Σάββατο 18 Νοεμβρίου 2023

Μποναμάδες για την ακρίβεια

 




Ο Κυρ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε χτες χριστουγεννιάτικα επιδόματα της τάξης των 100-200 ευρώ σε γονείς, ΑμεΑ και συνταξιούχους με χαμηλά εισοδήματα ● Αντιφατικές δηλώσεις από Σκρέκα και Μαρινάκη για τις προσφορές στα σουπερμάρκετ ● Επίθεση από τον πρωθυπουργό και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο στον Στ. Κασσελάκη που έκανε λόγο για «διπλή επίδειξη ανηθικότητας»

H ακρίβεια είναι αυτή τη στιγμή το νούμερο ένα θέμα που προκαλεί πίεση στην κυβέρνηση καθώς επίσης και φθορά. Προσπαθώντας να αμβλύνει αυτή την πίεση που αισθάνεται το μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός στρέφεται για άλλη μία φορά στην πολιτική των επιδομάτων, την ώρα που από το κυβερνητικό επιτελείο στέλνονται αντικρουόμενα μηνύματα για το θέμα των προσφορών στα ράφια των σουπερμάρκετ προκαλώντας εικόνα σύγχυσης, ενώ ανοιχτό παραμένει και το μέτωπο της κυβέρνησης με τους ελεύθερους επαγγελματίες λόγω του φορολογικού νομοσχεδίου που έχει προκαλέσει έντονη δυσαρέσκεια σε κομμάτι της βάσης της «γαλάζιας» παράταξης.

Σε αυτό το πλαίσιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ένα επίδομα εν όψει Χριστουγέννων, το οποίο ονόμασε «επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης», λέγοντας (ρ/σ ΣΚΑΪ) ότι θα δοθεί τον Δεκέμβριο «στοχευμένα σε νοικοκυριά που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη» και πως θα διατεθούν «350 εκατομμύρια ευρώ σε μια σειρά από παρεμβάσεις». Αναφερόμενος στο επίδομα αυτό είπε ότι «θα αυξήσουμε κατά 150% όλα τα επιδόματα τέκνων του ΟΠΕΚΑ», ότι «θα δώσουμε 200 ευρώ σε 225 χιλιάδες δικαιούχους των επιδομάτων ΑμεΑ του ΟΠΕΚΑ», ότι «θα στηρίξουμε και πάλι τους συμπολίτες μας που παίρνουν το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα» και ότι «θα ενισχύσουμε και τους χαμηλοσυνταξιούχους οι οποίοι δεν είχαν «προσωπική διαφορά», διότι ήδη έχει ανακοινωθεί στήριξη στους χαμηλοσυνταξιούχους οι οποίοι είχαν «προσωπική διαφορά». [...] Εχουμε τη δυνατότητα να τους δώσουμε 150 ευρώ παραπάνω και αυτή η ενίσχυση θα αφορά και τους ανασφάλιστους υπερήλικες».

Στο μεταξύ στην ίδια συνέντευξη ο Κυρ. Μητσοτάκης επέμεινε στη διατήρηση του «πυρήνα» του φορολογικού νομοσχεδίου, το οποίο προκαλεί σφοδρές αντιδράσεις στους ελεύθερους επαγγελματίες που σε μεγάλο βαθμό ψήφισαν τη Ν.Δ. στις τελευταίες εκλογές. Συγκεκριμένα είπε πως «παρότι είδα πολλές αντιδράσεις στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο, δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω στη φιλοσοφία του. Μπορεί να γίνουν σημειακές παρεμβάσεις και είμαστε ανοιχτοί πάντα στη διαβούλευση, να δούμε αν τυχόν υπάρχουν αστοχίες ή διορθώσεις οι οποίες πρέπει να γίνουν που να είναι δίκαιες. Ο πυρήνας του νομοσχεδίου όμως δεν πρόκειται να αλλάξει».

Την ίδια ώρα εικόνα σύγχυσης προκαλούν οι εκ διαμέτρου αντίθετες σε πνεύμα δηλώσεις από τα πιο επίσημα κυβερνητικά χείλη για το ζήτημα των προσφορών στο σουπερμάρκετ. Χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης ρωτήθηκε για δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού Ανάπτυξης, Κώστα Σκρέκα, ο οποίος είχε πει (ρ/σ ΣΚΑΪ, 14.11.2023) ότι «στην Ελλάδα υπάρχουν εταιρείες που το 90% των προϊόντων τους πωλείται υπό το καθεστώς προωθητικής ενέργειας όλο τον χρόνο» και ότι «μπερδεύεται ο καταναλωτής. Εχουμε ένα ασανσέρ τιμών. Ποτέ δεν γνωρίζει ποια είναι η πραγματική τιμή του προϊόντος», ότι «δεν μπορεί να συγκρίνει ομοειδή προϊόντα» και στην περίπτωση του 1+1 ότι «αναγκάζεται να στοκάρει. Δηλαδή πάει να αγοράσει ένα σαμπουάν, αναγκάζεται να πάρει 1+1, δηλαδή δύο σαμπουάν για να έχει μια καλή τιμή, ενώ χρειάζεται μόνο ένα. Και [...] αυτό δεν βοηθάει στο να έχουμε μια σταθερά χαμηλή τιμή συνέχεια στο σουπερμάρκετ. Εμείς λοιπόν θέλουμε ένα μεγάλο ποσοστό από αυτές τις προωθητικές εκπτώσεις να περάσει σε μόνιμη βάση, μόνιμα στην τιμή του προϊόντος». Ο κ. Σκρέκας είχε μάλιστα πει ότι «εμείς θέλουμε το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους να μπει ένα φρένο σε όλες αυτές τις εκατοντάδες χιλιάδες διαφορετικές προωθητικές ενέργειες που τελικά μπερδεύουν τον καταναλωτή και πολλές φορές τον οδηγούν να αγοράζει προϊόντα είτε περισσότερα είτε πιο ακριβά από αυτά που θα μπορούσε να αγοράσει αν υπήρχε μια καθαρή τιμή στο ράφι».

