Τρίτη 23 Ιουλίου 2024

Ποιος αναλαμβάνει αν φύγει ο Τζιτζικώστας

 


 

 Άπαντες γνωρίζουν στο Μαξίμου, ότι έχει συνταχθεί short list με τα πρόσωπα που προορίζονται για τη θέση Επιτρόπου της ΕΕ, με τον νυν περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα να είναι μια εκ των βασικών επιλογών, χωρίς ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες του aftodioikisi.gr, να έχει “κλειδώσει”.Άπαντες γνωρίζουν στο Μαξίμου, ότι έχει συνταχθεί short list με τα πρόσωπα που προορίζονται για τη θέση Επιτρόπου της ΕΕ, με τον νυν περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα να είναι μια εκ των βασικών επιλογών, χωρίς ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες του aftodioikisi.gr, να έχει “κλειδώσει”.

 ο δεδομένο είναι ότι ο πρωθυπουργός έχει αποφασίσει ότι δεν θα δώσει μια δεύτερη θητεία στον Μαργαρίτη Σχοινά.

«Το πρόσωπο το οποίο θα προτείνω, ο/η επίτροπος, θα εξαρτάται από το χαρτοφυλάκιο το οποίο θα μπορέσει να διεκδικήσει η χώρα», δήλωσε πρόσφατα ο Κ. Μητσοτάκης αποφεύγοντας όμως να αποκαλύψει τις προθέσεις του.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δηλώσει ότι θα διεκδικήσει «ένα χαρτοφυλάκιο το οποίο να είναι προφανώς σημαντικό όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για την Ευρώπη». Πιθανόν αυτό να είναι ή της «διεύρυνσης», ή της «ανταγωνιστικότητας» ή της «στέγασης».

 

Ποιοι βγαίνουν μπροστά;

Για τη θέση του Επιτρόπου, οι πληροφορίες αναφέρονται σε συγκεκριμένα «φαβορί» και σε άλλα πρόσωπα που γενικότερα «παίζουν».

Στα φαβορί αυτή τη στιγμή, όπως προαναφέραμε, συγκαταλέγεται ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, για τον οποίο θεωρούν στο Μαξίμου ότι διαθέτει εμπειρία στα ευρωπαϊκά όργανα, έχοντας διατελέσει πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών. Ακούγονται επίσης τα ονόματα της υπουργού Εργασίας Νίκης Κεραμέως, στην περίπτωση, μάλιστα, που οι ποσοστόσεις γυναικών για τους νέους Επιτρόπους απαιτούν η Ελλάδα να εκπροσωπείται από γυναίκα, του πρώην υπουργού Επικρατείας Σταύρου Παπασταύρου ενώ ανεβασμένες «μετοχές» έχει και ο γενικός γραμματέας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Θανάσης Μπακόλας.

Η συζήτηση βεβαίως επικεντρώνεται στο πρόσωπο του Απόστολου Τζιτζικώστα καθώς, η ενδεχόμενη επιλογή του γι’ αυτή τη θέση αυτή, θα επιφέρει αυτοδιοικητικές «ανατροπές» στην Π. Κεντρικής Μακεδονίας.

Ο αντικαταστάτης

Σύμφωνα με το άρθρο 94 του Ν. 4555/2018: Αναπλήρωση Αντικατάσταση περιφερειάρχη (αντικατάσταση του άρθρου 161 του ν. 3852/2010). Το άρθρο 161 του ν. 3852/2010 αντικαθίσταται ως εξής:

«Άρθρο 161 Αναπλήρωση και αντικατάσταση περιφερειάρχη

1. Όταν ο περιφερειάρχης απουσιάζει ή κωλύεται ή έχει τεθεί σε αργία ή η θέση του είναι κενή για οποιονδήποτε λόγο, τον αναπληρώνει ένας από τους αντιπεριφερειάρχες, με τη σειρά αναπλήρωσης που αυτός έχει ορίσει.

2. Αν ο περιφερειάρχης παραιτηθεί, εκπέσει, αποβιώσει ή ακυρωθεί η εκλογή του, τα καθήκοντα του ασκεί, ώσπου να εκλεγεί νέος περιφερειάρχης, ένας από τους αντιπεριφερειάρχες με τη σειρά αναπλήρωσης, που αυτός έχει ορίσει.

3. Αν δεν έχει οριστεί αντιπεριφερειάρχης, η αναπλήρωση του περιφερειάρχη γίνεται από τον περιφερειακό σύμβουλο του επιτυχόντος συνδυασμού, που έχει εκλεγεί με τις περισσότερες ψήφους στην πολυπληθέστερη περιφερειακή ενότητα και, σε περίπτωση ισοψηφίας, διενεργείται κλήρωση.».

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι τον κ. Τζιτζικώστα θα αντικαταστήσει μέχρι την εκλογή νέου/ας,  η αναπληρώτρια περιφερειάρχης Αθηνά Αηδονά

 https://www.aftodioikisi.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.