Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2023

ΔΑΟΚ : Ενημέρωση σχετικά με την παρουσία στη χώρα του επιβλαβούς εντόμου καραντίνας Spodoptera frugiperda

 




H Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Π.Ε. Σερρών σε συνεργασία με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Καβάλας και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥπΑΑΤ) ενημερώνει τους παραγωγούς του Νομού σχετικά με την εμφάνιση του επιβλαβούς εντόμου καραντίνας Spodoptera frugiperda στη χώρα μας.

 

Το είδος Spodoptera frugiperda είναι ιθαγενές των τροπικών και υποτροπικών περιοχών της Αμερικής. Από εκεί, το 2016 πέρασε στην Αφρική σε περιοχές της Νιγηρίας και εξαπλώθηκε ταχύτατα σε όλη την ήπειρο. Το 2018 διαπιστώθηκε η παρουσία του στην Ινδία, το 2019 στην Αίγυπτο, το 2020 στο Ισραήλ, το 2022 στην Τουρκία, ενώ το 2023 διαπιστώθηκε στην Κύπρο. Στην Ελλάδα εντοπίστηκε για πρώτη φορά φέτος (2023) στις ΠΕ Ηρακλείου, Λασιθίου, Λακωνίας, Ανατολικής Αττικής, Εύβοιας και Λέσβου ενώ στην περιοχή μας αποδεδειγμένα δεν υπάρχει καθώς η υπηρεσία μας τοποθετεί κάθε χρόνο 8 παγίδες τις οποίες παρακολουθεί σε τακτική βάση τα τελευταία 5 χρόνια.

Το είδος Spodoptera frugiperda ανήκει στην οικογένεια Noctuidae (Lepidoptera) και είναι εξαιρετικά πολυφάγο έντομο καθώς προσβάλλει πάνω από 350 είδη φυτών ξενιστών. Σε όλο τον κόσμο προκαλεί σημαντικές ζημιές στις καλλιέργειες του αραβοσίτου, ρυζιού, βαμβακιού, ελαιοκράμβης, μηδικής αλλά και στα σταυρανθή, τα κολοκυνθοειδή, τα φιστίκια, τα κρεμμύδια, τα φασόλια, τις πατάτες, τομάτες και άλλα σολανώδη (μελιτζάνες, πιπεριές, καπνά) και σε αρκετά καλλωπιστικά φυτά (χρυσάνθεμα, γαρύφαλλα κ.ά). Η ζημιά μπορεί να μειώσει σημαντικά την παραγωγή, ιδιαίτερα όταν το έντομο αναπτύσσεται σε μεγάλους πληθυσμούς.

Η ζημιά προκαλείται από τις προνύμφες του εντόμου που τρέφονται στα φύλλα των φυτών ξενιστών, τα νεαρά στελέχη, τους μεριστωματικούς ιστούς και τα καρποφόρα όργανα. Είναι πρασινωπές με μαύρο κεφάλι και καθώς προχωράει η ηλικία τους είτε παραμένουν πράσινες ή γίνονται σκούρες καφέ με μαύρες ραχιαίες και σπειροειδείς γραμμές. Το μήκος των ανεπτυγμένων προνυμφών φτάνει τα 3-4 cm και κύριο χαρακτηριστικό για την αναγνώρισή τους είναι ότι φέρουν στην κεφαλή υπόλευκο σχηματισμό σε σχήμα Υ, στην ραχιαία πλευρά του 8ο κοιλιακού άρθρου έχουν μια ομάδα τεσσάρων κηλίδων σε διάταξη τετραγώνου, και στο 9ο κοιλιακό άρθρο τέσσερεις μικρότερες κηλίδες σε διάταξη αντεστραμμένου τραπεζίου.
Το Spodoptera frugiperda ολοκληρώνει το βιολογικό του κύκλο σε περίπου 30 ημέρες εάν οι συνθήκες είναι ευνοϊκές (ημερήσια θερμοκρασία 28°C), αλλά αυτός ο κύκλος μπορεί να παραταθεί σε 60-90 ημέρες εάν οι θερμοκρασίες είναι ψυχρότερες. Η οριακή θερμοκρασία για την ανάπτυξη του είναι 10.9°C.

Πληροφορίες και εικόνες σχετικά με το έντομο βρίσκονται αναρτημένα στον δικτυακό τόπο του ΥπΑΑΤ, στον ακόλουθο σύνδεσμο:
https://www.minagric.gr/for-farmer-2/crop-production/fytoprostasiamenu/fytoygeia

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στην Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Π.Ε. Σερρών στο τηλ. 2321355224 (κ.Μυλωνόπουλος).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.