Παρασκευή 12 Ιουλίου 2024

Κοίτα να μαθαινεις : Ο Δήμος δικαιουται μονο να πληρώνει

 


 

 Με ανοιχτή του επιστολή ο χοροδιασκαλος παραδοσιακών χορών κ Τερζης με αφορμή την 20η Πανελλήνια Χορευτική Συνάντηση .Εκφράζει την αγανάκτηση που φέτος ο δήμος Σερρών εκτός του ειναι ο χρηματοδότης της εκδήλωσης αποφάσισε να έχει και άποψη για τις ημέρες που θα γίνει η συνάντηση και να καθορίσει και το πρόγραμμα των εκδηλώσεων .Στην επιστολη του ο κ Τερζης κάνει λόγο για εκδήλωση των συλλόγων. Αποσιωπώντας οτι ειναι μεν εκδήλωση των συλλόγων αλλά αν δεν υπήρχε η χρηματοδότηση του δήμου δεν θα γινόταν . 

Ο δήμος καλύπτει την σίτιση , την φιλοξενία ( κάποια χρονια στο παρελθόν φιλοξενήθηκαν και στους ξενώνες της Χρυσοπηγης που δεν είχαν άδεια ) την κάλυψη των εξόδων για την υλικοτεχνική υποστήριξη των εκδηλώσεων .Ποια ειναι άραγε η οικονομική συνεισφορά των συλλόγων  ??

Επομένως μπορεί να υπήρξε λάθος χειρισμός του θέματος απο την πλευρα του δήμου , αλλα κ Τερζη δεν μπορείτε να απαγορεύεται στον δήμο το δικαίωμα της γνώμης 

ΥΓ : Αν θελετε να έχετε το αποκλειστικό δικαίωμα της οργάνωσης της εκδήλωσης του χρόνου .Μπορείτε να μην ζητήσετε την οικονομική συνδρομή του δήμου και να καλύψετε τα έξοδα με χορηγούς.

Επιστολή Βασίλη Τερζή για την 20η Πανελλήνια Χορευτική Συνάντηση:

Αξιότιμοι και αγαπητοί Πρόεδροι, μέλη Δ.Σ, Δάσκαλοι Ελληνικού Χορού, χορευτές και μέλη Πολιτιστικών Συλλόγων του Δήμου Σερρών, φέτος θα πραγματοποιηθεί η 20η «Πανελλήνια Χορευτική Συνάντηση».

 

Μια εκδήλωση των συλλόγων της πόλης των Σερρών, μια εκδήλωση στην οποία οφείλουμε και πρέπει να έχει έντονο επετειακό χαρακτήρα.

Είχα την ατυχία να παραβρεθώ το μεσημέρι της Τετάρτης, 12 Ιουνίου, στη 13:30, μαζί με άλλους 7 εκπροσώπους συλλόγων, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Κ.Ε.ΔΗ.Σ, προκείμενου να ενημερωθούμε για την 20η «Πανελλήνια Χορευτική Συνάντηση».

Με καθυστέρηση 45΄(πληροφορήθηκα πως δεν ήταν η πρώτη φορά), εμφανίστηκε η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Παλάζη. Χωρίς να ζητήσει, όπως επιβάλουν οι τρόποι καλής συμπεριφοράς, ένα «συγνώμη», μας κάλεσε απευθείας να προχωρήσουμε στην κλήρωση για το σε ποιες ημέρες θα συμμετέχουν οι τοπικοί και φιλοξενούμενοι σύλλογοι. Πήγαμε εκεί, καταμεσήμερο, με καύσωνα και εξωτερική θερμοκρασία 38ο, μόνο για να εξασφαλίσουμε το «αδιάβλητο της κλήρωσης»!!!

Εξέφρασα την απορία μου, θυμίζοντας στην κ. Αντιδήμαρχο και σε όλους τους παρευρισκόμενους, πως η «Πανελλήνια Χορευτική Συνάντηση», ξεκίνησε και συνέχισε ως μια εκδήλωση των Συλλόγων σε συνεργασία με τον Δήμο και όχι του Δήμου που καλεί τους Συλλόγους απλά να συμμετάσχουν.

Συνέχισα λέγοντας στην κ. Αντιδήμαρχο πως έπρεπε να μας καλέσει πολύ πιο μπροστά, μήνες πριν, για να μας κάνει κοινωνούς της εκδήλωσης και των προθέσεών της. Εισέπραξα μια άκρως υποτιμητική απάντηση πως δεν είναι υποχρεωμένη να μας κάνει κοινωνούς της εκδήλωσης.

Με αυτή τη λογική, άλλαξε αυθαίρετα, με αποκλειστικά δική της απόφαση, την ημερομηνία διεξαγωγής της εκδήλωσης, μεταφέροντάς την στις 29, 30, 31 Αυγούστου και 1 Σεπτεμβρίου.

