Σάββατο 4 Ιουλίου 2020

Τ.Χατζηβασιλειου στα ΝΕΑ: “Όταν έχεις ξεκάθαρες θέσεις, δεν έχεις να φοβηθείς τίποτα”

Η απευθείας τηλεφωνική επικοινωνία
της 26ης Ιουνίου, ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Ταγίπ Ερντογάν, αποτελεί ένα πρώτο θετικό βήμα. Οι δύο ηγέτες συνομίλησαν μετά από μια μακρά περίοδο. Αυτή η συζήτηση, αν και αφορούσε θέματα χαμηλής πολιτικής, είχε ως κύριο στόχο την αποκλιμάκωση της έντασης ανάμεσα στις δυο χώρες. Η επιδίωξη για ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας είναι επιβεβλημένη, αν θέλουμε την αποφόρτιση του κλίματος και την ελαχιστοποίηση της πιθανότητας ενός θερμού επεισοδίου. Αυτή είναι η σταθερή επιδίωξη της ελληνικής πλευράς.
Κανείς εχέφρων δεν περιμένει να λυθούν τα προβλήματα με μία ημίωρη συζήτηση. Όμως, αυτή η επικοινωνία έχει δυο θετικά αποτελέσματα: απομακρύνει, για την ώρα, το ενδεχόμενο μιας νέας κρίσης, δημιουργώντας τον αναγκαίο χώρο για αποσυμπίεση, και στέλνει μήνυμα στους κρατικούς μηχανισμούς των δύο χωρών για να συνεχίσουν και να διευρύνουν την επικοινωνία μεταξύ τους.
Ο Ταγίπ Ερντογάν συνεκτίμησε μια σειρά από παράγοντες ενόψει της συνομιλίας με τον Έλληνα Πρωθυπουργό. Η Άγκυρα εισέρχεται σε βαθιά οικονομική κρίση, με τα συναλλαγματικά της αποθέματα να μειώνονται δραματικά, γεγονός που προκαλεί γκρίνια στο εσωτερικό της χώρας. Επιπλέον, ο Τούρκος Πρόεδρος βλέπει την Ελλάδα να διαμορφώνει ένα ευρύ μέτωπο συνεργασίας στη Μεσόγειο, δομημένο πάνω στο Διεθνές Δίκαιο και σε αμοιβαίως επωφελείς συμφωνίες. Η συμφωνία με την Ιταλία, η εταιρική σχέση με το Ισραήλ και οι συζητήσεις με την Αίγυπτο ενεργοποίησαν τα τουρκικά αντανακλαστικά.
Η Ελλάδα επιθυμεί τον διάλογο, όμως και η Τουρκία οφείλει να αποδείξει ότι επιθυμεί το ίδιο. Ο Πρωθυπουργός έχει καταστήσει σαφές ότι το μόνο αποδεκτό πλαίσιο συζήτησης είναι αυτό που καθορίζουν το Διεθνές Δίκαιο και οι Συνθήκες. Απορρίπτουμε τη λογική του ανατολίτικου παζαριού που συχνά προβάλλει η τουρκική πλευρά. Η ελληνική κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι το μοναδικό ζήτημα προς συζήτηση είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών.
Η επικοινωνία των δύο ηγετών σηματοδοτεί τη συναντίληψη ότι οι επαφές πρέπει να αποκατασταθούν στο ανώτατο πολιτικό επίπεδο. Στα ελληνοτουρκικά, έχουμε αρκετό δρόμο μπροστά μας. Και η θέση της Ελλάδας είναι πάγια: επιθυμούμε σταθερότητα, ειρήνη, συνθήκες καλής γειτονίας και ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι κάνουμε πίσω στις κόκκινες γραμμές μας. Θέλουμε ειλικρινή διάλογο, αφού πρώτα η Άγκυρα επιδείξει έμπρακτη διάθεση και πάψει να συμπεριφέρεται σαν περιφερειακός ταραξίας. Για την Ελλάδα, η τήρηση της διεθνούς νομιμότητας αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για διάλογο.
Βεβαίως, θα ήταν λάθος εκ μέρους της Τουρκίας να ερμηνεύσει τη φιλειρηνική και σταθεροποιητική στάση της Ελλάδας ως ένδειξη αδυναμίας. Η χώρα μας απέδειξε ότι δεν ανέχεται παιχνίδια με τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Και αν χρειαστεί, θα το αποδείξει ξανά. Ο Πρωθυπουργός κινείται με αυτοπεποίθηση και σχέδιο. Η αντιμετώπιση της κρίσης στον Έβρο και της πανδημίας του κορωνοϊού, κατέδειξε ότι, όταν έχεις ξεκάθαρες θέσεις και στόχους, δεν έχεις να φοβηθείς τίποτα. Στο ίδιο μήκος κύματος, η τηλεφωνική επικοινωνία του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν ήταν πράξη ευθύνης, σύνεσης και αυτοπεποίθησης. Το Διεθνές Δίκαιο είναι με το μέρος μας και μετά την επιτυχημένη πολυμερή διπλωματία που ασκεί η κυβέρνηση, η Ελλάδα αναγνωρίζεται από όλους ως περιφερειακός πόλος σταθερότητας.
Ο Τάσος Χατζηβασιλείου είναι Βουλευτής Σερρών και Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων και EE Tns ΝΔ

1 σχόλιο:

  1. Έχει ξεκάθαρες θέσεις η Νέα Δημοκρατία;
    Στο θέμα ας πούμε της Βόρειας Μακεδονίας ποια ήταν η θέση της, αυτή που εκφράζει τώρα ή αυτή που εξέφραζε με τα συλλαλητήρια, στα οποία και συμμετείχατε;
    Ας αρχίσουμε από αυτό και συνεχίζουμε.
    (andro... μνήμης)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.