Πέμπτη 15 Μαρτίου 2018

Σέρρες : Τα παιδιά τα μεγαλύτερα θύματα της οικονομικής κρίσης

Αποτέλεσμα εικόνας για ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΑΑυξάνεται τα τελευταία χρόνια ο αριθμός των κοινωνικών προβλημάτων με θύματα ανήλικους που πρέπει να απομακρυνθούν από το οικογενειακό τους περιβάλλον στο Νομό Σερρών
. Η αύξηση είναι της τάξης του 20%-30% σύμφωνα με όσα δήλωσε στο «Σ.θ.» η προϊστάμενη της Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής μέριμνας της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών Ευαγγελία Τανταλάκη. Μας γνωστοποιεί επίσης ότι σύμφωνα με το νόμο του 2011 οι Δήμοι είναι υποχρεωμένοι να συστήσουν Ομάδες Προστασίας Ανηλίκων αλλά μας ενημερώνει ότι μόνο οι Δήμοι Εμ. Παππά και Βισαλτίας έχουν ενεργοποιηθεί στο κομμάτι αυτό.
Στη υπηρεσία σας έχει περιέλθει η αρμοδιότητα της προστασίας ανηλίκων που πρέπει να απομακρυνθούν από το οικογενειακό περιβάλλον για διαφόρους λόγους;
Το Υπουργείο Δικαιοσύνης με νόμο του το 2011 έχει υποχρεώσει όλους τους Δήμους της χώρας να δημιουργήσουν τις ομάδες προστασίας ανηλίκων (ΟΠΑ). Στο Νομό μας οι μοναδικοί δήμοι που συμμορφωθεί με την σχετική διάταξη και έχουν συστήσει τις ΟΠΑ είναι οι Δήμοι Εμ. Παππά και Βισαλτίας. Κανονικά η αρμοδιότητα ανήκει στους Δήμους. Ο Δήμος Σερρών δεν έχει συστήσει αυτή την ομάδα με το αιτιολογικό ότι δεν έχει κοινωνικούς λειτουργούς. Αυτό δεν ευσταθεί γιατί οι κοινωνικοί λειτουργοί που απασχολούνται με συμβάσεις έχουν τη δυνατότητα να συντάξουν εκθέσεις όταν διαπιστώσουν τέτοιες καταστάσεις. Υπάρχουν κοινωνικοί λειτουργοί στο πρόγραμμα «βοήθεια στο Σπίτι» και άλλες δομές του Δήμου αλλά δεν ενεργοποιήθηκαν στον τομέα αυτό. Εμείς ως τμήμα Κοινωνικής Πρόνοιας όταν έχουμε εισαγγελικές παραγγελίες- από εκεί ξεκινά η εντολή- ή μεμονωμένες καταγγελίες ή καταγγελίες που γίνονται στο Χαμόγελο του Παιδιού για περιστατικά κακοποίησης ,παραμέλησης, εγκατάλειψης παιδιών ή άθλιες συνθήκες διαβίωσης επεμβαίνουμε μέσω των κοινωνικών λειτουργών. Στη συνέχεια με απόφαση του εισαγγελέα ανηλίκων και ανάλογα με την έκθεση που θα συντάξει η Υπηρεσία μας λαμβάνεται κάποια απόφαση η οποία είναι είτε απομάκρυνση του παιδιού από το οικογενειακό περιβάλλον ή παραμονή σε αυτό με συχνή παρακολούθηση για τον τρόπο διαβίωσης τους. Στο τέλος της προηγούμενης χρονιάς κάποια παιδιά τα συνοδεύσαμε στο ίδρυμα «Άγιος Στυλιανός» στη Θεσσαλονίκη.
Τα τελευταία χρόνια τα περιστατικά αυτά αυξάνονται,μειώνονται ή είναι σταθερά;
Δυστυχώς τα περιστατικά αυξάνονται και μάλιστα με μεγάλη πρόοδο. Όσο η οικονομική χειροτερεύει για τις οικογένειες που μεγαλώνουν παιδιά η κατάσταση επιδεινώνεται. Σύμφωνα με ενημέρωση που έχω από τις κοινωνικές λειτουργούς τα τελευταία δυο χρόνια έχουμε αύξηση της τάξης του 20%-30% των κοινωνικών προβλημάτων με θύματα ανήλικους. Βέβαια αυτό δεν σημαίνει ότι πάντα προτείνουμε την απομάκρυνση τους. Προσπαθούμε να μην συμβεί αυτό βοηθώντας οικονομικά τους γονείς ή μέσω του συγγενικού περιβάλλοντος να κρατήσουμε τα ανήλικα παιδιά στους γονείς τους. Δεν είναι καλό να απομακρύνονται τα μικρά παιδιά από το οικογενειακό περιβάλλον αλλά όταν δεν υπάρχει άλλη λύση και μας δώσει εντολή ο εισαγγελέας πρέπει να το απομακρύνουμε. Σε επίπεδο εβδομάδας έχουμε τρείς- τέσσερις περιπτώσεις εισαγγελικών παραγγελιών για περιπτώσεις παραμέλησης παιδιών.
Η σερραϊκή κοινωνία είναι ευαισθηποιημένη για τα παραμελημένα παιδιά;
Ναι, ευαισθητοποιείται και μάλιστα σε μεγάλο ποσοστό. Καταγγελίες γίνονται και στην υπηρεσία μας και στους Δήμους και στον εισαγγελέα ενώ πολλές καταγγελίες γίνονται τηλεφωνικά στο χαμόγελο του παιδιού. Τα παιδιά του Νομού Σερρών που πρέπει να απομακρυνθούν από το οικογενειακό περιβάλλον εξυπηρετούνται στον Άγιο Στυλιανό θεσσαλονίκη ή σε Παιδούπολη που υπάρχει στην Καβάλα. Αν δεν υπάρχουν κενές θέσεις απευθυνόμαστε σε ανάλογα ιδρύματα που υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα.
Πηγή: sertharros.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.