Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου 2017

Ανδρέας Ανδρεάδης : Προτάσεις Σ/Ν για τους Ενεργειακούς Συνεταιρισμούς


Ένα ενδιαφέρον νομοσχέδιο για την ενέργεια που μας αφορά όλους/ες βρίσκεται (ξανά) προ των πυλών της
Βουλής. Αυτό τουλάχιστον άφησε να εννοηθεί ο Υπουργός . Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας σε εκδήλωση του υπουργείου για τις «Ενεργειακές κοινότητες» στο συνεδριακό κέντρο «Ν. Γερμανός», στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της 82ης ΔΕΘ.
http://www.haniotika-nea.gr/ekdilosi-gia-tis-energiakes-ki…/

Ας ελπίσουμε ότι η ψήφισή του δεν θα αναβληθεί για μια ακόμα φορά, γιατί τόσο ο κ. Σταθάκης όσο και άλλα κυβερνητικά στελέχη ήταν αισιόδοξοι από την αρχή της χρονιάς ακόμα, ότι θα γινόταν μέσα στον Απρίλιο ή τον Μάιο, αναβλήθηκε όμως για τον Ιούνιο και τώρα τοποθετείται κάπου μέσα στον Οκτώβριο. Δεν πρέπει να υπάρξει και άλλη αναβολή, γιατί θα φτάσουν τα Χριστούγεννα και το Νομοσχέδιο για τους Ενεργειακούς Συνεταιρισμούς (ή Ενεργειακές κοινότητες) για φέτος τουλάχιστον, δεν θα γίνει Νόμος του κράτους.

Είναι ένα σημαντικό Σχέδιο Νόμου γιατί το ευρύτερο πλαίσιό του μπορεί να ενισχύσει την τοπική ανάπτυξη και να ανοίξει τον δρόμο σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις να παράξουν ενέργεια από Ανανεώσιμες Πηγές για την κάλυψη, πρωτίστως, των δικών τους αναγκών. Ακόμα μπορεί να δώσει την ευκαιρία σε πολλούς πολίτες και φορείς (καταναλωτές, νοικοκυριά, , δημόσιους οργανισμούς, ιδρύματα, επιμελητήρια. τοπική αυτοδιοίκηση) να συνεταιριστούν, επίσης για την παραγωγή ενέργειας δημιουργώντας παράλληλα νέες θέσεις απασχόλησης.

Παραθέτω στη συνέχεια μερικά πρακτικά παραδείγματα εφαρμογής ενεργειακού συνεταιρισμού για να γίνει πιο κατανοητό περί τίνος πρόκειται:

-Σε ένα αστικό περιβάλλον, σε μια πόλη , θα μπορούσε να γίνει σύμπραξη των ιδιοκτητών διαμερισμάτων μιας πολυκατοικίας για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού σε ακίνητο (ακόμη και άλλης περιοχής) προκειμένου να επωφεληθούν, οι ίδιοι ή άλλοι, την παραγόμενη ενέργεια.
-Αντίστοιχα, σε μια νησιωτική περιοχή θα μπορούν να συμπράξουν κάτοικοι με επιχειρήσεις για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ και για την εγκατάσταση μονάδας αφαλάτωσης (με χρήση ανεμογεννήτριας) για την αντιμετώπιση του προβλήματος έλλειψης νερού.
-Στην ηπειρωτική Ελλάδα, σε αγροτικές, ορεινές και ημιορεινές περιοχές μπορεί να γίνει σύμπραξη-συνεταιρισμός κατοίκων για την παραγωγή ενέργειας για αυτοκατανάλωση ή και για διάθεση-πώληση σε τρίτους από φωτοβολταίκά, ανεμογεννήτριες βιομάζα, και γεωθερμία.
-Φωτοβολταικά μπορούν να τοποθετηθούν επίσης, από συμπράξεις αγροτών με τον ΤΟΕΒ ( Τομέας Εγγείων Βελτιώσεων) για την δωρεάν ηλεκτροδότηση των ενεργοβόρων αντλιοστασίων του παραπάνω οργανισμού, το κόστος λειτουργίας των οποίων επιβαρύνει τους αγρότες.
.

Ήδη στη χώρα μας και χωρίς το ευνοϊκό περιβάλλον για την ενέργεια που μπορεί να δημιουργήσει το νέο νομοσχέδιο, κάποιοι πολίτες αξιοποιώντας το συμβατικό-γενικό νομικό πλαίσιο περί συνεταιρισμών κατάφεραν και δημιούργησαν σημαντικά και ελπιδοφόρα για την περιφερειακή ανάπτυξη συνεταιριστικά ενεργειακά σχήματα, Π.χ. Ο ενεργειακός συνεταιρισμός κατοίκων της Σίφνου για παραγωγή ενέργειας από ανεμογεννήτριες http://www.sifnosislandcoop.gr/

και της Καρδίτσας από βιομάζα. http://www.agronews.gr/…/oloklirothike-to-ergostasio-pelle…/

Υπάρχει και το παράδειγμα οχτώ οικογενειών στη Ρόδο με χαμηλά εισοδήματα που επιδοτήθηκαν από την περιβαλλοντική οργάνωση Greenpeace και εγκατέστησαν μικρά ηλιακά συστήματα για δωρεάν ηλιακή ενέργεια με αυτοπαραγωγή

Το νομοσχέδιο για την ενέργεια φαίνεται πως είναι ένα σημαντικό βήμα βιώσιμης ανάπτυξης και κοινωνικής δικαιοσύνης. Μπορεί να δημιουργήσει ένα ευρύ πεδίο εφαρμογών σε καθαρές τεχνολογίες να βοηθήσει και στην αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας, που στα χρόνια της κρίσης έγινε στη χώρα μας μεγαλύτερη. Σήμερα 4 στα 10 νοικοκυριά κατανάλωσης χαμηλής τάσης αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους, ενώ οι αρρύθμιστες οφειλές προς την ΔΕΗ φτάνουν το 1 δισ ευρώ.

Αρνητικά στοιχεία του ωστόσο, είναι ότι δεν προσηλώνεται αποκλειστικά στις ΑΠΕ για παραγωγή φθηνής και καθαρής ενέργειας, (στο νομοσχέδιο προωθούνται και συμβατικές πηγές ενέργειας, όπως το φυσικό αέριο), και ότι δεν περιλαμβάνει ευνοϊκές διατάξεις για τις ευπαθείς και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες..

Αρκετά λοιπόν τα θετικά του στοιχεία, χρήζει ωστόσο και βελτιώσεων. Όπως, να προσηλωθεί αποκλειστικά στις Ανανεώσιμες Πηγές για να βοηθήσει πραγματικά στην προστασία του περιβάλλοντος και στην προσπάθεια της χώρας μας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Ακόμα να δώσει κίνητρα σε πολίτες με χαμηλά εισοδήματα που πλήττονται από την ενεργειακή φτώχεια να γίνουν μέλη των νέων ενεργειακών κοινοτήτων που θα δημιουργηθούν.

Ανδρεάδης Ανδρέας

Σέρρες 11-9-2017

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.