Τετάρτη 15 Αυγούστου 2018

Σέρρες : Ζοφερό το μέλλον της τευλοκαλλιέργειας


Την εξασφάλιση των θέσεων εργασίας των εργαζομένων
και την πληρωμή των καλλιεργητών ζητά με Ερώτησή του το ΚΚΕ...
Προχωρά το σχέδιο κυβέρνησης και Τράπεζας Πειραιώς για την είσοδο στρατηγικού επενδυτή στην Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης (ΕΒΖ), με το μέλλον να διαγράφεται αβέβαιο και ζοφερό για εργαζόμενους και τευτλοπαραγωγούς.

Μετά από τρεις άγονους διαγωνισμούς (τα τελευταία 6 χρόνια) και πολλές αλλαγές διοικήσεων, πριν από λίγες μέρες εγκαταστάθηκε και η νέα διοίκηση της ΕΒΖ, η οποία όπως φαίνεται θα είναι αυτή η οποία θα ολοκληρώσει τη βρώμικη δουλειά που ξεκίνησε επί κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και συνεχίζεται από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, με την απαξίωση της τευτλοκαλλιέργειας και το κλείσιμο των εργοστασίων της μοναδικής βιομηχανίας παραγωγής ζάχαρης στην Ελλάδα.
Την 1η Αυγούστου υπογράφτηκε έγγραφο προθέσεων (Letter of Intent) μεταξύ της ΕΒΖ και της εταιρείας «5IB Innovation Brain LLC», με έδρα την Ελβετία. Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΒΖ, απώτερος σκοπός είναι «η εξυγίανση της εταιρείας, σύμφωνα με την υπάρχουσα νομοθεσία, με τη συνεργασία στρατηγικού επενδυτή, τη μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων της και την κατάρτιση συμφωνίας με την απαιτούμενη πλειοψηφία των πιστωτών, με τη διασφάλιση δικαιωμάτων των εργαζομένων, και υπό την προϋπόθεση της προηγούμενης διενέργειας νομικού και οικονομικού ελέγχου. Παράλληλα, υπεγράφη συμφωνία συνέργειας μεταξύ των δύο μερών για τη στήριξη της εμπορικής δραστηριότητας της ΕΒΖ».
Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει συμφωνηθεί το «σπάσιμο» της ΕΒΖ σε «καλή» και «κακή». Το «καλό» κομμάτι, που θα περάσει στον έλεγχο του στρατηγικού επενδυτή υπό νέο ΑΦΜ, περιλαμβάνει τις δύο θυγατρικές της ΕΒΖ στη Σερβία και τα περιουσιακά στοιχεία της στην Ελλάδα. Το «κακό» κομμάτι, δηλαδή οι διάφορες υποχρεώσεις της ΕΒΖ, θα οδηγηθεί σε πτώχευση από την Τράπεζα Πειραιώς. Μάλιστα, η αίτηση για την υπαγωγή της ΕΒΖ σε διαδικασία εξυγίανσης (άρθρο 106β και 106δ) αναμένεται να κατατεθεί προς το τέλος Σεπτέμβρη.
Σε ό,τι αφορά τη συμφωνία συνέργειας για τη στήριξη της εμπορικής δραστηριότητας της ΕΒΖ, προβλέπει ότι ο επενδυτής θα εισάγει ζάχαρη και θα την πωλεί μέσω του δικτύου της εταιρείας.
Τα παραπάνω επιβεβαίωσε με δηλώσεις του ο νέος διευθύνων σύμβουλος της ΕΒΖ ΑΕ, Χ. Πούρης, ο οποίος ανέφερε ότι «οφείλουμε να διασώσουμε το μέγιστο δυνατό από την εταιρεία (...) Αναμένουμε όλοι να συνεισφέρουν στη διάσωση της ΕΒΖ: Τράπεζα, Δημόσιο και άλλοι πιστωτές. Θα προσπαθήσουμε μέσω νομικών διαδικασιών τη διάσωση και λειτουργία της Βιομηχανίας, μέσα από άλλη επιχείρηση που θα μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της αγοράς, των αγροτών - παραγωγών, των συνεργατών της».
