Τρίτη 2 Ιουνίου 2020

Σέρρες : Οι "ντουντούκες" της αγροτικής απογοήτευσης,

«Κάλλιο προλαμβάνειν παρά θεραπεύειν» και φυσικά "Ό γέγονε γέγονε" ..
για τις "μειονεκτικές περιοχές"... και τα ποσά της "εξισωτικής αποζημίωσης"....
------------------------------------------------------
Επειδή είμαι σίγουρος πως οι "ντουντούκες" της αγροτικής απογοήτευσης, οι γνωστοί "λωτοφάγοι" και οι "παπαγάλοι της ανοησίας" σε λίγο καιρό θα αρχίσουν τις "αδικίες" για τις μειονεκτικές περιοχές και τα "μειωμένα ποσά των εξισωτικών αποζημιώσεων", δημοσιεύω ξανά το προ 20 μηνών άρθρο μου για το συγκεκριμένο θέμα, υπενθυμίζοντας:
1) πως είναι γνωστές από το 2018 οι 14 κοινότητες του Νομού Σερρών που δεν εντάσσονται στις "μειονεκτικές περιοχές" και είναι οι εξής: Αχινού, Δασοχωρίου, Θολού, Λιβαδοχωρίου, Μεσοκώμης, Νέας Πέτρας, Νεοχωρίου Σερρών, Παλαιοκάστρου, Πεθελινού, Πεντάπολης, Ποντισμένου, Στρυμονοχωρίου, Τούμπας και Ψυχικού
2) Η χάραξη/οριοθέτηση των ορεινών περιοχών δεν αλλάζει, ισχύει ως είχε πάντα, επειδή οι περιοχές αυτές έχουν καθοριστεί με βάση το υψόμετρο και τις κλίσεις, χαρακτηριστικά που δεν αλλάζουν μέσα στο χρόνο.
3) Για όσες περιοχές "βγήκαν" το 2018 εκτός των μειονεκτικών, υπάρχει μεταβατική περίοδος (2 ετών) και φέτος είναι η 2η και τελευταία χρονιά... που θα πάρουν μέρος (δηλαδή ποσοστό %) της εξισωτικής αποζημίωσης. ΠΡΟΣΟΧΗ: Αυτές οι περιοχές μπορούσαν να έχουν «βγει» εκτός ΕΞΙΣΩΤΙΚΗΣ και νωρίτερα και να πληρώνονται μειωμένα από 2 χρόνια νωρίτερα, αλλά εξαντλήθηκαν όλα τα χρονικά περιθώρια για να πάρουν το μέγιστο δυνατό ποσό ενίσχυσης… Όπως επίσης μπορούσε και να μην έχει υιοθετηθεί καθόλου το μέτρο της φθίνουσας ενίσχυσης στις περιοχές αυτές και απλώς να βγουν κατ’ ευθείαν εκτός ενίσχυσης («ξαφνικός θάνατος»)…
4) Μην αρχίσουν πάλι οι "κλάψες", οι "μουρμούρες" και οι ντεμέκ "αδικίες"...
5) Υπάρχουν και οι «τυχεροί» που για πρώτη φορά δήλωσαν έκταση σε πρώην επιλέξιμες μειονεκτικές περιοχές, κατά την τελευταία διετία, και ενισχύονται ενώ δεν είχαν ενισχυθεί ποτέ στο παρελθόν και ενώ οι εκτάσεις τους δεν είναι (πλέον) πραγματικά μειονεκτικές!
6) Αυτό που έγινε το 2018, είχε δρομολογηθεί σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τον Καν. (ΕΕ) 1305/2013 για την επαναχάραξη των ζωνών των μειονεκτικών περιοχών, με βάση νέα αντικειμενικά και υποχρεωτικά κριτήρια, όπως το κλίμα, το νερό και το έδαφος. Αλλά όταν, τότε από το 2013, εμείς παρουσιάζαμε από τις διάφορες εκπομπές μας τα μελλοντικά δεδομένα… κάποιοι απλώς «πετούσαν αετό»…
7) Τα κριτήρια αυτά ισχύουν για όλους (για όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης).
8) Το "μειονέκτημα" που η «εξισωτική αποζημίωση» φιλοδοξεί να διορθώσει, αφορά την περιοχή της εκμετάλλευσης (δηλαδή το αγροτεμάχιο) κι όχι τον αγρότη-δικαιούχο.
9) Όσο βελτιώνονται οι συνθήκες του χωραφιού (άρδευσης, απόστασης-γειτνίασης-πρόσβασης), δηλαδή όσο γίνονται έργα αγροτικής οδοποιίας, αρδευτικά έργα, γεωτρήσεις κλπ τόσο εξαλείφονται τα "μειονεκτήματα" της γης (δηλ. του χωραφιού), και τόσο θα μειώνονται και θα βγαίνουν εκτός των «επιλέξιμων», για εξισωτική αποζημίωση, περιοχών.
10) Τα ποσά που υιοθετήθηκαν για τις μειονεκτικές περιοχές είναι: για το μεν 2019 στο μέγιστο δυνατό ποσοστό (80%) ενίσχυσης που προβλέπεται από τον Κανονισμό, για το δε 2020 είναι στο διπλάσιο (40%) από το ελάχιστο δυνατό ποσοστό ενίσχυσης που προβλέπει ο κανονισμός (20%).

ΑΠΛΑ – ΓΝΩΣΤΑ – ΞΕΚΑΘΑΡΑ!
Όλα τα λοιπά αποτελούν «λόγια του αέρα» για να περνάν την ώρα τους, οι δήθεν «ενδιαφερόμενοι» για τον αγρότη…
Για την ιστορία παραθέτω το προ 20 μηνών σχόλιό μου... ... http://bantis.blogspot.com/2018/09/12.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.