Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, πραγματοποίησαν το απόγευμα του Σαββάτου 18 Μαΐου 2024, ο Δήμος Σερρών και η Αντιδημαρχία Πολιτισμού με αφορμή τη συμπλήρωση 105 χρόνων από τη μαύρη επέτειο της 19ης Μαΐου 1919.
Μέλη των Πολιτιστικών συλλόγων του Δήμου Σερρών, Σερραίες και Σερραίοι συμμετείχαν στην πορεία μνήμης και τιμής, που πραγματοποιήθηκε με τη συνοδεία λυράρηδων από το κτήριο της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών έως την προτομή του Αγίου Ιερομάρτυρα Χρυσοστόμου, Επισκόπου Σμύρνης. Κατά τη διάρκεια της πορείας, ακούστηκαν ποντιακά πένθιμα τραγούδια.
Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε η Δήμαρχος Σερρών κ. Βαρβάρα Μητλιάγκα, η οποία τόνισε τα εξής:
«Η 19η Μαΐου αποτελεί, για τους απανταχού Έλληνες ποντιακής καταγωγής, μια ημέρα ορόσημο, ημέρα τιμής και μνήμης των 353.000 θυμάτων της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου υπήρξε ένα από τα πιο ειδεχθή εγκλήματα στην ιστορία της ανθρωπότητας. Η Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού αποτελεί Εθνική καταστροφή. Ελληνικές πόλεις με συνεχή, αδιάκοπη ζωή και πολιτισμό, καταστράφηκαν, ενώ ιδρύματα, σχολεία κι εκκλησιές έκλεισαν κι ερημώθηκαν. Συνολικά καταστράφηκαν 815 κοινότητες, 1.134 εκκλησίες, 960 σχολεία, ενώ 353.000 κάτοικοι είτε σφαγιάστηκαν είτε πέθαναν από τις κακουχίες και την πείνα. Σήμερα, 105 χρόνια μετά τα θύματα του κινήματος των Νεότουρκων ζητούν και περιμένουν δικαίωση. Δεν πρέπει επίσης, να λησμονούμε και τους πάνω από 1 εκατομμύριο ανθρώπους, οι οποίοι εκτοπίστηκαν και δεινοπάθησαν στον δρόμο της προσφυγιάς. Χρέος και καθήκον μας είναι να μην ξεχάσουμε ποτέ τα όσα διαδραματίστηκαν την 19η Μαΐου 1919 στους προγόνους μας. Γιατί όπως έχει γράψει και ο δημοσιογράφος, μεταφραστής, ποιητής και συγγραφέας Κώστας Μαυρόπουλος: “Να ξεραίνεται η γούλα μ’ αν ανασπάλλω την πατρίδα μ’, τον Πόντον”».
Στο χρονικό της Γενοκτονίας αναφέρθηκε η Πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Φοιτητών Σερρών κ. Μαρία-Μεξέδα Ασπανίτζε.
Στη συνέχεια, ο Γιάννης Χριστοφορίδης, παίζοντας ποντιακή λύρα, ερμήνευσε το τραγούδι για τη χαμένη πατρίδα με τίτλο «Την πατρίδα μ’ έχασα» και αμέσως μετά μέλη του Συλλόγου Ποντίων Επταμύλων N. Σερρών «Οι Ακρίτες» παρουσίασαν τον Πυρρίχιο χορό. Ακολούθησε η τήρηση ενός λεπτού σιγής και Εθνικός Ύμνος.
Λίγο πριν το τέλος της εκδήλωσης, όλοι παριστάμενοι εναπόθεσαν στην προτομή του Αγίου Ιερομάρτυρα, Χρυσοστόμου Επισκόπου Σμύρνης λουλούδια κι άναψαν κεριά στη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας.
Σημειώνεται ότι στην εκδήλωση παρευρέθηκαν επίσης η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Γραμμάτων και Τεχνών και Εξωστρέφειας κ. Χρυσάνθη Παλάζη-Τσοχαττζίδη, ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Πολεοδομίας, Αστικής Ανάπτυξης και Σχολικών Υποδομών κ. Παύλος Πουλιάκας, η Εντεταλμένη Σύμβουλος Προγραμματισμού, Περιβάλλοντος, Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, Αναπτυξιακής Πολιτικής και Αθλητικών Εγκαταστάσεων κ. Δέσποινα Χατζηγαβριήλ.
Στην εκδήλωση συμμετείχαν εκπρόσωποι-μέλη πολιτιστικών συλλόγων του Δήμου Σερρών. Πιο συγκεκριμένα, ο Σύλλογος Ποντίων Επταμύλων Ν. Σερρών «Οι Ακρίτες», ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ποντίων Αναγέννησης, ο Ποντιακός Λαογραφικός Σύλλογος Λευκώνα, ο Σύλλογος Ποντίων Φοιτητών Νομού Σερρών, η Αδελφότητα Μικρασιατών Ν. Σερρών «Ο Άγιος Πολύκαρπος», ο Σύλλογος Βλάχων Ν. Σερρών «Γεωργάκης Ολύμπιος», η Θρακική Εστία Ν. Σερρών, ο Πανηπειρωτικός Σύλλογος Σερρών και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Βαμβακιάς «Η Μακεδονία».
Τελετάρχης της εκδήλωσης ορίστηκε η δημοτική υπάλληλος κ. Ντίνα Ταυλαρίδου.
Παράλληλα, ο Δήμος Σερρών σε ένδειξη τιμής στα 353.000 θύματα Ελλήνων του Πόντου και θέλοντας να κρατήσει ζωντανή την ιστορική μνήμη, φώτισε με κόκκινο χρώμα που συμβολίζει το αίμα των αθώων θυμάτων της Γενοκτονίας των Ποντίων το Δημαρχείο Σερρών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.