Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2020

ΔΑΟΚ Σερρών : Οδηγίες φυτοπροστασίας σε πυρηνόκαρπα και μηλοειδή

Η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Σερρών σε συνεργασία με το Περιφερειακό Κέντρο
Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού & Φυτουγειονομικού Ελέγχου (Π.Κ.Π.Φ.Π.& Φ.Ε.) Καβάλας συστήνει στους παραγωγούς πυρηνοκάρπων (ροδακινιάς, δαμασκηνιάς, βερυκοκιάς, κερασιάς) και μηλοειδών (μηλιάς, αχλαδιάς) της ΠΕ Σερρών να λάβουν αυτή την εποχή όλα τα απαραίτητα καλλιεργητικά μέτρα για να επιτευχθεί η καλύτερη αντιμετώπιση ορισμένων εχθρών και ασθενειών κατά την βλαστική περίοδο που θα αρχίσει σε λίγο. Τα προληπτικά αυτά μέτρα  συνδυάζονται με την εφαρμογή του κλαδέματος και περιγράφονται συνοπτικά παρακάτω.
Γενικές αρχές για το χειμερινό κλάδεμα
  1. Αφαίρεση και καταστροφή όλων των προσβεβλημένων κλάδων και βλαστών, καθώς επίσης και των μουμιοποιημένων καρπών που βρίσκονται στα δένδρα ή στο έδαφος. Η εφαρμογή του κλαδέματος να γίνεται με ξηρό καιρό.
  2. Κατάλληλη διαμόρφωση της κόμης με το κλάδεμα ώστε να διευκολύνεται ο καλός αερισμός και η μείωση της υγρασίας.
  3. Προστασία των τομών κλαδέματος με κατάλληλο μυκητοκτόνο και απολύμανση των εργαλείων κλαδέματος με κάποιο απολυμαντικό.
ΠΥΡΗΝΟΚΑΡΠΑ 
(ροδακινιά, βερικοκιά, δαμασκηνιά, κερασιά)
Οι σημαντικότερες ασθένειες των πυρηνοκάρπων είναι η μονίλια, το κορύνεο, ο εξώασκος και το βακτηριακό έλκος. Επίσης σημαντική ασθένεια της κερασιάς είναι η κυλινδροσπορίωση. Η καταπολέμηση των συγκεκριμένων ασθενειών γίνεται με ψεκασμούς εξειδικευμένων  φυτοπροστατευτικών προϊόντων στα ακόλουθα στάδια λαμβάνοντας υπόψη τις επικρατούσες κλιματικές συνθήκες, την ευαισθησία της ποικιλίας και την ύπαρξη ή όχι αρχικού μολύσματος. 
  1. Για τη μονίλια συνιστώνται ψεκασμοί στα στάδια της λευκής κορυφής και της πλήρους άνθησης ενώ όταν επικρατούν ευνοϊκές συνθήκες για την ανάπτυξη της ασθένειας  (βροχερός καιρός) συνιστώνται επιπλέον ψεκασμοί κατά την πτώση των πετάλων αλλά και στο στάδιο του νεαρού καρπιδίου.  
  2. Για τον εξώασκο συνιστάται ένας ψεκασμός κατά το στάδιο του ληθάργου από την πτώση των πετάλων έως και λίγο πριν τη διόγκωση/φούσκωμα των οφθαλμών πριν φανεί όμως η πράσινη βλάστηση.
  3. Για το κορύνεο συνιστάται ένας ψεκασμός κατά την πτώση των φύλλων, ένας ψεκασμός πριν την διόγκωση των οφθαλμών και ένας ψεκασμός κατά την πτώση των πετάλων. Ο τελευταίος ψεκασμός μπορεί να επαναληφθεί σε περίπτωση υγρού καιρού.
  4. Για το βακτηριακό έλκος συνιστώνται 1-2 ψεκασμοί την Άνοιξη με χαλκούχα, ένας πριν και ένας μετά την άνθηση
  5. Για την κυλινδροπορίωση της κερασιάς, συνιστάται ψεκασμός κατά την πτώση των πετάλων.
