Παρασκευή 12 Ιουλίου 2024

Δήμος Σερρών : Προς αντιδήμαρχο πολιτισμου ενταυθα

 




Στη 34η συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής της 9ης Ιουλίου 2024, εγκρίθηκε δαπάνη ύψους 300 ευρώ για την κάλυψη οδοιπορικών κα την αποζημίωση της Αντιδημάρχου Πολιτισμού για τη συμμετοχή της από τις 4 ως τις 6 Ιουλίου στο 2ο Tourism Festival που διοργάνωσε στην Τούζλα, ο όμιλος Kourtidis Group, ο οποίος δραστηριοποιείται στον κλάδο των Κατασκευών, Real Estate, Επενδύσεων και Τουρισμού. Η συμμετοχή της Αντιδημάρχου κρίθηκε αναγκαία προκειμένου να προβεί στην γενικότερη προβολή του «Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης - Πινακοθήκη Κωνσταντίνος Ξενάκης».
Φυσικά ο λόγος δε γίνεται τόσο για το συγκεκριμένο χρηματικό ποσό, αλλά αναρωτιόμαστε ποιά καλλιτεχνική ανάγκη των Σερραίων δημοτών και κυρίως των Σερραίων καλλιτεχνών καλύπτει η συμμετοχή του Μουσείου  Κωνσταντίνος Ξενάκης σε ένα εμπορικό φεστιβάλ που δεν έχει καμία σχέση με την Τέχνη;
Έτσι αντιλαμβάνεται το ρόλο της Τέχνης και ειδικά του Μουσείου η Δημοτική Αρχή; Ως περιοδεύον «προϊόν»;
Παρά τις υποσχέσεις της κ. Δημάρχου και της κ. Αντιδημάρχου Πολιτισμού για στήριξη και ανάδειξη της σύγχρονης παραγωγής τέχνης, συνεχίζουν στο ίδιο μοτίβο αντιμετώπισης του Μουσείου ως «τουριστικού προϊόντος», στοχεύοντας μόνο στην αναζήτηση εσόδων καθώς η σύμβαση χρηματοδότησης είναι ήδη στα μέσα της και όταν σε δύο περίπου χρόνια διακοπεί, υπάρχει ο κίνδυνος να μη καλύπτονται τα έξοδα συντήρησης και διατήρησης του Μουσείου.
Ως Λαϊκή Συσπείρωση θεωρούμε ότι πρέπει:
1. Να δοθεί προτεραιότητα στη συντήρηση του μουσείου και των έργων του, με εξασφάλιση κρατικής χρηματοδότησης που θα καλύπτει πλήρως τις ανάγκες του μουσείου, χωρίς να αναγκάζεται ο Σερραϊκός λαός να πληρώνει αντίτιμο.. γιατί εκεί φαίνεται να οδηγούν
όλες αυτές οι τουριστικές περιοδείες

2. Να δοθεί βήμα σε νέους καλλιτέχνες του τόπου μας να εκθέσουν τη δουλειά τους. 

Επιτακτική είναι η ανάγκη η Δημοτική αρχή να στοχεύσει στην προβολή των δημιουργών που ζουν στον τόπο και στη δημιουργία κατάλληλων χώρων πολιτισμού.
Είναι αδιανόητο να μην υπάρχει σήμερα μια δημοτική πινακοθήκη, με σύγχρονο εξοπλισμό και πλήρως προσβάσιμη για τα ΑΜΕΑ, που θα αποτελεί μέσον έκφρασης και ανάδειξης του κάθε ντόπιου καλλιτέχνη.
Τα Μουσεία δεν είναι περιοδεύοντες θίασοι να περιφέρονται σε γιορτές και πανηγύρια. Δεν είναι προϊόντα να εκτίθενται σε πάγκους. Οι καλλιτέχνες δεν είναι εμπορεύματα προς πώληση για την αυτοσυντήρηση των μουσείων που τους στεγάζουν.

Ο πολιτισμός είναι κοινωνικό αγαθό και πρέπει να προσφέρεται απλόχερα σε όλους ανεξαιρέτως.
Η Λαϊκή Συσπείρωση έχει θέσει επανειλημμένα τα συγκεκριμένα ζητήματα και με παρεμβάσεις καλλιτεχνών.
Απαιτούμε άμεσα να καλυφθούν οι ανάγκες των Σερραίων καλλιτεχνών και δημοτών για δημόσιο και δωρεάν πολιτισμό, προσβάσιμο σε όλους.
Λαικη Συσπείρωση δήμου Σερρών
Σέρρες, 12/7/2024

2 σχόλια:

  1. Απαιτούμε άμεσα σοβαρότητα από τη Λαϊκή Συσπείρωση... και το ΚΚΕ. Λειτουργούν ως περιοδεύοντας θίασος. Άντε να βγάλουν Ορθή Επανάληψη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η Παλάζη ζει το όνειρο της και το πληρώνουμε εμείς. Τι καλοί άνθρωποι εμεις οι Σερραίοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.