Τετάρτη 26 Ιουλίου 2017

Δήμος Αμφίπολης : Εκτός ΕΣΠΑ η ανασκαφή στον Λόφο Καστά

Αποτέλεσμα εικόνας για λοφος καστατου Γιώργου Ροδάκογλου
Η εγκληματική αδράνεια και η αδιαφορία του ΥΠ.ΠΟ στα

θέματα διαχείρισης της ανασκαφής του τύμβου Καστά δεν έχει προηγούμενο.
Αποκορύφωμα αυτής της τραγικής κατάστασης είναι η πρόσφατη απόρριψη της χρηματοδότησης του μνημείου από την ειδική υπηρεσία Ε.Π Κεντρικής Μακεδονίας καθώς ο φάκελος που κατατέθηκε από το υπουργείο είχε σοβαρότατες ελλείψεις και κρίθηκε ανώριμος.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι χάθηκε πολύτιμος χρόνος και είναι αμφίβολο εάν το μνημείο ενταχθεί σε κάποιο ευρωπαϊκό πρόγραμμα χρηματοδότησης τρία χρόνια μετά της ανακάλυψη του.
Την απόλυτη ευθύνη για αυτή την πρωτοφανή στα χρονικά της αρχαιολογίας αρνητική εξέλιξη έχει η Γ.Γ του ΥΠ.ΠΟ Μαρία Βλαζάκη η οποία και ζήτησε την σύνταξη και την κατάθεση του φακέλου για το ΕΣΠΑ μετά την επίσκεψη της Λυδίας Κονιόρδου στον τύμβο στις 11 Μαίου .
Η κυρία Βλαζάκη όπως διαφαίνεται πλέον ξεκάθαρα, με δεδομένη την εμμονής της σε μια προσπάθεια υποβάθμισης του μνημείου της Αμφίπολης, δεν αποκλείεται να είχε ως στόχο να «παγιδεύσει» όχι μόνο την νέα υπουργό η οποία ανακοίνωσε τότε την έναρξη των έργων του ΕΣΠΑ αλλά και τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα με τον οποίο και συνεργαζόταν στενά μέχρι πρότινος.
Μάλιστα η κυρία Βλαζάκη από την πρώτη στιγμή υποστήριζε ότι το Μακεδονικό μνημείο αποτελεί ρωμαϊκό δημιούργημα και για τον λόγο αυτό με δική της εντολή είχε ζητήσει τη διενέργεια αυτοψίας και τη σύνταξη ενός πορίσματος από τις αρχαιολόγους Αγγελική Κοτταρίδη και Τζένη Βελένη που όλως τυχαίως συμφωνούσαν απόλυτα μαζί της.
Στην τρισέλιδη επιστολής απόρριψης που έχει στη διάθεση του το thousandnew.gr και την οποία υπογράφει ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας εξηγούνται αναλυτικά οι λόγοι που το έργο ύψους 1,5 εκατομμυρίου κρίθηκε «ανώριμο» με σημαντικές ελλείψεις να παρουσιάζονται στην ολοκλήρωση μελετών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ Απόστολου Τζιτζικώστα και Μαρίας Βλαζάκη προκλήθηκε έντονη αντιπαράθεση για τον τρόπο διαχείρισης του θέματος ενώ είχαν προηγηθεί και πολλές επισημάνσεις από την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας προς στο υπουργείο για τα ελλειπή στοιχεία που παρουσίαζε ο φάκελος πριν την επίσημη ανακοίνωση(10-07-2017) και τον χαρακτηρισμό ως «ανώριμο έργο», ωστόσο ακόμη και την τελευταία στιγμή αναζητείται λύση από τον περιφερειάρχη.
Ο δήμαρχος Αμφίπολης Κώστας Μελίτος αναμένεται να τοποθετηθεί αφού πρώτα δεί όλα τα σημεία απόρριψης του ΕΣΠΑ ,ενώ το ζήτημα αποτελεί μείζον ζήτημα πρωτίστως και για τους βουλευτές του νομού Σερρών οι οποίοι και οφείλουν να ζητήσουν ευθύνες από την πολιτική ηγεσία της κυβέρνησης.


 www.thousandnews.g

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.