Τετάρτη 12 Ιουνίου 2024

Δήμος Βισαλτίας : Ανάσες δροσιάς στους καταρράκτες της Ορέσκειας

 





Οι παραλίες είθισται να θεωρούνται επιλογές ξεκούρασης και δροσιάς, αλλά μάλλον πρόκειται για ψευδαίσθηση, που δημιουργεί η παρουσία του νερού. Η αντανάκλαση του ήλιου στην θάλασσα και στην άμμο αυξάνουν την θερμοκρασία και οι ομπρέλες, πλην εκείνων με ειδική αντηλιακή επένδυση, ελάχιστα βοηθούν.

Η επιλογή ενός τόπου για πραγματική δροσιά βρίσκεται ψηλότερα, στην Δάφνη και την Ορέστεια, του δήμου Βισαλτίας, εκεί όπου ταξιδεύει τους τηλεθεατές ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Βασίλης Αναστασιάδης.

 

Ο Παναγιώτης Τοσουνίδης, πρόεδρος Δάφνης ενός χωριού σε απόσταση 30 χλμ. νοτίως των Σερρών, προσκαλεί για μια βουτιά από τα πέντε μέτρα ύψος σε καταπράσινα νερά. Να ανακαλύψουν τις φυσικές καταβόθρες, τους καταρράκτες, τους χειμάρρους, την φύση σε όλο της το μεγαλείο. να ξεκουράσουν τις αισθήσεις τους.


Στους πρόποδες των Κερδυλίων, μέσα σε πλούσια βλάστηση και πολλά νερά το χωριό των Σερρών υπόσχεται ξεκούραση, ηρεμία και δροσερά καλοκαίρια. Οι επισκέπτες έχουν πλήθος διαδρομών στα χνάρια που χάραξε ο Εζοβίτης ποταμός. Όπως λέει ο κ. Τοσουνίδης, όσοι δεν αρκούνται σε έναν περίπατο ή μια γαστρονομική απόλαυση τότε βρίσκουν ιδιαίτερα ενδιαφέροντα τα ερείπια του μεσαιωνικού πύργου και το ασκητήριο της Αγίας Μαρίνας, λαξευμένο σε βράχο. Λίγο μακρύτερα ο βυζαντινός «Πύργος της Μάρως», συνοδεύεται από πολλούς μύθους, για εκείνους που συλλέγουν τις ψηφίδες της ιστορίας και της παράδοσης.


Έχοντας ενταχθεί στο πρόγραμμα «Αυθεντικών Χωριών», η κοινότητα προσδοκά ότι σύντομα οι εκδρομείς του Σαββατοκύριακου θα εντάξουν στις επιλογές τους την περιοχή.  

Δεν είναι τυχαίο ότι σε παλαιότερες εποχές οι εξοχικές κατοικίες των προνομιούχων δεν κτιζόταν παρά θιν’ αλός, αλλά κοντά σε ποτάμια, μέσα σε δασώδεις περιοχές και αν υπήρχε κάποια κορυφή δεν άφηναν την ευκαιρία να συνδυάζουν την θέα αφ’ υψηλού με καθαρό οξυγόνο και χαμηλές θερμοκρασίες.

https://www.ertnews.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.