Με αυτή τη λογική, όπως διαπίστωσα στο «ΔΙΑΥΓΕΙΑ», ενώ οι ημερομηνίες της 20ης «Πανελλήνιας Χορευτικής Συνάντησης», εγκρίθηκαν με το «Σχέδιο Δράσης των Πολιτιστικών Εκδηλώσεων του 2024», από το Δημοτικό Συμβούλιο, στις 29 Απριλίου, εμείς οι Σύλλογοι, οι βασικοί συμμετέχοντες και διοργανωτές, το πληροφορηθήκαμε μόλις στις 11 Ιουνίου.
Στην ίδια απόφαση του «Σχεδίου Δράσης», γίνεται λόγος «για ανοιχτή πρόσκληση σε συλλόγους Βαλκανικών χωρών ώστε να μετατραπεί η Πανελλήνια Συνάντηση σε Βαλκανικό Φεστιβάλ»…
Εντύπωση μου προκαλεί η λέξη «αποφασίσαμε».., ποιοι αποφασίσατε κ. Αντιδήμαρχε;;;
Ακούστηκαν από την Αντιδήμαρχο κ. Παλάζη, αρκετές δικαιολογίες:
Πως θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, 6 Σεπτεμβρίου, στο Σκούταρι, το Πανσερραϊκό Θρακιώτικο Αντάμωμα. (Ένα βράδυ, ένα γλέντι, που δεν προκαλεί καμία βλάβη στη «Χορευτική Συνάντηση»).
Ξεχνά και προσπερνά βέβαια το γεγονός πως στην Κάτω Καμήλα, 30-31 Αυγούστου και 1 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί, σε συνεργασία με τον Δήμο Σερρών!!! και την Περιφερειακή Ενότητα Σερρών, η 10η «Χορευτική Συνάντηση», με κορυφαία μουσικά συγκροτήματα και γλέντια κάθε βράδυ. Μπράβο στον Δήμο Σερρών, δύο ολόιδιες θεματικά μεγάλες εκδηλώσεις, τις ίδιες ημερομηνίες!!!
Στο φινάλε για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, μας είπε και για τη δυσκολία εξεύρεσης αιθουσών για να δοθούν τα γεύματα Παρασκευή και Σάββατο στα φιλοξενούμενα συγκροτήματα, στον ίδιο χώρο, τις καθιερωμένες ημέρες της εκδήλωσης. Τέτοια ώρα τέτοια λόγια!!!

Συμμετείχα ως χορευτής και δάσκαλος σε όλες τις «Χορευτικές Συναντήσεις».
Ήμουν μέτοχος των συζητήσεων του κ. Σωκράτη Κοτζάογλου και του αείμνηστου Λευτέρη Χατζόπουλου, όταν πριν από 20 και πλέον χρόνια προσέγγισαν την τότε Δημοτική Αρχή, του κ. Ζήση Μητλιάγκα, για τη δημιουργία αυτού του θεσμού και το πέτυχαν.
Ως υπεύθυνος της ΚΕ.ΔΗ.Σ. Αντιπρόεδρος και Πρόεδρος, καταβάλαμε μεγάλες προσπάθειες, εκπρόσωποι των συλλόγων και υπηρεσιακοί, σε πολύωρες και πολλές συναντήσεις, μήνες πριν την εκδήλωση, για την ανάδειξη και βελτίωσή της.
Χρόνο με το χρόνο πετύχαμε:
Τη μεταφορά της από την κεντρική πλατεία «Ελευθερίας», στο «Θερινό Θεατράκι» του Δήμου, το οποίο χρόνο με το χρόνο βελτιώναμε.
Την επέκταση της, από 2 σε 4 ημέρες.
Την καθιέρωση, ύστερα από πολλά χρόνια και πάλι ζωντανής μουσικής. Στην αρχή για τα φιλοξενούμενα συγκροτήματα και από την επόμενη χρονιά όλο το τετραήμερο.
Συνεργαστήκαμε για πρώτη φορά με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ, το οποίο μας παρείχε και τη φωτιστική κάλυψη και υπάλληλο που χειρίζονταν την κονσόλα του φωτισμού.
Εξασφαλίσαμε εθελοντικά, για δύο χρονιές ως παρουσιαστή της εκδήλωσης τον Πανελλαδικά και όχι μόνο γνωστό, Αλέξη Κωστάλα.
Είχαμε σε κάθε χρονιά, θεματική επιλογή στην αφίσα, στα μπάνερ και σε όλα τα έντυπα, φορεσιές από το Νομό Σερρών.
Τιμήσαμε με ομόφωνη απόφαση και ψήφισμα των συλλόγων, για την προσφορά του στον λαϊκό πολιτισμό των Σαρακατσάνων, τον αείμνηστο Πρόεδρο του Λαογραφικού Μουσείου, Βασίλη Τσιαούση.
Είχαμε πάνω από 10 εθελοντές, από την προηγουμένη που στήναμε τα σκηνικά και κάθε ημέρα του τετραημέρου μαζί με τα δύο βραδινά γλέντια.
Και αυτά τα λίγα ή πολλά, εσείς θα κρίνετε, με προσοχή και σύνεση στα οικονομικά και τις δαπάνες.
Ήλπιζα από την κ. Παλάζη στο καινούργιο της ξεκίνημα να χρησιμοποιούσε την εμπειρία, καλή και κακή, των προηγούμενων 4 ετών.
Γνωρίζω πως στο Λαϊκό μας Πολιτισμό δε χωρά ο πολιτικός λαϊκισμός. Για να υπηρετήσεις μια εκδήλωση και ένα θεσμό πρέπει να γνωρίζεις την ιστορία του. Το κυριότερο πρέπει έχεις κοινωνήσει και να έχεις δροσιστεί από τα πολύτιμα νάματα της Λαϊκής μας Παράδοσης.
Κλείνοντας, μιας και τα γραπτά μένουν ενώ τα λόγια τα παίρνει ο αέρας, καταθέτω κάποιες προτάσεις για την 20η Επετειακή «Πανελλήνια Χορευτική Συνάντηση».
Προτείνω να τιμηθούν:
Ο αείμνηστος Λευτέρης Χατζόπουλος, ένας εκ των οραματιστών του θεσμού και επί σειρά ετών Πρόεδρος της «Θρακικής Εστίας» Ν. Σερρών.
Ο συνάδερφος Κ.Φ.Α και Δάσκαλος Χορού, πριν από λίγους μήνες εκλιπών, Κώστας Κατέρης, που συμμετείχε με κάθε τρόπο και με τρεις συλλόγους στο πέρασμα των χρόνων στις «Χορευτικές Συναντήσεις».
Ο συνάδερφος Κ.Φ.Α και Δάσκαλος Χορού, κ. Αλέξανδρος Ομηριάδης, που πρόσφατα «τυπικά μόνο» σταμάτησε την ενεργό δράση και συμμετείχε κάθε χρόνο με τη «Θρακική Εστία» στην εκδήλωση.

