τη διαμονή των φερόμενων ως δραστών στην Αθήνα.

Ως μοναδικοί μέτοχοι φέρονται οι Γιώργος και Νίκος Σαββίδης.

Ως γνωστόν οι δραστηριότητες της οικογένειας Σαββίδη στην Ελλάδα ορίζονται από την εταιρεία Belterra Holdings LtD, στην οποία ανήκει ο ΟΛΘ, το λιμάνι της Θεσσαλονίκης δηλαδή, και η οποία ελέγχει την Dimera Land and Property Investments Ltd, την Dimera Ltd, που με τη σειρά της ελέγχει την Dimera Group ΜΕΠΕ, την ΠΑΕ ΠΑΟΚ, και άλλες εταιρείες, και την DIMERA Media Investments Ltd που περιλαμβάνει τις εκδοτικές και μηντιακές επιχειρήσεις (ΕΘΝΟΣ, Open)

Η απόφαση του Συμβουλίου Εφετών στηρίζεται στην εκτίμηση ότι ο Μηλιωρίδης, σύνδεσμος επικοινωνίας των οργανωμένων φιλάθλων με τις διοικήσεις της ΠΑΕ ΠΑΟΚ έπαιρνε εντολές από τους Γιώργο και Νίκο Σαββίδη και ερχόταν σε επικοινωνία με τον Γκραντ Αγκανατζιάν που θεωρείται ο οργανωτής της επίθεσης κατά του Γ.Ευαγγελόπουλου.

Εκτιμά ότι το ύψος της αμοιβής που συμφωνήθηκε για την εκβίαση όπως και το γεγονός ότι ζητήθηκαν αποδείξεις για τα έξοδα δείχνει ότι δεν θα πλήρωνε ο Μηλιωρίδη από δικούς του πόρους. Επιπλέον, το Βούλευμα επικαλείται στοιχεία από τις τηλεφωνικές καταγραφές που κάνουν σαφές ότι ο Μηλιωρίδης είναι ενδιάμεσος για το «αφεντικό» που ήταν μάλιστα «πολύ ικανοποιημένο».

Η εισήγηση προς το Συμβούλιο Εφετών θεωρεί ότι έγινε απόπειρα εκβίασης, ανεξαρτήτως του εάν δεν ολοκληρώθηκε, επειδή ο Ευαγγελόπουλος αποφάσισε να σταματήσει τη συνεργασία με τον Κατσέ.

Η εκβίαση αφορούσε τη σύναψη συμφωνίας κατάρτισης συμβολαίου του Κατσέ που θα ήταν ευνοϊκότερο για την ΠΑΕ ΠΑΟΚ και σε ζημία του Ευαγγελόπουλου, «δια της σύναψης μιας συμφωνίας μη συμφέρουσας οικονομικά και επαγγελματικά για τον ίδιο και αντίστοιχη αύξηση της περιουσίας των Νίκου και Γεώργιου Σαββίδη και της ΠΑΕ ΠΑΟΚ».

Κατά συνέπεια οι Νίκος και Γιώργος Σαββίδης κατηγορούνται ότι «ενήργησαν βάσει σχεδίου οργανωμένου […] χρησιμοποιώντας δια του στελέχους της ΠΑΕ ΠΑΟΚ Σπυρίδωνα Μηλιωρίδη, μέλη συσταθείσας και επικίνδυνης εγκληματικής οργάνωσης».

Η απόφαση του Συμβουλίου Εφετών ως προς την «ποινική δίωξη για την πράξη της ηθικής αυτουργίας για εκβίαση σε βαθμό κακουργήματος, από κοινού, σε απόπειρα, τελεσθείσα με βία και απειλές ενωμένες με επικείμενο κίνδυνο σώματος και ζωής, καθώς και με βία και απειλή βλάβης της επιχείρησης και του επαγγέλματος του παθόντος, κατ’ επάγγελμα», ήταν ότι προέκυψαν σοβαρές ενδείξεις ενοχής σε βάρος του Γιώργη Σαββίδη και του Νίκου Σαββίδη και πρέπει να δικασθούν ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης, διαμορφώνοντας και το ανάλογο κατηγορητήριο.

Νίκος και Γιώργος Σαββίδης έχουν αρνηθεί τις κατηγορίες σε βάρος τους. Ο μεν Νίκος Σαββίδης υποστηρίζει ότι είναι τυπικά μέτοχος στη DIMERA LTD και «ότι πιθανόν να τον έχει βάλει η οικογένειά του» ενώ ο Γιώργος Σαββίδης επίσης δηλώνει ότι δεν έχει σχέση με την εταιρεία πέραν της τυπικής συμμετοχής του ως μέτοχος.

