Τρίτη 16 Ιουλίου 2024

Ο Βρετανικος εκλογικος νόμος σώζει την ΝΔ

 




 Αρχίζουν να φουντώνουν τα σενάρια για την αλλαγή του εκλογικού συστήματος με το βρετανικό εκλογικό σύστημα να  βρίσκεται σε πρώτη προτεραιότητα .Αφού ειναι ενα πλειοψηφικό εκλογικό σύστημα που μετατρέπει τις εκλογική πλειοψηφια σε ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφια. Είναι χαρακτηριστικό οτι το εργατικό κομμα στις πρόσφατες εκλογές λαμβάνοντας ποσοστό μόλις 33,8% έλαβε το  63,2% από το συνολο των εδρων 411 από τις 650 . 

Θυμίζουμε οτι για να ισχύσει ο εκλογικός νόμος άμεσα απαιτούνται 200 ψήφοι. Αν εγκριθεί με λιγότερες των 200 ψήφων ισχύει στις μεθεπομενες εκλογές 

Δειτε το βρετανικο εκλογικο σύστημα

 

Το πλειοψηφικό εκλογικό σύστημα έχει συνδέσει το όνομά του με την βρετανική πολιτική και έχει γίνει σχεδόν καθολικά αποδεκτό από το σύνολο των πολιτών.

Το βασικό χαρακτηριστικό του first-past-the- post συστήματος είναι ότι μετατρέπει τις εκλογικές σχετικές πλειοψηφίες σε κοινοβουλευτικές απόλυτες πλειοψηφίες. Όπως σημείωσε και ο Lijphart κάθε πλειοψηφικό σύστημα οδηγεί σε δυσανάλογα αποτελέσματα και αποθαρρύνει τον πολυκομματισμό (1994). Το βρετανικό σύστημα είναι ένα κλασσικό παράδειγμα σχετικής πλειοψηφικής εκλογής σε μονοεδρικές περιφέρειες (D.Nohlen). Η διαμόρφωση του εκλογικού χάρτη του Ηνωμένου Βασιλείου με τις πολλές μικρές μονοεδρικές περιφέρειες έχει μεγάλη επίδραση στην ισχύ των κομμάτων: ευνοούνται αυτά τα οποία η απήχησή τους είναι τοπικά συγκεντρωμένη. Μια άλλη συνέπεια του συστήματος είναι ότι ενισχύει τα συμπληρωματικά φαινόμενα της χαμένης (wasted vote) και της τακτικής (tactical vote) ψήφου. Η χαμένη ψήφος περιγράφει τις ψήφους σε υποψηφίους που δεν κατάφεραν να εκλεγούν λόγω του συστήματος, ενώ η τακτική είναι το φαινόμενο κατά το οποίο ο εκλογέας αισθανόμενος πως αν ψηφίσει την πρώτη προτίμησή του η ψήφος του θα «χαθεί» ψηφίζει τακτικά την υψηλότερη προτίμησή του που έχει κάποιες πιθανότητες να εκλεγεί. Αυτά τα αποτελέσματα οδήγησαν τον Duverger να διατυπώσει τον νόμο πως κάθε πλειοψηφικό σύστημα οδηγεί σε δικομματισμό.

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.