Τέλος συζητώντας τις τελευταίες ημέρες με την αξιότιμη Πρόεδρο του «Λυκείου των Ελληνίδων» Σερρών, κ. Στέλλα Ελευθεριάδου, πρότεινε στις τιμητικές αναφορές και βραβεύσεις να συμπεριλάβουμε τον Δήμαρχο Σερρών κ. Ζήση Μητλιάγκα, που υιοθέτησε την πρόταση και ξεκίνησε τη διοργάνωση και την αξέχαστη Καίτη Εμμανουηλίδου, που ως Πρόεδρος της Δ.Ε.Π.Κ.Α. στήριξε τις πρώτες «Πανελλήνιες Χορευτικές Συναντήσεις».

Με την ελπίδα και προσδοκία πως του χρόνου τα πράγματα θα είναι διαφορετικά και καλύτερα, εύχομαι καλή επιτυχία σε όλους τους συμμετέχοντες και στην 20η «Πανελλήνια Χορευτική Συνάντηση».
Σας ευχαριστώ για την υπομονή στην ανάγνωση της επιστολής.

4 σχόλια:

  1. Δίκαιο έχει ο Τερζής. Εδώ οι άλλοι με χρήματα το Αυτοκινητοδρόμιου έκαναν δώρο μθσ φωτογραφική μηχανή η οποία από εκατό ευρώ που κάνει την χρέωσαν 1000. Έβαλαν και τους δασκάλους να τους πουν και ευχαριστώ. Πασοκ θέλατε. Πάρτε το. Τα μέλη του ΔΣ του Αυτοκινητοδρομίου ρωτήθηκαν; Έμαθα πως όχι. Εδώ ο πρόεδρος με τα κίτρινα γυαλιά δεν το έμαθε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Έχει το φιλαράκι του τον λουλουδοδικη,όπου ράβει και δένει για το που θα πάνε τα χρήματα. Στα χωριά φέτος ένα χιλιάρικο για όλα, αλλά είπαμε δήμος είναι μόνο η πόλη.
    Υγ. Βέβαια πετάει στην επιστολή και δύο τρία χωριά για στάχτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. παλαζη λες και κλαις....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δηλαδή ο Δημος όπου δίνει λεφτά για εκδηλώσεις αποφασίζει και ποτέ θα γίνουν και ποιοι θα συμμετέχουν; Τώρα μας δουλεύεις; Δίκιο έχει ο Τερζης. Όταν είσαι απλώς συνδιοργανωτής δεν έχεις λόγο σε αυτό το κομμάτι. Ας Παρί η Παλάζη να τα κάνει αυτά στο Σκουτάρι και τον Πρόβατα να την δω. Να τους πει: σας δίνω 1500 ευρώ για τη γιορτή ρυζιού αλλά θα την κάνετε το Δεκέμβριο. Είστε σοβαροί;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.