Και οι δύο αρνούνται ότι είναι ιδιοκτήτες της ΠΑΕ ΠΑΟΚ παρότι η ιδιοκτήτρια της ΠΑΕ ΠΑΟΚ DIMERA LTD ανήκει αποκλειστικά σε αυτούς με βάση όσα έχουν δηλωθεί στην Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού.

Μάλιστα προ διετίας κατά την εκδίκαση της υπόθεσης «πολύ-ιδιοκτησίας» ο δικηγόρος κ. Δριλεράκης, νομικός σύμβουλος του Ιβάν Σαββίδη, ανέφερε ενώπιον των μελών της ΕΕΑ ότι ο ΠΑΟΚ δεν ανήκει στον Ιβάν Σαββίδη, ο οποίος απλά έχει συμβουλευτικό ρόλο προς τους δύο γυιούς (Νίκο, Γιώργο) και τη σύζυγο του Κυριακή που έχουν στην κατοχή τους τις μετοχές της ΠΑΕ μέσω της εταιρίας Dimera.

«Πρέπει σήμερα να καταρρίψουμε έναν μύθο. Ο ΠΑΟΚ δεν ανήκει στον Ιβάν Σαββίδη. Ο Ιβάν Σαββίδης είναι απλά Πρόεδρος του ΠΑΟΚ. Η ΠΑΕ ανήκει στον Νίκο Σαββίδη και στην Κυριακή Σαββίδη, που κάνουν κουμάντο και απλά συμβουλεύονται τον Ιβάν», φέρεται να έχει ειπωθεί στην συγκεκριμένη συνεδρίαση.

Το βράδυ της 15ης Σεπτεμβρίου 2022 ο Αγκανατζιάν βρέθηκε νεκρός στο κελί του στις φυλακές Αγιάς στα Χανιά. Ο θάνατός του αποδόθηκε σε υπερβολική δόση ναρκωτικών.

Πως ήρθε στο προσκήνιο αυτή η υπόθεση όμως από την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού; Από την μέχρι προχθές παρουσία του Γιώργου Σαββίδη στο Δ.Σ της ΠΑΕ ΠΑΟΚ.

Η νομοθεσία για τα αθλητικά σωματεία είναι σαφής. Σύμφωνα με το άρθρο 3 του Ν. 2725/1999, όπως ισχύει σήμερα, δεν μπορεί να είναι μέλος της διοίκησης αθλητικής ανώνυμης εταιρείας όποιος έχει παραπεμφθεί στο δικαστήριο με αμετάκλητο Βούλευμα έως ότου εκδοθεί απαλλακτική απόφαση.

Αυτό σημαίνει ότι η Υπεύθυνη Δήλωση που υπέβαλε ο Γιώργης Σαββίδης στις 24 Ιουλίου 2022 στην ΕΕΑ, ότι δεν συντρέχει στο πρόσωπό του κανένα κώλυμα από αυτά που προβλέπει η νομοθεσία ήταν «εξ αντικειμένου ψευδής» καθώς το αμετάκλητο Βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Θεσσαλονίκης για την παραπομπή του έχει εκδοθεί ένα μήνα πριν (24/6). Το γεγονός αυτό μάλιστα μπορεί να συμπαρασύρει συνολικά το «πιστοποιητικό συμμετοχής» της ΠΑΕ ΠΑΟΚ στη Super League.

Κάτι που εξηγεί και την πρόσφατα (16/11) ανακοινωθείσα αποχώρηση του Γιώργη Σαββίδη από το ΔΣ της ΠΑΕ ΠΑΟΚ για «προσωπικούς και τεχνικούς λόγους», αλλά και την χθεσινή επιμονή του ΠΑΟΚ να διαχωρίσει την ποδοσφαιρική εταιρία από την υπόθεση «προσωπική υπόθεση το θέμα του Σαββίδη».

Ειδικότερα, πάρθηκε απόφαση για αναδιάρθρωσή του, η οποία, όπως γνωστοποιήθηκε στις 16/11, φέρνει εκτός σχήματος τους Γιώργο Σαββίδη, Αρτούρ Νταβιντιάν, Τρύφων Κούκιο, Ευάγελλο Χρυσοχόο (που διατηρεί τα καθήκοντά του ως Εμπορικός Διευθυντής) και εντός τους Άγγελο Αναστασιάδη (ως Β’ Αντιπρόεδρος, υπεύθυνος για το project του νέου αθλητικού κέντρου), Περικλή Παπαδόπουλο (υπεύθυνος ιατρικών θεμάτων), Βασίλη Χατζηαποστόλου (συντονιστής δικτύου συνεργατών) και Δημήτρη Μουτσάκη (project manager Νέας Τούμπας).

