Σάββατο 15 Ιουλίου 2017

Περί ¨πατρότητας" του ΧΥΤΑ : “Ουκ εά με καθεύδειν το του Φωτιάδου τρόπαιον"

Αποτέλεσμα εικόνας για χυτα παλαιοκαστρουΣχετικά με τη βράβευση (με αναμνηστική πλακέτα, παρακαλώ) του κ. Στέφανου Φωτιάδη για τη συμβολή του
στην κατασκευή του Χ.Υ.Τ.Α. Παλαιοκάστρου και το άρθρο του κ. Κώστα Παπαπαναγιώτου, που είδε το φως της δημοσιότητας τελευταία στον τοπικό τύπο, κρίνω σκόπιμο να παραθέσω ορισμένα σχόλια. Για να μη νομισθεί κιόλας, ότι όλοι έχουμε μνήμη χρυσόψαρου.
Όταν ο Θεμιστοκλής, χωρίς ίχνος αμφισβήτησης φυσικά, δήλωνε, ότι η δόξα του Μιλτιάδη από την νίκη στον Μαραθώνα δεν τον άφηνε να ησυχάσει, καταλαβαίνει κανείς, πόσο θα μπορούσε να ησυχάσει ο κ Παπαπαναγιώτου, όταν μάλιστα θεωρεί (και ορθώς κατά την άποψή μου) πεπλανημένη την απόδοση της πατρότητας του έγου στον κ Φωτιάδη.
Πράγματι, πρέπει να ομολογήσω, ότι ο κ. Παπαπαναγιώτου λέει αλήθειες, τουλάχιστον όσον αφορά τον κ. Φωτιάδη.
Βέβαια, μάλλον δεν είχε αξιολογήσει σωστά τις πραγματικές προθέσεις του κ. Φωτιάδη, τις οποίες μάλιστα είχε εκφράσει (έστω και στιγμιαία) δημόσια σε τηλεοπτική εκπομπή, πριν από τις Νομαρχιακές εκλογές του 2006. Πιο συγκεκριμένα: Μετά την ακύρωση της πρώτης Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων ο κ. Παπαπαναγιώτου, αφού (συντετριμμένος ων) δήλωσε ότι ο ίδιος νοιώθει ήσυχος και ότι έκανε το καθήκον του, κατηγόρησε δημόσια τον κ. Φωτιάδη ως υπαίτιο της διαφαινόμενης τότε ματαίωσης της κατασκευής Χ.Υ.Τ.Α. στο Νομό Σερρών, λόγω των αντιρρήσεών του για την κατασκευή σε περιοχές δίπλα στα διοικητικά όρια του τότε Δήμου Λευκώνα. Κληθείς στη συνέχεια ο κ. Φωτιάδης να σχολιάσει τις κατηγορίες που του απηύθυνε ο κ. Παπαπαναγιώτου, είπε επί λέξει: «....μα εγώ πήγα στην Περιφέρεια» (της Περιφέρειας ήταν η Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων που ακυρώθηκε από το Σ.τ.Ε.) «και μου είπαν ότι το έργο δε χάθηκε ακόμα και ότι μπορεί να γίνει μελέτη θεραπείας».
Τι σήμαινε αυτό; Είναι πολύ απλό: Ενώ πριν από αυτή τη δημόσια δήλωση ο κ. Φωτιάδης είχε εκφράσει την άποψη, έξω από την Νομαρχία σε ομάδα κατοίκων του Παλαιοκάστρου και του Μελενικιτσίου (παρόντος και εμού), ότι δεν μπορεί να γίνει Χ.Υ.Τ.Α. σε όλη τη βορεινή ορεινή περιοχή των Σερρών, ξαφνικά άλλαξε στάση, αποδεχόμενος τη δυνατότητα επανάληψης της προσπάθειας για τη Νεράιδα. Αυτήν την καθόλου στιγμιαία (όπως άλλωστε αποδείχθηκε) μεταστροφή του κ. Φωτιάδη δυστυχώς δεν την αντιλήφθηκαν οι κάτοικοι των δύο χωριών, παρά τις τότε δικές μου απεγνωσμένες προσπάθειες, και επαναπαύθηκαν σε μεταγενέστερη δήλωσή του (προς άγραν ψήφων προφανώς) ότι, αν εκλεγεί Νομάρχης, θα ξεκινήσει από μηδενική βάση τη χωροθέτηση του Χ.Υ.Τ.Α.
Αιχμάλωτος της υπόσχεσής του για χωροθέτηση από μηδενική βάση ο κ. Φωτιάδης, ως Νομάρχης πλέον, βρέθηκε πράγματι σε δύσκολη θέση, προσπαθώντας να έχει και την πίττα αφάγωτη και το στομάχι γεμάτο. Εντέλει με κάποιες καθυστερήσεις και παλινδρομήσεις «έκανε την καρδιά του πέτρα» και κατασκεύασε το έργο. Και ως συνέχεια της κακής χωροθέτησης (από τον  κ Παπαπαναγιώτου) είχαμε και την κακή κατασκευή του έργου (μεταξύ των άλλων και μη επίστρωση 50 εκατοστών συμπιεσμένης αργίλου στον πυθμένα του κυττάρου), από τον κ Φωτιάδη, για την οποία ευθύνεται αποκλειστικά ο ίδιος.
Ως εδώ, λοιπόν, καλά μας τα είπε ο κ. Παπαπαναγιώτου. Δεν μας είπε όμως όλη την αλήθεια. Και η αλήθεια είναι ότι δυο πρώην Νομάρχες ερίζουν για την πατρότητα ενός έργου, για το οποίο κανονικά δε θα έπρεπε να νοιώθουν περήφανοι. Όπως δεν ένοιωσαν περήφανοι οι πραγματικοί «πατέρες» της χωροθέτησης του έργου, δύο πρώην Δήμαρχοι Σκοτούσσας. Ο μεν παλαιότερος, ο κ. Κώστας Τρέντσιος, έγκαιρα διαισθανόμενος το «λάθος» του, στράφηκε εναντίον της ίδιας του της ιδέας, αμέσως μετά την πρώτη ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σκοτούσσας, ο δε δεύτερος, ο κ. Λάζαρος Ευαγγελίδης, πολύ αργότερα και μετά την έκδοση της Ακυρωτικής Απόφασης του Σ.τ.Ε., βγήκε δημόσια και δήλωσε ότι για να φύγει ένα βάρος από τη συνείδησή του όφειλε να ζητήσει ουσιαστικά συγγνώμη για την συμμετοχή του σε μια «προσχηματική και παρασκηνιακή διαδικασία χωροθέτησης», μαζί με τον κ. Παπαπαναγιώτου και τον τότε Αντινομάρχη κ. Χρυσόστομο Γκαντίδη. Τι είχε γίνει; Με την περίφημη ομόφωνη απόφαση του Δ. Σ. Σκοτούσσας τον Φεφρουάριο του 2003 δόθηκε η δυνατότητα στον κ. Ευαγγελίδη να διεκδικήσει τη δημιουργία Χ.Υ.Τ.Α. στη Νεράιδα Παλαιοκάστρου, κατά την συνάντησή του με τον τότε Περιφερειάρχη κ. Λιακόπουλο. Τόσο απλά, τόσο παράνομα και ασφαλώς τόσο αντιεπιστημονικά!!! Με μια απλή, ομόφωνη έστω, απόφαση του Δ.Σ. έγινε η χωροθέτηση. Στη συνέχεια ακολούθησε η «επιστημονική έρευνα», για να καταλήξει «διατεταγμένα» στην προαποφασισθείσα Νεράιδα.
Και το παράδοξο; Ενώ οι πραγματικοί γεννήτορες της ιδέας της χωροθέτησης του Χ.Υ.Τ.Α. στη Νεράιδα, οι δύο πρώην Δήμαρχοι, θα αποποιούνταν (είμαι βέβαιος) την τιμητική πλακέτα ως όνειδος, αντιληφθέντες έστω και εκ των υστέρων το μέγεθος του ατοπήματος, γινόμαστε μάρτυρες μιας διαμάχης μεταξύ των δύο πρώην Νομαρχών για τη διεκδίκησή της!!! Είναι η άγνοια του κινδύνου για το περιβάλλον; Η υπέρμετρη φιλοδοξία; Απλώς αναρωτιέμαι.
Και βέβαια το κερασάκι στην τούρτα και το άκρον άωτον του αμοραλισμού θα ήταν να εμφανιστεί ως διεκδικητής της πατρότητας του έργου και ο κ. Νικόλαος Μουρατίδης, πρώην αγωνιστής κατά της χωροθέτησης του έργου και νυν διαχειριστής αυτού, επιλεγμένος από τον Φο.Δ.Σ.Α. (Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων).

