Σάββατο 11 Μαΐου 2024

Σέρρες : Η ανακοινωση της ΕΛΑΣ - Κατηγορίες για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης σε 4 κτηνιάτρους και δύο ιδιώτες

 
Όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας Βορείου Ελλάδος (που εδρεύει στην Θεσσαλονίκη) εξαρθρώθηκαν 3 εγκληματικές  ομάδες, αποτελούμενες από ιδιώτες και κτηνιάτρους Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Περιφερειακής Ενότητας, που δραστηριοποιούνταν στην έκδοση ψευδών βεβαιώσεων γέννησης – θανάτων και σφαγής ζώων, έναντι αμοιβής, για λογαριασμό κτηνοτρόφων, ζημιώνοντας το ελληνικό Δημόσιο.

Οι έξι συλληφθέντες αντιμετωπίζουν τις κατηγορίες για δωροληψία – δωροδοκία υπαλλήλου, εμπορία επιρροής-μεσάζοντες, ψευδή βεβαίωση, παράβαση καθήκοντος, απάτη, παράβαση της νομοθεσίας περί προστασίας αρχαιοτήτων, αλλά και σύστασης εγκληματικής οργάνωση.

 

Τις κατηγορίες απήγγειλε η εισαγγελέας Σερρών στους έξι συλληφθέντες, (τέσσερις κτηνιάτρους υπαλλήλους της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών και σε δύο μέλη Δ.Σ. σφαγείου).

Οι κατηγορούμενοι που συνελήφθησαν αιφνιδιαστικά από στελέχη της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων την Πέμπτη, οδηγήθηκαν στα δικαστήρια Σερρών την Παρασκευή 10/5, όπου μετά την απαγγελία των κατηγοριών, από την Εισαγγελέα υπηρεσίας οδηγήθηκαν στα κρατητήρια και θα απολογηθούν το πρωί της Δευτέρας στον ανακριτή.  

Ο συνήγορος ενός εκ των κτηνιάτρων, μιλώντας στην ΕΡΤ Σερρών ανέφερε ότι ο ίδιος και ο πελάτης του δεν έχουν στα χέρια τους το κατηγορητήριο, μιας δικογραφίας που όπως τόνισε είναι 3.000 σελίδων, και «τους τσουβαλιάζει όλους».

Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας ενας εκ των κατηγορουμένων είναι και Δημοτικός Σύμβουλος σε Δήμο της ΠΕ Σερρών, ενώ έτερος κατηγορούμενος παλιότερα ήταν αποσπασμένος σε γραφείο βουλευτή.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ελληνικής Αστυνομίας:

Για την αποδόμηση των εγκληματικών ομάδων πραγματοποιήθηκε συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση χθες, Πέμπτη, 9 Μαΐου 2024, στο πλαίσιο της οποίας συνελήφθησαν συνολικά 6 άτομα, εκ των οποίων 4 υπάλληλοι και 2 ιδιώτες, ενώ στη δικογραφία περιλαμβάνονται ακόμη 33 άτομα.

Σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία –κατά περίπτωση- για εγκληματική οργάνωση, δωροληψία – δωροδοκία υπαλλήλου, εμπορία επιρροής-μεσάζοντες, ψευδή βεβαίωση, παράβαση καθήκοντος, απάτη, και παράβαση της νομοθεσίας περί προστασίας αρχαιοτήτων.

Προηγήθηκε καταγγελία σε βάρος υπαλλήλου, ο οποίος, εκμεταλλευόμενος την ιδιότητά του, έλαβε χρηματικό ποσό από ιδιώτη για την άσκηση επιρροής σχετικά με πρόστιμο που θα του επιβαλλόταν από κτηνιατρική υπηρεσία, αλλά και για αποζημίωση που θα λάμβανε, λόγω θανάτωσης ζώων του, εξαιτίας νόσου.

Στο πλαίσιο της έρευνας, κατά την οποία αξιοποιήθηκαν ειδικές ανακριτικές τεχνικές και στοιχεία που προέκυψαν από την αξιολόγηση και ανάλυση πληροφοριακών και προανακριτικών δεδομένων, προέκυψε η ύπαρξη τριών εγκληματικών ομάδων, αποτελούμενες από κτηνιάτρους – υπαλλήλους της Περιφερειακής Ενότητας και διοικητικά μέλη σφαγείου.