Το νέο ΔΣ της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, το οποίο θα επικυρωθεί στην τακτική ΓΣ του συλλόγου που θα διεξαχθεί τον Δεκέμβριο, διαμορφώνεται ως εξής: Ιβάν Σαββίδης (Πρόεδρος), Χρυσόστομος Γκαγκάτσης (Α’ Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος), Αγγελος Αναστασιάδης (Β’ Αντιπρόεδρος), Μαρία Γκοντσάροβα, Δημοκράτης Παπαδόπουλος, Κυριάκος Κυριάκος, Βασίλειος Χατζηαποστόλου, Περικλής Παπαδόπουλος, Δημήτριος Μουτσάκης (Μέλη).

Βασικό λοιπόν θέμα συζήτησης στα ποδοσφαιρικά στέκια από χθες, η αποχώρηση του Γιώργου Σαββίδη από το Δ.Σ της ΠΑΕ ΠΑΟΚ. Για λόγους «προσωπικούς και τεχνικούς» είπε ο ίδιος, αλλά όπως φαίνεται σήμερα η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού δίνει σε αυτή την αποχώρηση μια εντελώς διαφορετική οπτική.

Η ΕΕΑ απέστειλε κλήση στην ΠΑΕ ΠΑΟΚ και στον Γεώργιο Σαββίδη για παράβαση μιας σειρά διατάξεων καθώς ο γιος του Ιβάν Σαββίδη (για την ακρίβεια οι δύο γυιοι του, καθώς στην υπόθεση εμπλέκεται και ο Νίκος που δεν ήταν όμως στο Δ.Σ. της ΠΑΕ) παραπέμπονται ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης, «για την πράξη της ηθικής αυτουργίας σε εκβίαση σε βαθμό κακουργήματος από κοινού, σε απόπειρα τελεσθείσα με βία και απειλές ενωμένες με επικείμενο κίνδυνο σώματος και ζωής, καθώς και με βία και απειλή βλάβης της επιχείρησης και του επαγγέλματος του παθόντος κατ’ επάγγελμα».

Γιατί παρενέβη η ΕΕΑ σε μια τέτοια υπόθεση που αφορά στα ποινικά δικαστήρια;

Γιατί σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η ίδια, «ο Γεώργιος Σαββίδης, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, υπέβαλλε προς την Επιτροπή μας στις 24-07-2022, Υπεύθυνη Δήλωση με την οποία βεβαιώνει ότι δεν συντρέχει στο πρόσωπό του κανένα κώλυμα από του νόμου προβλεπόμενα. Η Υπεύθυνη Δήλωση αυτή, ήταν εξ αντικειμένου ψευδής, σύμφωνα με το 303/24-06-2022 αμετάκλητο Βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Θεσσαλονίκης».

Είναι προφανές πως και αυτό το γεγονός που ήρθε στην δημοσιότητα από διαρροή που κάποιοι φρόντισαν να μοιράσουν την δικογραφία από χέρι σε χέρι σε όλα τα δημοσιογραφικά γραφεία αποσκοπεί στην ολοκληρωτική πίεση της κυβέρνησης προς την οικογένεια Σαββίδη να πουλήσει τα πάντα και να φύγει από την Ελλάδα.

Γιατί; Γιατί έτσι πιέζουν γνωστά υπερατλαντικά κέντρα εξουσίας. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού δεν τους αρέσει καθόλου ο πληθυσμός της Μακεδονίας ο οποίος πλειοψηφικά είναι ΠΑΟΚτσήδες και είδαν τον ΠΑΟΚ λόγω Σαββίδη να μεγαλώνει ιδιαίτερα με ένα πρωτάθλημα και τέσσερα κύπελα, να ξυπνάει το πρωί πίνοντας νερό στο όνομά του.

Άλλωστε πέραν των οπαδικών ο Ι.Σαββίδης προσφέρει και εργασία σε χιλιάδες Έλληνες.

Ενοχλούνται λοιπόν από την ισχύ που έχει αποκτήσει όπως επίσης δεν θέλουν να υπάρχει πανελλαδικής εμβέλειας τηλεοπτικό κανάλι όπου μπορεί να ακούγεται η ρωσική εκδοχή των γεγονότων στην Ουκρανία.

Ο πόλεμος μόλιες ξεκίνησε και έρχεται σε άσζημη περίοδο για την κυβέρνηση που έτσι κι αλλιώς κινδυνεύει να υποστεί μεγάλη εκλογική καταστροφή στην Μακεδονία, πόσω μάλλον τώρα…

 https://fonaklas.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.