Αν κάποιος απορεί γιατί το ποδόσφαιρό μας έχει ξύσει τον
πάτο του βαρελιού, πέραν της εικόνας που έχει μέχρι σήμερα –για στημένα παιγνίδια, για πλαστές ενημερότητες, για οπαδικούς στρατούς, για ναρκωτικά, για Σουζάνες, για απειλές σε δικαστικούς και όχι μόνο–, το σημερινό σκηνικό που αφορά τις εκλογές της ΕΠΟ είναι αρκετό από μόνο του για να καταλάβει ο Έλληνας –αλλά και ο αλλοδαπός– πολίτης γιατί δεν υπάρχει όριο στην κατρακύλα.Για μια διαδικασία που αφορά τα διοικητικά του ανώτατου οργάνου στο ποδόσφαιρο, την ΕΠΟ, γινόμαστε ανήμποροι θεατές ενός οργίου παρανομιών και παρατυπιών, στο οποίο εμπλέκονται ΟΛΟΙ.
Εμπλέκονται οι Big-4, εμπλέκονται οι ΠΑΕ, εμπλέκονται οι ποδοσφαιρικές ενώσεις, εμπλέκονται τα πειθαρχικά όργανα του ποδοσφαίρου και, τέλος, εμπλέκεται και το κράτος που ενδιαφέρεται μόνο για την εξωτερική εικόνα, χρησιμοποιώντας ινδάλματα του 2004, για να κρύψει τη μαυρίλα…
Ίσως όλα τα παραπάνω να εκλαμβάνονται ως υπερβολές, όμως –δυστυχώς– είναι η πραγματικότητα που βιώνουμε σήμερα.
Ας αρχίσουμε λοιπόν να ξετυλίγουμε το κουβάρι.
Ως γνωστόν, στις εκλογές για το ΔΣ της ΕΠΟ, που θα διεξαχθούν στις 27 Μαρτίου, την πλειοψηφία των ψήφων των ενώσεων έχουν οι ΠΑΕ ΑΕΚ και ΠΑΟΚ.
Για την «προτίμηση» των εκπροσώπων των ποδοσφαιρικών ενώσεων, σε υποψηφίους που πρόσκεινται στις παραπάνω δύο ΠΑΕ, έχουν ακουστεί τα χίλια μύρια όσα… Η απέναντι πλευρά κάνει λόγο για χρηματισμούς, διορισμούς, ρουσφέτια και διάφορα άλλα κίνητρα που χειραγωγούν με τον άλφα ή βήτα τρόπο τις εκλογές.
Σημείωση: Αφού αυτό το έργο της χειραγώγησης το βλέπαμε περίπου 30 χρόνια, το ερώτημα που προκύπτει είναι τι έκαναν οι εκάστοτε κυβερνήσεις και βεβαίως η σημερινή ΝΔ για να σταματήσουν τα πακέτα να πηγαινοέρχονται;
Η απάντηση είναι κόλαφος για τους κυβερνώντες.
Όχι μόνο δεν διεύρυναν το εκλογικό σώμα, ούτως ώστε να είναι πρακτικά αδύνατη η χειραγώγηση, αλλά τουναντίον με το συνυποσχετικό που υπέγραψαν ο πρωθυπουργός και ο επιτελικός του σύμβουλος με τους Τσέφεριν και Κλαρκ, αποδέχθηκαν με την υπογραφή τους ότι η FIFA και η UEFA έχουν τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο στο Καταστατικό της ΕΠΟ, το οποίο βεβαίως οι παραπάνω συνομοσπονδίες δεν έχουν καμία όρεξη να το τροποποιήσουν, γιατί τους βολεύει όταν έχουν εκλογές να τους ψηφίζει η ΕΠΟ των 71 ψήφων, και όχι των 500, 1.000 ή 3.000 ψήφων.