Σε δεινή θέση εργαζόμενοι και τευτλοπαραγωγοί
Σε δεινή θέση και υπό την απειλή της απόλυσης πρόκειται να βρεθούν οι πάνω από 200 εργαζόμενοι της ΕΒΖ, που στην πλειοψηφία τους είναι μεγαλύτεροι των 50 ετών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη δυνατότητα εξεύρεσης εργασίας στις σημερινές συνθήκες. Κάτω από τον κίνδυνο αυτό, φαίνεται να επιδιώκουν νομοθετική ρύθμιση για τη μετάταξή τους σε άλλο φορέα ή επιχείρηση του Δημοσίου για όσους το επιλέξουν, ή μέτρα υποστηρικτικά για όσους είναι κοντά στη συνταξιοδότηση.
Ζοφερό διαγράφεται το μέλλον και για όσους αγρότες παρέμειναν στην τευτλοκαλλιέργεια, αφού στην πλειοψηφία τους δεν έχουν πληρωθεί για την περσινή παραγωγή. Οσοι πήραν χρήματα πληρώθηκαν μέσω δανεισμού με ενέχυρο τη ζάχαρη από τη Συνεταιριστική Τράπεζα Σερρών και επιβαρύνθηκαν με έξοδα φακέλου, ενώ υποχρεώθηκαν να αγοράσουν συνεταιριστικές μερίδες. Σε όσους δεν εγκρίθηκε το δάνειο, δεν πήραν τίποτα. Απλήρωτοι παραμένουν και οι παραγωγοί περίπου 2.500 στρεμμάτων τεύτλων, που λόγω της διακοπής της λειτουργίας του εργοστασίου της Ορεστιάδας έμειναν στα χωράφια. Ενώ εκκρεμεί και η αποζημίωσή τους για τους 16.000 τόνους τεύτλων που έχουν ξεριζωθεί και έχουν πεταχτεί στα χωράφια λόγω των πλημμυρών.
Πρόβλημα αναμένεται να προκληθεί και για τους παραγωγούς, που μετά τις παροτρύνσεις της κυβέρνησης πείστηκαν και καλλιέργησαν φέτος περίπου 20.000 στρέμματα τεύτλων, αν και είχε παρέλθει η καλλιεργητική περίοδος.
Ερώτηση του ΚΚΕ
Θυμίζουμε ότι Ερώτηση για τις δυσμενείς εξελίξεις σχετικά με την ΕΒΖ κατέθεσαν πρόσφατα στη Βουλή, προς τον υπουργό Οικονομικών, οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Δελής, Σάκης Βαρδαλής και Διαμάντω Μανωλάκου.
Μεταξύ άλλων αναφέρουν: «Είναι καθαρό ότι βρισκόμαστε στο τελευταίο σκαλοπάτι πριν από την τοποθέτηση ταφόπλακας στην εγχώρια τευτλοκαλλιέργεια και μεταποίηση ζάχαρης, παρά το γεγονός ότι η χώρα μας διαθέτει τόσο τις δυνατότητες όσο και τις υποδομές για κάλυψη των διατροφικών αναγκών του λαού μας, όχι μόνο σε ζάχαρη αλλά και σε άλλα προϊόντα που προέρχονται από το τεύτλο».
Και ρωτούν τον υπουργό τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για:
-- Την εξασφάλιση των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων της ΕΒΖ.
-- Την πληρωμή των απλήρωτων τευτλοκαλλιεργητών για την περσινή παραγωγή.
-- Τη διασφάλιση των δανειοδοτηθέντων παραγωγών έναντι απαιτήσεων της Τράπεζας για πληρωμή των δανείων.
-- Την απορρόφηση και πληρωμή της φετινής παραγωγής.
-- Τη συνέχιση της εγχώριας παραγωγής τεύτλου και ζάχαρης.
Πηγή: rizospastis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.