Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2020

Δεύτε λάβετε 2o… lockdown!

 


Οι ψίθυροι έγιναν κραυγές και οι φήμες ετοιμάζονται να γίνουν (σκληρή) πραγματικότητα, καθώς όλα, πλέον, δείχνουν πως το νέο καθολικό lockdown βρίσκεται προ των πυλών!

Σε νέο διάγγελμά του, αύριο στις 12.00 από το Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες θα ανακοινώσει το δεύτερο καθολικό lockdown για τη χώρα, το οποίο μάλιστα, θα διαρκέσει από 3 εβδομάδες έως ένα μήνα, όπως αποκάλυψε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας σε τηλεοπτική του συνέντευξη.

Μάλιστα, στο πλευρό του πρωθυπουργού θα εμφανιστεί (για πρώτη φορά) και ο επικεφαλής της Eπιτροπής Εμπειρογνωμόνων, καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας προκειμένου να καταδείξει την κρισιμότητα της κατάστασης που έχει δημιουργήσει στη χώρα η εκθετική αύξηση των κρουσμάτων.

Ο υπουργός Υγείας, αφού τόνισε πως ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση έκαναν δεκτή τη σχετική εισήγηση των λοιμωξιολόγων, αποκάλυψε, επίσης, ότι η κυβέρνηση ενημέρωσε ήδη την ΕΕ και τα αρμόδια όργανά της ότι θα προσφύγει σε καθολικό lockdown, προκειμένου να ελεγχθεί το δεύτερο κύμα της πανδημίας.

Lockdown μικρό αλλά… με τα όλα του!

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, το γενικευμένο lockdown θα ξεκινήσει από το Σάββατο 7 Νοεμβρίου, στις 6 το πρωί, και πέρα από τον περιορισμό στις μετακινήσεις, με την επακόλουθη χρήση SMS στο 13033 (όπως ήδη γίνεται σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες) και ειδικής βεβαίωσης, επικυρωμένης στο αστυνομικό τμήμα, θα φέρει μαζί του και το κλείσιμο όλων των καταστημάτων, με εξαίρεση τα super market, τα καταστήματα τροφίμων, τα φαρμακεία και όσα διαθέτουν στην αγορά είδη πρώτης ανάγκης.

Όσον αφορά, εξάλλου, στα σχολεία, ανοιχτά θα μείνουν μόνο τα δημοτικά, ενώ στα γυμνάσια και στα λύκεια θα εφαρμοστεί εκ νέου το σύστημα της τηλεκπαίδευσης, παρά το γεγονός ότι παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην κλείσουν ούτε τα νηπιαγωγεία, αλλά ούτε και τα γυμνάσια. Για τη μετάβαση των παιδιών στα σχολεία θα προβλέπεται αυτό που ισχύει σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες, δηλαδή η μετάβαση ανήλικων τέκνων από και προς τις σχολικές μονάδες θα επιτρέπεται από έναν γονέα/κηδεμόνα με την αποστολή SMS (επιλογή 4) και με πιστοποιητικό – βεβαίωση της Διεύθυνσης του σχολείου, στην οποία αναγράφονται η διεύθυνση της σχολικής μονάδας και η διεύθυνση κατοικίας του μαθητή/μαθήτριας.

Τα δεδομένα που οδήγησαν στην απόφαση

Οι κύριες αιτίες της πρότασης των λομωξιολόγων για καθολικό lockdown δεν είναι άλλες από τον καλπάζοντα αριθμό των νέων κρουσμάτων στην Αττική, αλλά και στα άλλα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας, σε συνδυασμό με την πολύ μεγάλη πίεση που ασκεί, πλέον, ο κορωνοϊός στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, με τις τελικές αποφάσεις να επαφίονται στο πρωθυπουργικό γραφείο.

Σύμφωνα με σχετικές πληροφορίες, η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων, αναλύοντας τα νέα δεδομένα με τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων και την κάλυψη του 70% των ΜΕΘ, εισηγήθηκε στη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό το επόμενο ισχυρό βήμα για την ανάσχεση της πανδημίας. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι εισηγήσεις βασίστηκαν στο γεγονός ότι τόσο η Αττική, όσο και άλλες περιφέρειες της χώρας, αγγίζουν την «γκρίζα ζώνη».

Ακολούθησε το… ζόρικο σενάριο

Και παρά το γεγονός ότι στο τραπέζι του Μεγάρου Μαξίμου «έπεσαν» δύο σενάρια, ένα για την Αττική και ένα για την επικράτεια, ο πρωθυπουργός αποφάσισε, τελικά, να προχωρήσει με τη δεύτερη και σαφώς πιο ζόρικη για όλους μας επιλογή.

Κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου υπογραμμίζουν πως «παρά τα μέτρα, παρατηρείται εκθετική αύξηση των κρουσμάτων σε όλη την χώρα. Αυτό είναι ένα σήμα συναγερμού, γιατί φαίνεται ότι θα ασκηθεί μεγαλύτερη πίεση στο σύστημα Υγείας. Για αυτό το λόγο, όπως και στην προηγούμενη φάση, πρέπει να ληφθούν όποια μέτρα χρειάζεται για να ανακοπεί η πανδημία. Δεν μπορούμε να περιμένουμε όταν βλέπουμε το πρόβλημα να έρχεται. Η κατάσταση εκτιμάται καθημερινά, τα μέτρα μελετώνται και θα ανακοινωθούν. από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, ύστερα από τις εισηγήσεις των ειδικών».