Ας πάμε παρακάτω
Η πλευρά ΑΕΚ και ΠΑΟΚ έχει ήδη επιλέξει τα 11 πρόσωπα που θα αναδειχθούν από τις ψήφους των ενώσεων. Η πλευρά της κυβέρνησης διά του πρωθυπουργού, του Γ. Γεραπετρίτη και του Λ. Αυγενάκη, έχει επιλέξει ως πρόεδρο τον ευρωβουλευτή και μεγάλη προσωπικότητα του ποδοσφαίρου, Θοδωρή Ζαγοράκη.
Πριν από την επιλογή του Ζαγοράκη, 45 ενώσεις είχαν επιλέξει ως υποψήφιο τον Σταύρο Ψαρόπουλο.
Με νόμο του Λευτέρη Αυγενάκη, δεν επιτρέπεται η εκλογή προσώπων που είναι άνω των 70 ετών, ή έχουν τρεις (3) συνεχείς θητείες.
Σημείωση: Ευτυχώς που ο Μπάιντεν (78 ετών) δεν ζει στην Ελλάδα, και ο Παπούλιας (που εξελέγη Πρόεδρος της Δημοκρατίας στα 76 του χρόνια) δεν ενδιαφέρονται να διεκδικήσουν την προεδρία στην ομοσπονδία του Μπάμπιγκτον ή του Κέρλινγκ, αφού θα είχαν κώλυμα…
Συνεχίζουμε
Την αλλαγή του εκλογικού σκηνικού για τον πρόεδρο της ΕΠΟ ανέλαβαν κυβερνητικοί αξιωματούχοι…
Έτσι, οι μεγάλες ομάδες, οι επονομαζόμενες Big-4 (ΑΕΚ, ΠΑΟΚ, ΠΑΟ, Ολυμπιακός) «συμμορφώθηκαν με τας υποδείξεις» και αποφάσισαν να εκλεγεί πρόεδρος της ΕΠΟ ο Θοδωρής Ζαγοράκης.
Στις εκλογικές διαδικασίες δεν αρκεί μόνο να θέλεις… πρέπει και να γνωρίζεις τα απαγορευτικά κωλύματα, ώστε οι αποφάσεις να μην εντάσσονται σε αυτά.
Και εδώ οι νομικοί του κράτους και των Big-4 έμειναν μετεξεταστέοι!
Ο Θ. Ζαγοράκης, ως ιδιοκτήτης πρακτορείου ΠΡΟ-ΠΟ –ανεξάρτητα αν ο ίδιος ποτέ δεν ασχολήθηκε– έχει κώλυμα εκλογής. Αν όμως το κώλυμα αυτό ήταν η αιτία μη εκλογής προέδρου, τότε οι εκλογές της 27ης Μαρτίου υποχρεωτικά θα αναβάλλονταν, με αποτέλεσμα να είναι απαραίτητος ο διορισμός ΔΣ μέσω προσωρινής διοίκησης.
Τότε, για να μην προκύψει… ατύχημα αυτής της μορφής, ενεφανίσθη από το πουθενά ως υποψήφιος πρόεδρος ο Κωνσταντίνος Νίκας, πρόεδρος της ΕΠΣ Βοιωτίας.
Παράλληλα, στο παρά πέντε η αντίπαλη πλευρά (Ολυμπιακός και ΠΑΟ) –βοηθούντων κάποιων κυβερνητικών στελεχών– εμφάνισε έξι (6) επί πλέον υποψήφιους, μεγάλες δόξες του ποδοσφαίρου.
Πλην όμως, σύμφωνα με το Καταστατικό αλλά και την προκήρυξη της ΕΠΟ, οι υποψήφιοι που προτάθηκαν από μία ένωση (αυτή που ανήκουν) και όχι από τουλάχιστον άλλη μία, έχουν κώλυμα εκλογής.
Και εδώ αρχίζουν οι αλχημείες όλων των εμπλεκομένων.
