Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2017

Δήμος Σιντικής :Το εικαστικό ταξίδι της Ροδόπολης στο Μόναχο

Ροδόπολη – ένα χωριό 1250 κατοίκων στον ελληνικό βορρά.

 Πλαισιωμένοι από ένα τοπίο ξεχωριστής ομορφιάς στους πρόποδες της οροσειράς Μπέλλες (Όρος  Κερκίνη) και μεταξύ των δύο λιμνών Κερκίνη και Δοϊράνη, αναπτύσσουν τα μέλη του Πολιτιστικού και Λαογραφικού Συλλόγου Ροδόπολης «Η ΠΡΟΟΔΟΣ»  μέσω μιας μεγάλης γκάμας δραστηριοτήτων και μαθημάτων την καλλιτεχνική και πολιτιστική τους δημιουργικότητα. Με νέες ιδέες  και συλλογικό πνεύμα, αλλά και σεβασμό απέναντι στις παραδόσεις και την κουλτούρα του τόπου συνεχίζουν το έργο τους!
 Το Τμήμα Ζωγραφικής Ενηλίκων του Πολιτιστικού και Λαογραφικού Συλλόγου Ροδόπολης «Η ΠΡΟΟΔΟΣ» δημιούργησε, στο εαρινό εξάμηνο του 2017, μια σειρά έργων με θεματικό τίτλο «Η ελληνική κουλτούρα και παράδοση μέσα από μια σύγχρονη ματιά.» με προορισμό το Μόναχο της Γερμανίας.
  Τα έργα εκτέθηκαν στην ομαδική «open air»-έκθεση MEET ART, στις 23., 24. και 25. Ιουνίου 2017. Η έκθεση φιλοξενήθηκε από το CULINARY SUMMER FESTIVAL 2017 – το μεγαλύτερο εταιρικό φεστιβάλ της Βαυαρίας που προβάλει ένα ύψιστο επίπεδο ελληνοκυπριακής κουζίνας, αλλά και κουλτούρας στην πλατεία «Wittelsbacherplatz» στο κέντρο του Μονάχου. Την επιμέλεια της έκθεσης ανέλαβε η εικαστικός και καθηγήτρια του τμήματος, Μαρία Δημητροπούλου.
Συμμετέχοντες:
Αβραμίδου Παντελίνα, Αβραμούδα Φωτεινή, Γκαϊδατζή Δήμητρα, Δημητριάδου Αγγελική, Ιακωβίδης Σπύρος, Ιωαννίδου Ελένη, Καζάκη Μαρία, Καλτσά Μαρία, Καπαγιωρίδου Παρθένα, Καρατζιά Βάλια, Κεσόγλου Βιβή, Παπαδοπούλου Άννα, Παπαδοπούλου Σοφία, Παπακάλα Ελένη, Τζέτζη Δήμητρα, Τσιώγκα Ευθυμία, Τσουτσουλίγα Γιάννα.
 Στο καλλιτεχνικό «project» από το οποίο προέκυψε η σειρά έργων που παρουσιάζεται, εξετάζονται οι έννοιες κουλτούρα και παράδοση από μια σύγχρονη οπτική γωνία. Οι από αυτή την διαδικασία αναδυόμενες πτυχές, γίνονται αφορμές για τα ζωγραφικά έργα, που προκύπτουν από την αντιπαράθεση κάθε δημιουργού με το εννοιολογικό πλαίσιο.
Κουλτούρα και παράδοση – δύο έννοιες που μπορούν να χαρακτηρίσουν έναν λαό.
Αφενός κουλτούρα είναι το σύνολο των πνευματικών, καλλιτεχνικών και αισθητικών επιδόσεων και επιτευγμάτων μιας ομάδας ανθρώπων, που εκφράζουν την ανώτερη εξέλιξη της.
Αφετέρου ο όρος παράδοση εμπεριέχει ιδέες, τρόπους συμπεριφοράς, ήθη, κουλτούρα κ.α. από το παρελθόν, που αναπτύσσονται εντός μιας κοινωνίας και μεταδίδονται από γενιά σε γενιά και επιβιώνουν μέχρι σήμερα.
 Η παράμετρος του χρόνου παίζει καθοριστικό ρόλο στον ορισμό και των δύο λέξεων. Αφενός συνδέονται και οι δύο έννοιες με την ιστορία και την πάροδο του χρόνου, ωστόσο μπορούν μόνο μέσω του παρόντος και του μέλλοντος να ολοκληρωθούν  ευνοϊκά, καθώς η διαδικασία της εξέλιξης είναι αναπόσπαστο κομμάτι τους.
 Στις μέρες μας η παράδοση αμφισβητείται, όπως και πολλές άλλες αξίες, παρόλα αυτά συνεχίζει να διατηρείται και να εμπνέει με πολλούς τρόπους, ως μια γέφυρα προς το παρελθόν και την ιστορία μας. Η καλλιτεχνική δημιουργία, μπορεί μέσω μιας μεγάλης γκάμας εκφραστικών μέσων να οπτικοποιήσει αυτήν την γέφυρα και να την φέρει κοντά στον θεατή.
 Η τέχνη είναι πολιτισμός. Η τέχνη είναι μια οικουμενική γλώσσα και μπορεί να χρησιμεύσει ως εργαλείο για την αποκωδικοποίηση κουλτούρας και τη διαπολιτισμική επικοινωνία και ταύτιση.
«Η τέχνη είναι η υπογραφή των πολιτισμών.» (Beverly Sills)
Τοποθεσία : Wittelsbacher Platz

http://www.rodopolis.net/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.