Δευτέρα 14 Αυγούστου 2017

Ν.Ε Νεολαίας ΠΑΣΟΚ Σερρών : Δήλωση του Γιώργου Τρέντσιου για τους Ολυμπιακούς του 2004

Πριν από 13 χρόνια η Ελλάδα στρέφει όλα τα βλέμματα του κόσμου πάνω της.
Η τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων στέφεται με απόλυτη επιτυχία, όπως κι όλη η διοργάνωση. Με μεγάλη λύπη και απογοήτευση διαπιστώνω ότι υπάρχει ακόμη η ψευδαίσθηση ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες καταχρέωσαν την Ελλάδα και μάλιστα είναι υπαίτιοι ακόμη και γι' αυτό που βιώνει η Ελλάδα σήμερα. Παραθέτω πιο κάτω δύο πίνακες από μελέτη με οικονομικά στοιχεία διοργανώσεων Ολυμπιακών Αγώνων που καταρίπτουν εύκολα αυτόν τον μύθο. Ακόμη υπάρχει άλλη μελέτη που υπολογίζει ότι η χρηματοδότηση από τον Κρατικό Προϋπολογισμό αντιστοιχεί σε μόλις 1% των κρατικών δαπανών της αντίστοιχης περιόδου και σε λιγότερο από 2% του ακαθάριστου χρέους της Γενικής Κυβέρνησης στο τέλος του 2013. Άρα, αυτή η απλούστευση, η γενίκευση και ο αφορισμός που αντιμετωπίζονται τα πάντα, καταδυκνύει την παρακμή στην οποία βρίσκεται η ελληνική κοινωνία. Η διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων ήταν μια απόλυτα σωστή επιλογή της χώρας, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει ότι δεν έγιναν και λάθη. Τόσο κατά την κατασκευή έργων, αλλά κυρίως στην διαχείρηση των ακινήτων μετά τους Αγώνες. Όμως η Ελλάδα του 2004, με την επιστροφή των Αγώνων στο σπίτι τους, εκπλήρωνε μετά από άλλες τεράστιες επιτυχίες και τον τελευταίο μεγάλο στρατηγικό στόχο που είχε θέσει. Η Ελλάδα που παραδώθηκε στη συντηρητική παράταξη το 2004 ήταν μια χώρα στο σκληρό πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μια χώρα με αξιοπρέπεια και υπερηφάνεια. Δύο λέξεις που διαστρεβλώθηκαν ασύστολα στο πρόσφατο παρελθόν κατά τη διάρκεια της προεκλογικής καμπάνιας του Συριζα. Η χώρα θα βρει το βηματισμό της και θα επιστρέψει στη θέση που της αξίζει όταν καταλάβουμε τα πραγματικά αίτια που μας οδήγησαν στην κρίση του 2010. Μέχρι τότε υπομονή και δύναμη...



ΥΓ : Τα στοιχεία είναι από μελέτη καθηγητών του πανεπιστημίου της Οξφόρδης (Bent Flyvbjerg και Allison Stewart. Olympic proportions: cost and cost overrun at the Olympics 1960-2012, Saïd Business School Working Papers) και καταρρίπτουν ένα ακόμη μυθο της χώρας (για την ακριβότερη ολυμπιακή διοργάνωση στην ιστορία)



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.