Δευτέρα 11 Απριλίου 2022

«Βόμβα» στην παγκόσμια οικονομία από το κάλεσμα της Ρωσίας στις χώρες BRICS να εγκαταλείψουν το δολάριο για τα εθνικά νομίσματα


Μετά από τη στόχευσή της από τις πρωτοφανείς δυτικές κυρώσεις η Ρωσία κάλεσε τις χώρες της ομάδας BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική) να επεκτείνουν τη χρήση των εθνικών νομισμάτων τους και να προχωρήσουν στην ενοποίηση των συστημάτων πληρωμών, δήλωσε το υπουργείο Οικονομικών της χώρας το Σάββατο 9 Απριλίου 2022, σύμφωνα με το Reuters

Συναλλαγματικά αποθέματα

Οι κυρώσεις έχουν αποκόψει τη Ρωσία από το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα και από σχεδόν το ήμισυ των αποθεμάτων της σε χρυσό και συνάλλαγμα, τα οποία ανέρχονταν σε 606,5 δισ. δολάρια στις αρχές Απριλίου.

Ο υπουργός Οικονομικών Anton Siluanov δήλωσε σε υπουργική συνάντηση με τις χώρες της BRICS, ότι η παγκόσμια οικονομική κατάσταση έχει επιδεινωθεί σημαντικά λόγω των κυρώσεων, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου.

Οι νέες κυρώσεις καταστρέφουν επίσης τα θεμέλια του υφιστάμενου διεθνούς νομισματικού και χρηματοπιστωτικού συστήματος που βασίζεται στο δολάριο ΗΠΑ, δήλωσε ο Siluanov.

Ανάληψη δράσης

«Αυτό μας ωθεί στην ανάγκη να επιταχύνουμε τις εργασίες στους ακόλουθους τομείς: τη χρήση εθνικών νομισμάτων για εξαγωγές-εισαγωγές, την ενοποίηση των συστημάτων πληρωμών και καρτών, το δικό μας σύστημα χρηματοοικονομικών μηνυμάτων και τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου οργανισμού αξιολόγησης των χωρών της BRICS», δήλωσε ο Siluanov.

Συνεργασία για τη σταθεροποίηση

Το υπουργείο Οικονομικών δήλωσε ότι οι υπουργοί των BRICS επιβεβαίωσαν τη σημασία της συνεργασίας στις προσπάθειες σταθεροποίησης της τρέχουσας οικονομικής κατάστασης.

«Η τρέχουσα κρίση είναι ανθρωπογενής και οι χώρες της ομάδας BRICS διαθέτουν όλα τα απαραίτητα εργαλεία για να μετριάσουν τις συνέπειές της για τις οικονομίες τους και την παγκόσμια οικονομία στο σύνολό της», δήλωσε ο Siluanov.

Η συμφωνία με την Κίνα

Την ίδια ώρα Ρωσία και Κίνα συμφώνησαν για συναλλαγές σε γιουάν παρακάμπτοντας τελείως το δολάριο.

Η συμφωνία έχει προκαλέσει σοκ στον Λευκό Οίκο που μάλλον προετοιμάζεται για κυρώσεις στην Κίνα, σύμφωνα με δημοσίευμα του TASS την Παρασκευή 8 Απριλίου 2022

Ταυτόχρονα, η ρωσική κυβέρνηση συμβουλεύει και προτρέπει τους πολίτες της χώρας να ανοίξουν τραπεζικές καταθέσεις σε γιουάν καθώς η Ταϊβάν θα απογειώσει σύντομα το νέο «αποθεματικό νόμισμα» όπως αναφέρουν.

Η ροή πετρελαίου και άνθρακα

Ο ρωσικός άνθρακας και το πετρέλαιο που πληρώνονται σε γουάν πρόκειται να αρχίσουν να ρέουν στην Κίνα καθώς οι δύο χώρες προσπαθούν να διατηρήσουν το ενεργειακό τους εμπόριο ενόψει της αυξανόμενης διεθνούς οργής για την στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία.

Αρκετές κινεζικές εταιρείες χρησιμοποίησαν τοπικό νόμισμα για να αγοράσουν ρωσικό άνθρακα τον Μάρτιο και τα πρώτα φορτία θα φτάσουν αυτόν τον μήνα, δήλωσε η κινεζική εταιρεία συμβούλων Fenwei Energy Information Service Co..

Οι πρώτες αποστολές

Αυτές θα είναι οι πρώτες αποστολές εμπορευμάτων που πληρώνονται σε γουάν από τότε που οι ΗΠΑ και η Ευρώπη επέβαλαν κυρώσεις στη Ρωσία και απέκοψαν αρκετές από τις τράπεζές της από το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Εν τω μεταξύ, οι πρώτες αποστολές ρωσικού πετρελαίου που αγοράζονται σε γιουάν θα φτάσουν σε ανεξάρτητα κινεζικά διυλιστήρια τον Μάιο, ανέφεραν πηγές.

Η αποδολαριοποίηση και αλλαγή του status quo

Τέτοιες συμφωνίες συνήθως τιμολογούνται σε δολάρια. Όμως οι δυτικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία έχουν αποκόψει σε μεγάλο βαθμό τη Μόσχα από το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Και ενώ η ρωσική ενέργεια δεν ήταν στόχος στα αρχικά κύματα των κυρώσεων, οι ΗΠΑ και η Ευρώπη πλήττουν πιο επιθετικά αυτόν τον τομέα καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται.

Οι ειδικοί εικάζουν ότι η Κίνα θα προσπαθήσει να αποδολαριοποιήσει το status quo ωθωντας το γιουάν ακόμη πιο επιθετικά στην παγκόσμια σκηνή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.