Μόσιαλος: Ναι στο lockdown, αλλά με σχέδιο

Με σχετική σημερινή ανάρτησή του στο Facebook, ο Ηλίας Μόσιαλος, σχολιάζει το επικείμενο γενικευμένο lockdown, εμφανιζόμενος επιφυλακτικός απέναντί του, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, πως μια τέτοια απόφαση θα πρέπει να συνοδευτεί από ένα σαφές σχέδιο, καθώς οι επιπτώσεις του θα έχουν μεγάλη βαρύτητα σε όλο το κοινωνικό φάσμα της χώρας.

Αναλυτικά η ανάρτηση του καθηγητή της πολιτικής της υγείας στη Σχολή Οικονομικών του Λονδίνου:

«Χρειαζόμαστε καλύτερα και περισσότερα στοιχεία, σαφή στρατηγική, αποφασιστικότητα, υπομονή και εύλογες παρεμβάσεις.

Έχω επανηλλειμμένα προτείνει ότι χρειαζόμαστε καλύτερη καταγραφή των δεδομένων της πανδημίας, και με βάση τυχαίες δειγματοληψίες, έτσι ώστε οι αποφάσεις να βασίζονται σε πληρέστερη τεκμηρίωση. Αυτό είναι φανερό πλέον με βάση τη μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων. Η πολιτεία πρέπει να έχει καλύτερη εικόνα της εξέλιξης της πανδημίας.

Ταυτόχρονα είναι επίσης σαφές ότι είναι περισσότερο από απαραίτητη η διεπιστημονική και πολυεπίπεδη διαχείριση της πανδημίας. Η διαχείριση υπερβαίνει κατά πολύ τις ιατρικές διαστάσεις και έχει σχέση και με την ανάλυση των συμπεριφορών, των μεγάλων δεδομένων, τη δυνατότητα μέτρησης της επίπτωσης των παρεμβάσεων της πολιτείας με συνθέτες μεθοδολογίες που υπερβαίνουν απλά στατιστικά μοντέλα, την υγιεινή και ασφάλεια των χωρών εργασίας και των ΜΜΜ, τον προγραμματισμό των ΜΜΜ, την τηλεργασία, τον προγραμματισμό του ωραρίου στις επιχειρήσεις του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα, την αναδιάταξη των υπηρεσιών υγείας, την αποφυγή ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων, την εφαρμογή συστημάτων σωστού εξαερισμού κλειστών χώρων, την προστασία των ευάλωτων πολιτών, την προστασία ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού (άστεγοι, Ρομά, μετανάστες) και την προστασία όσων ζουν και εργάζονται σε κλειστούς χώρους (οίκοι ευγηρίας, φυλακές και στρατόπεδα).

Επομένως χρειαζόμαστε καλύτερα και περισσότερα δεδομένα, σχεδιασμό που να μην ακολουθεί τα γεγονότα και άμεση λήψη αποφάσεων όταν χρειάζεται. Η άμεση λήψη αποφάσεων, που είχα προτείνει στην αρχή της πανδημίας, μαζί με τη σύσταση ειδικής Διυπουργικής Επιτροπής, έφεραν συγκεκριμένα αποτελέσματα.

Ανεξάρτητα από την επέκταση των μέτρων προστασίας και την επιβολή τοπικών η καθολικού λοκντάουν οι αποφάσεις πρέπει να προηγούνται των γεγονότων. Η εφαρμογή πρόσφατων καθολικών λοκντάουν σε άλλες χώρες έγινε γιατί η διασπορά της νόσου είναι μεγάλη και γιατί η επιβολή λιγότερο δραστικών μέτρων έγινε καθυστερημένα.

Τα λοκντάουν είναι τα δραστικότερα μέτρα περιορισμού της πανδημίας. Αλλά δεν πρέπει να υποτιμούμε τις ευρύτερες, κοινωνικές, ψυχολογικές και οικονομικές επιπτώσεις τους. Στις αρχές Απριλίου είχα τονίσει ότι το λοκντάουν δεν πρέπει να κρατήσει πολύ (γιατί η Ελλάδα κινήθηκε γρήγορα στην επιβολή του) και παράλληλα πρότεινα την αναγκαιότητα ύπαρξης Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Η ευθύνη της επιστημονικής κοινότητας είναι να προτείνει συγκεκριμένες παρεμβάσεις στην πολιτεία. Το πιο απλό είναι να προτείνουμε όλο και δραστικότερα μέτρα. Αλλά τα δραστικά μέτρα έχουν και δραστικό κόστος για όσους κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλειά τους, για τις επιχειρήσεις που θα κλείσουν, για την κοινωνική συνοχή. Μπορεί να χρειαστεί να επιβληθούν και ίσως αυτό γίνει άμεσα. Η πολιτεία όμως πρέπει να φροντίσει για την πληρέστερη καταγραφή των δεδομένων όπως επανειλημμένα έχω προτείνει. Μόνο έτσι μπορούμε να βγάλουμε ασφαλέστερα επιστημονικά συμπεράσματα και να έχουμε αποφάσεις πολιτικής που να βασίζονται στην τεκμηρίωση. Την ατζέντα πρέπει να τη θέτουμε εμείς και όχι ο ιός.

Για αυτό αν επιβληθεί εκτενέστερο λοκντάουν η πολιτεία θα πρέπει να έχει σχέδιο ενίσχυσης όσων θα υποστούν τις συνέπειες περισσότερο και παράλληλα να κινηθεί άμεσα για τη συλλογή επαρκέστερων στοιχείων και τη χάραξη συνεκτικού στρατηγικού σχεδίου. Το λοκντάουν αν εφαρμοστεί πρέπει να είναι μικρής διαρκείας. Τον κορωνοϊό θα τον νικήσουμε. Πρέπει όμως να τον νικήσουμε με μικρές απώλειες, με σαφή στρατηγική, αποφασιστικότητα, υπομονή και εύλογες παρεμβάσεις».

 

 https://www.newsbreak.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.