Ειδικότερα, η πρώτη και δεύτερη εγκληματική ομάδα, τουλάχιστον από τα τέλη του 2023, με τη συμμετοχή υπαλλήλων-κτηνιάτρων και διοικούντων Βιομηχανικού Σφαγείου, έχοντας κοινό πεδίο δράσης και ταυτόσημη μεθοδολογία, δραστηριοποιούνταν σε εικονικές σφαγές, μέσω έκδοσης ψευδών βεβαιώσεων σφαγής, λαμβάνοντας χρηματικές αμοιβές από κτηνοτρόφους, οι οποίοι καθίσταντο δικαιούχοι παράνομων οικονομικών ενισχύσεων και αποζημιώσεων από το ελληνικό Δημόσιο.

Ψευδείς βεβαιώσεις σφαγών

Προς το σκοπό αυτό, οι κτηνοτρόφοι προέβαιναν σε ψευδείς δηλώσεις γεννήσεων-θανάτων και σφαγών βοοειδών και μαύρων χοίρων που είχαν στην εκμετάλλευσή τους προς την αρμόδια κτηνιατρική υπηρεσία, ενώ με τη συνδρομή των ανωτέρω υπαλλήλων – κτηνιάτρων και των υπευθύνων του σφαγείου, βεβαιώνονταν οι εικονικές σφαγές και εκδίδονταν τα σχετικά παραστατικά, αντίστοιχα.

11 περιπτώσεις με 193 εικονικές σφαγές

 

Συνολικά, τα μέλη των δύο εγκληματικών ομάδων, σε τουλάχιστον 11 περιπτώσεις, βεβαίωσαν ψευδώς την εικονική σφαγή 193 βοοειδών και χοίρων έναντι αμοιβής από 8 κτηνοτρόφους της περιφέρειάς τους.

Απαιτούσαν “εξτραδακια” εορταστικά!

Η τρίτη εγκληματική ομάδα, αποτελούνταν από 4 υπαλλήλους-κτηνιάτρους, οι οποίοι, προφασιζόμενοι τον αυξημένο αριθμό ζώων, που οι κτηνοτρόφοι προσάγουν προς σφαγή, κατά τις εορταστικές περιόδους Χριστουγέννων και Πάσχα, απαιτούσαν και λάμβαναν χρηματικές αμοιβές από κτηνοτρόφους για ενέργειες ή παραλείψεις σχετικές με τα υπηρεσιακά τους καθήκοντα.

Είχαν «Κοινό Ταμείο»

Συγκεκριμένα, από την εν λόγω διαδικασία που οι ίδιοι ονόμαζαν «Κοινό Ταμείο», έλαβαν από κτηνοτρόφους και εμπόρους ζώων συνολικά το ποσό των 2.660 ευρώ, κατά την περίοδο των Χριστουγέννων 2023, και 3.630 ευρώ, κατά την περίοδο του Πάσχα 2024.

Χρησιμοποιούσαν Κωδικές λέξεις

Για την αποφυγή της ταυτοποίησής τους, μάλιστα, τα μέλη των εγκληματικών ομάδων κατά την επικοινωνία τους χρησιμοποιούσαν κωδικές λέξεις, ενώ στο πλαίσιο των ερευνών, προέκυψαν και αυτοτελείς αξιόποινες πράξεις των υπαλλήλων κατά την άσκηση των καθηκόντων τους (εκδόσεις αδειών διακίνησης ζώων, ψευδείς βεβαιώσεις θανάτου ζώων, ψευδείς βεβαιώσεις δήλωσης ηλικίας ζώων, διαμεσολάβηση για μείωση ή διαγραφή επιβληθέντων διοικητικών προστίμων).

Αποφεύχθηκε ζημία 54.000€

Μάλιστα, λόγω της εξάρθρωσης των εγκληματικών ομάδων, αποφεύχθηκε ζημία ύψους 54.000 ευρώ στο ελληνικό Δημόσιο, η οποία θα προκαλούνταν από την παράνομη δραστηριότητα των εγκληματικών ομάδων.

Κατασχέσεις

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε οικίες, οχήματα, επαγγελματικούς χώρους, καθώς και στην κατοχή των συλληφθέντων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • -26.800 ευρώ,
  • -3 χάλκινα και 1 χρυσό νόμισμα αρχαίων και υστεροβυζαντινών χρόνων,
  • -7 κινητά και
  • χειρόγραφες σημειώσεις.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή, ενώ τα κατασχεθέντα χρηματικά ποσά και αρχαία νομίσματα θα αποσταλούν στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και στην αρμόδια Εφορία Αρχαιοτήτων, αντίστοιχα.

πηγη: Στοιχεία από την ΕΡΤ Σερρών

1 σχόλιο:

  1. Την πολιτική ευθύνη ποιος θα την επωμιστεί; Μάλλον δεν σας παίρνει να το αναφέρετε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.