Σε εντελώς διαφορετικό μήκος κύματος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε χθες ότι «σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να καταργηθούν οι προσφορές 1+1, ούτε καμία προσφορά, ούτε θα μπορούσε ποτέ η κυβέρνηση να παρέμβει στον τρόπο που η κάθε εταιρεία επιλέγει να προωθεί τα προϊόντα της και τον τρόπο που επιλέγουν οι καταναλωτές να τα αγοράζουν. Αλίμονο αν απαγορεύαμε έναν τρόπο πώλησης προϊόντων. Μάλιστα συγκεκριμένα κι εμείς στο σπίτι μας προτιμούμε πολύ να αγοράζουμε το 1+1, είναι πολύ πρακτικά. Δεν θα ήθελα να ξέρω αν γινόταν κάτι τέτοιο, που δεν πρόκειται να γίνει, τι θα γίνει όταν γυρίσω σπίτι με τη γυναίκα μου», προσθέτοντας ότι «είναι ένα πράγμα αυτό που είναι δεδομένο. Δεν τίθεται καν θέμα. [...] Και ένα άλλο είναι ο έλεγχος που κάνουν οι αρμόδιες υπηρεσίες για το αν πράγματι οι προσφορές αυτές είναι προσφορές».

Κατά τα λοιπά ο πρωθυπουργός (ρ/σ ΣΚΑΪ), επιχειρώντας να δικαιολογήσει την απόρριψη εκ μέρους της κυβερνητικής πλειοψηφίας του αιτήματος για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής, προσπάθησε να αποσυνδέσει το ζήτημα της σύμβασης 717 από την υπόθεση της τραγωδίας των Τεμπών, λέγοντας ότι «η 717 δεν είχε υλοποιηθεί και υπήρχαν πραγματικά προβλήματα στην υλοποίησή της. Αν δεν είχε γίνει το δυστύχημα, η τραγωδία των Τεμπών, θα γινόταν αυτή η προκαταρκτική;» Παράλληλα ο πρωθυπουργός μιλώντας για τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ είπε μεταξύ άλλων ότι «τώρα που έφυγε η προοπτική εξουσίας οριστικά και αμετάκλητα, ανακαλύφθηκαν όλες οι παθογένειες ενός μορφώματος, του οποίου ουσιαστικά ο μόνος ρόλος ύπαρξης ήταν η εξουσία» (ρ/σ ΣΚΑΪ) και ότι «δεν θα μπω στον πειρασμό να κάνω κανένα σχόλιο για το τι συμβαίνει στον κόσμο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, παρά μόνο να αναρωτηθώ για πόσο καιρό θα είναι αξιωματική» (σάιτ «Πρώτου Θέματος»).

Στο ίδιο πλαίσιο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έστρεψε τα πυρά του στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας: «Ως προς τον κύριο Κασσελάκη, καλά κάνει και θα πάει στην πορεία του Πολυτεχνείου, δεν ξέρω εάν θα πάει με το μπλοκ της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ ή θα φτιάξει ένα δικό του μπλοκ, της Goldman Sachs, σε πορεία στην αμερικανική πρεσβεία». Ο Στ. Κασσελάκης έκανε λόγο για «διπλή επίδειξη πολιτικής ανηθικότητας από την πλευρά του Κ. Μητσοτάκη», λέγοντας ότι «διά στόματος κυβερνητικού εκπροσώπου θεωρεί ότι όποιος έχει εργαστεί στην Goldman Sachs είναι εν δυνάμει υποστηρικτής της δικτατορίας στην Ελλάδα!» και καταλογίζοντας στη Ν.Δ. ότι «κυβερνάει χέρι χέρι με την Ακροδεξιά εσωτερικού (Βορίδης, Γεωργιάδης, Πλεύρης) και εξωτερικού (Βελόπουλος)». «Είναι αδύνατον να απαντήσει κανείς σοβαρά στη σημερινή ανακοίνωση-επίθεση του κ. Κασσελάκη» απάντησε ο εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ., Νίκος Ρωμανός, κατηγορώντας τον τελευταίο ότι «δεν κατάλαβε τι είπε ο πρωθυπουργός» και «ο κυβερνητικός εκπρόσωπος».

 https://www.efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.