Σάββατο 2 Μαρτίου 2024

Θητεία: Το φινλανδικό μοντέλο έχει εκπαίδευση και Παλλαϊκή Άμυνα, όχι ρουσφέτια «λούφα και παραλλαγή»…

 




Το φινλανδικό μοντέλο στράτευσης στηρίζεται στην Παλλαϊκή Άμυνα, κάτι που στην Ελλάδα επιχειρήθηκε στα μέσα της δεκαετίας του 1980, αλλά είχε άδοξο τέλος λόγω της λυσσαλέας αντίδρασης της ΝΔ.

Απευθυνθήκαμε στον πτέραρχο, Στυλιανό Πετρουλάκη, «αρχιτέκτονα» του σχεδίου της Παλλαϊκής Άμυνας και του νομοσχεδίου 2641/1998, ο οποίος θυμάται τα εξής:

«Το ΠΑΣΟΚ πάντα είχε στο πρόγραμμα του την Παλαϊκή Άμυνα, αλλά δεν την έκανε νόμο γιατί η Δεξιά φώναζε κι αντιδρούσε λυσσαλέα, χαρακτηρίζοντας τον νόμο εμπνεύσεως ολοκληρωτικών καθεστώτων. Το επιχείρημα της Δεξιάς ήταν ότι το ΠΑΣΟΚ θα χρησιμοποιούσε την Παλλαϊκή Άμυνα ως όπλο που θα το στρέψει κατά των άλλων αντίπαλων πολιτικών δυνάμεων».

Ο Στυλιανός Πετρουλάκης, ως πρώην υπασπιστής του Ανδρέα Παπανδρέου και πρώτος Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Γραμματείας, είχε συντάξει τον νόμο συνδυάζοντας Πολιτική Προστασία και Παλαϊκή Άμυνα. Έτσι είχε πειστεί ο Τσοχατζόπουλος το 1998 να φέρει προς ψήφιση στη Βουλή το σχετικό νομοσχέδιο, το οποίο είχε στηριχτεί στην άοκνη προσπάθεια του Μπάμπη Γεωργακάκη, βουλευτή ΠΑΣΟΚ Ρεθύμνου, ο οποίος είχε συγκεντρώσει και μελετήσει τα συστήματα Παλαϊκής Άμυνας των προηγμένων χωρών, Δύσης κι Ανατολής.

Ο Στυλιανός Πετρουλακης, ακμαίος και ενεργός στα πολιτικά δρώμενα της χώρας, παρακολουθεί την ειδησεογραφία και τα σχόλια που γίνονται για το φινλανδικό μοντέλο και σχολιάζει στο iEidiseis:

«Δεν νομίζω ότι σκέφτεται η παρούσα κυβέρνηση να ασχοληθεί σοβαρά με την Παλλαϊκή Άμυνα, ούτε να εφαρμόσει κάποια από αυτά που αναφέρονται στον νόμο του ΠΑΣΟΚ. Γιατί οι αρχηγοί κι οι αρχηγίσκοι ασχολούνται μόνο με τα πολλά παράσημα και τα έργα προβολής τους.

Το φινλανδικό μοντέλο προφανώς θα είναι καλό γιατί οι Φιλανδοί κοιτάζουν μπροστά και πολύ μάλιστα. Όμως για να εφαρμοστεί στην Ελλάδα πρέπει να αλλάξουν νοοτροπίες και τρόποι εκτέλεσης στην εκπαίδευση. Πρέπει οι στρατεύσιμοι να είναι στρατεύσιμοι και να υπηρετούν στον σκοπό της στράτευσης τους. Και όχι να γίνονται υπηρέτες και βαστάζοι στρατηγών και υπουργών. Να μην υπηρετούν σε θέσεις που φτιάχνονται ή βρίσκονται ανάλογα με το μέσον που διαθέτουν.

Δεν μπορεί ο υπουργός να μιλά για μοντέλα και να παίρνει όλο το υπουργείο του και να πηγαίνει να πετάξουν, αυτός, ΑΓΕΕΘΑ, ΑΓΕΑ με F-16 στη Σούδα. Δεν μπορεί να μιλά για μοντέλα αν δεν έχει υπάρξει μελέτη, σχέδιο, αν δεν μπορεί να ξεκαθαρίζει τι είναι κλαδικό, τι γενικό στις ΕΔ, αν δεν ξέρει, ξέρουν ποιος διοικεί ποιον και τι».

Λόγια απλά και σταράτα…

Δ.Β.

 https://www.ieidiseis.gr

1 σχόλιο:

  1. Καλά τα λέει ο Πτέραρχος, αλλά φαίνεται να μην λαμβάνει υπόψιν ότι στα μέσα της δεκαετίας του 1980, η Νέα Δημοκρατία αντέδρασε, γιατί δεν ήταν κατάλληλες οι συνθήκες, λόγω της πρόσφατης Κυπριακής τραγωδίας και της τουρκικής επεκτατικής πολιτικής.
    Τώρα που έχουν εξοπλιστεί τα νησιά μας και έχουν ωριμάσει οι συνθήκες, αν η Κυβέρνηση προωθήσει το φινλανδικό μοντέλο στράτευσης και άμυνας, θα το ψηφήσει ο Ανδρουλάκης ή θα συνταχθεί πάλι με τους αριστερούς και την τακτική ΟΧΙ σε όλα ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.