Η πλευρά ΑΕΚ-ΠΑΟΚ, που έχει την πλειοψηφία στο σημερινό ΔΣ της ΕΠΟ συναινεί στο να αναδειχθούν ως υποψήφιοι και ο Ζαγοράκης και οι λοιπές δόξες του ποδοσφαίρου (Ανατολάκης, Χαριστέας, Καφές, Δημ. Παπαδόπουλος, Σεϊταρίδης), παρά το γεγονός ότι δεν είναι νόμιμη η συμμετοχή τους.
Η πλευρά των Ολυμπιακού και ΠΑΟ επίσης συναινεί στο να υλοποιηθεί αυτή η παράνομη εκλογή.
Η πλευρά της Πολιτείας, η οποία γνωρίζει ότι δεν είναι νόμιμη η διαδικασία, όχι μόνο δεν παρεμβαίνει αλλά τουναντίον συνηγορεί στο να εκτεθούν ως υποψήφιοι οι παραπάνω προαναφερθέντες πρώην διεθνείς ποδοσφαιριστές.
Το σύνολο των ποδοσφαιρικών ενώσεων επίσης συμφωνεί, αφού ως γνωστόν άγονται και φέρονται σύμφωνα με τις επιταγές των Big-4.
Τέλος, τα δικαστικά όργανα της ΕΠΟ, και κυρίως η Επιτροπή Δεοντολογίας δεν έμαθε, δεν άκουσε, δεν πήρε χαμπάρι τίποτα για τις επιλήψιμες διαδικασίες που ακολουθούν όλοι.
Θα μπορούσαν οι εκλογές να αναβληθούν, ώστε οι παραπάνω υποψήφιοι να εγκριθούν νομότυπα. Όμως η τροπολογία του Λευτέρη Αυγενάκη με περιοριστικό όρο να γίνουν μέχρι τις 30 Μαρτίου –άραγε, γιατί;– δεν επιτρέπει την αναβολή τους.
Κι αν ξυπνήσουν οι… σκλάβοι;
Το ερώτημα που προκύπτει είναι τι θα γίνει αν κάποιο μέλος –εννοούμε κάποια ένωση– τρελαθεί και προσφύγει στο Διαιτητικό Δικαστήριο. Τότε τι θα κάνουν οι Αρεοπαγίτες; Θα συμφωνήσουν με τους Big-4 και τους κυβερνώντες, ή θα κρίνουν με βάση το Καταστατικό και τους κανονισμούς;
Γραμμένος, ποιος Γραμμένος…
Βεβαίως, για να μπουν στις εκλογικές διαδικασίες ο Ζαγοράκης και οι άλλοι άσσοι του ποδοσφαίρου, απαιτείται η έγκρισή τους από την εκλογική επιτροπή του Γραμμένου. Η λέξη «απαιτείται» είναι σχήμα λόγου, γιατί ο πρόεδρος της ΕΠΟ όταν του γνωστοποιούνται εντολές τηλεφωνικά, χαιρετάει στρατιωτικά, φοβούμενος ότι κάποιος μπορεί να τον παρακολουθεί.
Δυστυχώς, αυτή είναι η κατάσταση της ΕΠΟ, με πρόεδρο τον «δικό μας Γραμμένο», όπως είπε εν τη ρύμη του λόγου του ο Ιβάν Σαββίδης.
Υ.Γ.: Κανείς υγιώς σκεπτόμενος δεν έχει αντίρρηση να πάρουν θέση στα διοικητικά του ποδοσφαίρου πρώην καταξιωμένοι ποδοσφαιριστές. Σύμφωνα όμως με τους κανόνες του Νόμου και του Καταστατικού. Όχι σύμφωνα με τις ονειρώξεις κάποιων στο παρά πέντε, που δεν ξέρουν τι σχήμα έχει η μπάλα, και όμως είναι πρώτη καρέκλα-πίστα στο Μαξίμου…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.