Όταν οι παραπάνω ασθένειες συνυπάρχουν τότε πρέπει να γίνεται συνδυασμένη καταπολέμησή τους με την χρήση κατάλληλων φυτοπροστατευτικών προϊόντων.
ΜΗΛΟΕΙΔΗ
Από τις σημαντικότερες ασθένειες των μηλοειδών είναι το φουζικλάδιο και το βακτηριακό κάψιμο.  Το φουζικλάδιο αντιμετωπίζεται κατά τη διάρκεια της βλαστικής περιόδου με ψεκασμούς εξειδικευμένων φυτοπροστατευτικών προϊόντων. Κατά τη διάρκεια του χειμώνα πρέπει να γίνεται κλάδεμα και καταστροφή όλων των προσβεβλημένων κλάδων. Συνιστάται, για τη μείωση του μολύσματος του φουζικλαδίου, τα πεσμένα φύλλα να μαζεύονται και, ή να παραχώνονται (όπου είναι εφικτό), ή να ψεκάζονται (μετά την πτώση) με ουρία που βοηθά στην αποσύνθεσή τους.
Για την αντιμετώπιση του βακτηριακού καψίματος δεν υπάρχουν φυτοπροστατευτικά προϊόντα που να δρουν θεραπευτικά. Ως εκ τούτου η λήψη των παρακάτω καλλιεργητικών – προληπτικών μέτρων είναι η μόνη αποτελεσματική στην αντιμετώπιση αυτής της ασθένειας. Προτείνεται:
  1. Ξερίζωμα και κάψιμο όλων των έντονα προσβεβλημένων δένδρων (προσβολή του κορμού ή των βραχιόνων σε απόσταση μικρότερη από 50 cm από τον κορμό).
  2. Αυστηρό κλάδεμα των προσβλημένων δένδρων καθ’όλη τη βλαστική περίοδο με αφαίρεση και υγιούς τμήματος. Κατά το κλάδεμα ή τον καθαρισμό των δένδρων, τα εργαλεία να απολυμαίνονται συνεχώς.
  3. Αποφυγή λήψης εμβολίων από μολυσμένους οπωρώνες.
  4. Ψεκασμός πριν τη διακοπή του λήθαργου με πυκνό χαλκούχο διάλυμα κατά προτίμηση Βορδιγάλειο πολτό.
Από τους σημαντικότερους εχθρούς της αχλαδιάς είναι η ψύλλα (Cacopsylla sp.). Πρωτεύοντα ρόλο στη σωστή αντιμετώπιση του εντόμου έχει η αποτελεσματική καταπολέμηση των πληθυσμών της διαχειμάζουσας γενιάς με εφαρμογή χειμερινών λαδιών χωριστά ή σε μίγμα μαζί με πυρεθρίνες. Ο ψεκασμός αυτός στρέφεται κατά των τελείων εντόμων και λειτουργεί σαν αποτρεπτικό ωοτοκίας επειδή η ψύλλα δεν ωοτοκεί σε επιφάνειες που έχουν λάδι.
Επίσης, οι χειμερινοί ψεκασμοί είναι απαραίτητοι και εναντίον του κόκκινου τετρανύχου (Panonychus ulmi) στη μηλιά όταν διαπιστωθεί ότι υπάρχουν περισσότερα από 1000 χειμερινά αυγά ανά μέτρο καρποφόρου ξύλου. 
Σε κάθε περίπτωση οι παραγωγοί πρέπει να εφαρμόζουν πιστά τις οδηγίες χρήσης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων έτσι όπως αναγράφονται στην ετικέτα.
Για περισσότερες πληροφορίες οι παραγωγοί μπορούν να απευθύνονται στο Τμήμα Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου στο τηλ. 2321355224 (κ. Μυλωνόπουλος) ή να επισκέπτονται την ιστοσελίδα των γεωργικών προειδοποιήσεων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.