Τάσος Μουρατίδης
κάτοικος Παλαιοκάστρου


Υ.Γ.: Στους Περιβαλλοντικούς Όρους, σύμφωνα με τους οποίους θα κατασκευασθεί η εγκαινιασθείσα Μονάδα αναφέρονται τα εξής: "Μετά από διαδρομή 15 χλμ. τα επεξεργασμένα υγρά απόβλητα θα καταλήγουν στην αρδευτική τάφρο Μπέλιτσα. Επειδή μέσα στην κοίτη υπάρχει υδρευτική
γεώτρηση που χρησιμοποιείται από τον οικισμό Μελενικιτσίου να διερευνηθεί η ύπαρξη και η νομιμότητα αυτής και να μεριμνήσει ο Δήμος με τη Δ/νση υδάτων της ΑΔΜ-Θ για τυχόν κατάργησή της από τον οικείο Ο.Τ.Α. ή αλλαγή χρήσης της και εν γένει λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων προστασίας της».
Αφιερωμένα τα παραπάνω σε όσους ερίζουν για την πατρότητα του έργου. Έχουν μήπως να κάνουν κανένα σχόλιο;

Παλαιόκαστρο 15-7-2017

1 σχόλιο:

  1. Λαθεμένος ο τίτλος του άρθρου , ο ενδεδειγμένος θα ήταν : "Τα απομνημονεύματα του Ταξίαρχου διοικητή της Πέμπτης φάλαγγας Παλαιοκάστρου" .
    'Οσο για το κερασάκι στην τούρτα και την αναφορά του στον λοχαγό του Πέμπτου λόχου κου Νικολάου Μουρατίδη μας έκανε να χεστούμε στα γέλια .
    Όταν ξεχαστεί τελείως η ΠΡΟΔΟΣΙΑ σας από τους Παλαιοκαστρινούς , θα τιμήσουν κι εσάς με αναμνηστικές πλακέτες ως ΠΑΤΕΡΕΣ της ολοκληρωμένης διαχείρισης...... ο λοχαγός σου το καυχιέται όπου σταθεί και όπου βρεθεί ό,τι μαζί με τον στρατηγό κοτσακιαχίδη πετύχατε τον αρχικό σας στόχο......γατάκια !

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.