Οι δύο βραδιές που είχαν απομείνει όπου κάποιοι “γενναίοι” έπαιρναν τις οικογένειές τους για μια μιρκή έξοδο σε ένα ταβερνάκι, σ΄ένα καφέ, σ΄ένα σινεμά. Εντρομοι ακούμε περιγραφές επαγγελματιών που ζούνε τον σφυγμό της αγοράς να περιγράφουν τα άδεια στέκια με τους επιχειρηματίες να περιμένουν μάταια τον πελάτη. Ελάχιστες οι εξαιρέσεις των περιοχών που εξακολουθούν να έχουν ζωή έστω κι αυτές τις δύο μέρες της εβδομάδας.
Από την Ιόλη Πιερίδη
Τώρα πλέον οι επιτηδευματίες περιμένουν το καλοκαίρι, τους τουρίστες (do you like μαμαζέλ the Greece) για να δούνε εισπράξεις στα ταμεία. Αγωνιούν στην ιδέα ενός θερμού επεισοδίου με τους Τούρκους που θα δώσει την χαριστική βολή στη χώρα και στους ίδιους. Κάποιοι πιστεύουν ότι δεν απέχουμε πολύ από αυτό που ζούνε οι κάτοικοι της Βενεζουέλας, εδώ όπου όταν μια οικογένεια μαγειρεύει κρέας κλειδαμπαρώνεται για να μην βγουν γειτονιά οι μυρωδιές και κάνει ντου το πεινασμένο, εξαθλιωμένο πλήθος.
Eικόνες που δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι θα βιώσουμε και στην Ελλάδα και μάλιστα σύντομα παρά την προπαγάνδρα της καθαρής εξόδου και την επικοινωνιακή καταιγίδα του σκανδάλου NOVARTIS.
Στο μεταξύ για την ουτοπία της “καθαρής εξόδου” της Ελλάδας από τα Μνημόνια μίλησε στα “Νέα” ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ).
Ο κ. Στουρνάρας επισημαίνει πως η φράση “καθαρή έξοδος από τα Μνημόνια” δεν έχει καν νομικό ή πραγματικό νόημα, “αφού γνωρίζετε ότι μέχρι να αποπληρώσουμε το 75% του χρέους, θα βρισκόμαστε υπό επιτήρηση”.
Ο κεντρικός τραπεζίτης τονίζει πως η Ελλάδα έχει αναλάβει δεσμεύσεις και, εάν τις αθετήσει, οι συνέπειες θα είναι δραματικές. Από πλευράς αγορών, κατ’ αρχάς. “Για παράδειγμα, μέχρι το 2022 έχουμε δεσμευθεί ότι θα έχουμε πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ. Για να το μειώσουμε θα χρειαστούμε άλλη διαπραγμάτευση”, επισημαίνει.
Σύμφωνα με τον ίδιο, αν και θα ήταν καλύτερο εάν το πλεόνασμα έπεφτε στο 2% η Ελλάδα προς το παρόν δεν μπορεί να αξιώσει κάτι τέτοιο. “Πρώτα θα πρέπει να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα, να ξεμπερδέψουμε με τα προαπαιτούμενα και, αφού έχουμε πλέον βγει στις αγορές, εάν δούμε ότι δυσκολευόμαστε, να ζητήσουμε μια επαναδιαπραγμάτευση”.
Ο διοικητής της ΤτΕ υποστηρίζει ακόμα ότι τα μνημόνια “έσωσαν” την ελληνική οικονομία καθώς “από γιγαντιαία δίδυμα ελλείμματα σήμερα έχουμε ισορροπία στον προϋπολογισμό και στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών”, ενώ εκφράζει την αγωνία του για τη διολίσθηση των θεσμών.
Η εκτίμηση του Γιάννη Στουρνάρα είναι ότι μέσα σε δέκα χρόνια θα μπορέσει η Ελλάδα να ανακτήσει το 25% του εισοδήματός της που έχασε τα προηγούμενα χρόνια.
kourdistoportocali.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.