Παρασκευή 26 Ιουλίου 2024

Εκδίδεται στις ΗΠΑ Βούλγαρος που συνελήφθη στις Σερρες για λαθρεμποριο

 




Το Δ' Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) επικύρωσε την απόφαση του υφυπουργού Δικαιοσύνης για την έκδοση του Μ.D., Βούλγαρου υπηκόου, στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Μ.D. εκζητείται για λαθρεμπόριο και εξαγωγή εμπορευμάτων από την Αμερική προς τη Ρωσία μέσω Βουλγαρίας, παρά το εμπάργκο που είχε επιβληθεί στη Ρωσία.

Συλλήψεις και Δικαστικές Διαδικασίες

Τον Δεκέμβριο του 2022, ο Μ.D., που δηλώνει επίσης Ρώσος υπήκοος, συνελήφθη στο Σιδηρόκαστρο Σερρών μετά την έκδοση ερυθράς αγγελίας της Interpol από τις ΗΠΑ το 2021. Η δικαστική αρχή του Τέξας ζητά την έκδοσή του για να δικαστεί για «συνωμοσία για την παραβίαση του διεθνούς νόμου περί οικονομικών εξουσιών έκτακτης ανάγκης, ψευδή δήλωση και συνωμοσία για τη διάπραξη ξεπλύματος χρήματος».

Συγκεκριμένα, κατηγορείται για σύσταση συμμορίας για λαθρεμπόριο, αγορά εμπορευμάτων από Αμερικανούς προμηθευτές μέσω βουλγαρικής εταιρείας και εξαγωγή τους στη Ρωσία χωρίς την απαιτούμενη άδεια της αμερικανικής κυβέρνησης.

Αστυνομική Έρευνα και Αποφάσεις Δικαστηρίων

Η έρευνα αποκάλυψε ότι από τον Μάιο του 2014 έως τον Μάιο του 2018, ο Μ.D. επιδόθηκε σε λαθρεμπόριο εξαγωγής εμπορευμάτων, τα οποία περιλάμβαναν εξαρτήματα ολοκληρωμένων κυκλωμάτων και άλλα ηλεκτρονικά εξαρτήματα, προς τη Ρωσία μέσω Βουλγαρίας, παρακάμπτοντας τις αμερικανικές εξαγωγικές απαγορεύσεις.

Το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης έκρινε ότι η αίτηση έκδοσης ήταν νόμιμη, απόφαση που επικυρώθηκε από το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου, και ακολούθως εκδόθηκε απόφαση του υφυπουργού Δικαιοσύνης για την έκδοσή του στις ΗΠΑ.

Προσφυγή στο ΣτΕ και Αποφάσεις

Ο Μ.D. προσέφυγε στο ΣτΕ, επικαλούμενος ότι η έκδοση παραβιάζει το δικαίωμά του σε δίκαιη δίκη, όπως κατοχυρώνεται στο άρθρο 6 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ). Ισχυρίστηκε πιθανή μεροληπτική μεταχείριση από τις αμερικανικές δικαστικές αρχές λόγω της ρωσικής του υπηκοότητας, την ασάφεια του κατηγορητηρίου και τη δρακόντεια ποινή που προβλέπεται.

Το ΣτΕ, με πρόεδρο τη Σπυριδούλα Χρυσικοπούλου και εισηγητή τον Δημήτρη Μαυροπόδη, απέρριψε τους ισχυρισμούς του Μ.D., κρίνοντας ότι η έκδοση στις ΗΠΑ είναι το μόνο μέσο για την εξυπηρέτηση του γενικού συμφέροντος που υπηρετεί ο θεσμός της έκδοσης, δηλαδή η πάταξη του διεθνούς εγκλήματος.

Απόρριψη Ισχυρισμών Υγείας και Μεροληπτικής Μεταχείρισης

Το ΣτΕ απέρριψε τον ισχυρισμό ότι η έκδοση γίνεται για εκδικητικούς λόγους λόγω της ρωσικής εθνικότητάς του και ότι θα υποστεί βλάβη στην υγεία του. Κρίθηκε ότι ναι μεν πάσχει από σοβαρή ασθένεια, αλλά η κατάσταση της υγείας του δεν είναι τέτοια που να κινδυνεύει η ζωή του ή να επιδεινωθεί η υγεία του αν εκδοθεί στις ΗΠΑ, όπου θα τύχει επαρκούς ιατρικής φροντίδας.

www.makthes.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.