Τετάρτη 8 Νοεμβρίου 2023

Μητλιαγκα : Πρώτη προτεραιότητα να καταγράψουμε ακριβώς τι παραλαμβάνουμε

 




Σε γυναικεία χέρια για πρώτη φορά το τιμόνι του Δήμου Σερρών, για την επόμενη πενταετία. Η Βαρβάρα Μητλιάγκα μετά από ένα εκλογικό θρίλερ εκλέχθηκε από την πρώτη Κυριακή της 8ης Οκτωβρίου δήμαρχος Σερρών με ποσοστό 47,85%.

Η κ. Μητλιάγκα μίλησε αποκλειστικά στον συνεργάτη του OTAVOICE.GR  Βασίλη Περδικίδη και απάντησε στα πρώτα ερωτήματα εν αναμονή της ανάληψης των καθηκόντων της από την 1 Ιανουαρίου 2024.

Ερώτηση: Το όνομα που φέρεται είναι πολύ βαρύ για τις Σέρρες. Ο πατέρας σας διέπρεψε σαν δήμαρχος της πόλης και είναι αγαπητός. Έχετε ευθύνη να κρατήσετε το όνομα ψηλά.

‘Οπως τα λέτε είναι. Το βάρος της ευθύνης είναι μεγάλο. Ο πήχης είναι ψηλά και είναι μια πρόκληση. Βέβαια οι άνθρωποι έχουν μια αυτονομία. Η κληρονομιά είναι μια τιμή αλλά είναι στο χέρι μου να δώσω το δικό μου στίγμα και μακάρι να κάνω, όσοα έκανε ο πατέρας μου, που έχει αποσυρθεί εδώ και 20 χρόνια.

 

Ερώτηση: Είχατε δηλώσει πως διαπιστώσατε αυτοδιοικητικό κενό και ασχοληθήκατε με τα κοινά. Υπάρχει μεγάλη υστέρηση στην πόλη, πάρχουν πολλά παράπονα για την απερχόμενη δημοτική αρχή. Ποιές προτεραιότητες έχει θέσει με τους συνεργάτες σας;

Καταρχήν πρέπει να καταγράψουμε ακριβώς τι παραλαμβάνουμε. Να δούμε τα του οίκου μας. Να αποκαταστήσουμε τις ισορροπίες και την συνεργασία με το δήμο, τους υπαλλήλους και τις υπηρεσίες. Δυστυχώς από ότι καταλαβαίνουμε δεν λειτούργησε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Ο δήμος όμως έχει συνέχεια, οφείλουμε να δούμε τα του οίκου και θα περάσουμε σε ένα μεταβατικό στάδιο διοίκησης που επιβάλει και ο νέος νόμος από την 1η Ιανουαρίου με την ενοποίηση των νομικών προσώπων. Όλα αυτά θα λειτουργήσουν σε ένα καινούργιο πλαίσιο και οφείλουμε εμείς και οι υπηρεσίες να προσαρμοστούμε να βρούμε τα πατήματα μας για να παράξουμε το έργο που θέλουμε.

 

Ερώτηση: Η κολύμβηση έχει δώσει μεγάλες διακρίσεις στην πόλη των Σερρών. Παρόλα αυτά βλέπουμε σε ένα κολυμβητήριο επί 20 χρόνια να μην μπαίνει ούτε ένα “τούβλο. Είναι στις προτεραιότητες σας οι αθλητικές εγκαταστάσεις:

Φυσικά και είναι το είπαμε και προεκλογικά. Μας λυπεί ότι οι υφιστάμενες αθλητικές εγκαταστάσεις είναι στην κατάσταση που βρίσκονται, σε ένα σημείο καμπής. Έχουμε το παλιό κολυμβητήριο που είναι κλειστό και έχουμε το καινούργιο που προχωράει με αργούς ρυθμούς, Είναι ένα έργο πνοής που το περιμένει όλη η πόλη, όχι μόνο οι άνθρωποι που ασχολούνται με την κολύμβηση. Αλλά και οι υπόλοιπες αθλητικές εγκαταστάσεις που είναι πεπαλειωμένες άσχημα συντηρημένες και χρειάζεται διασφάλιση πόρων για να τις βελτιώσουμε. Αυτό έχουμε σκοπό να κάνουμε. Μαζί βέβαια με τα σχολεία μας. Τα σχολικά κτίρια είναι μεγάλη προτεραιότητα. Πολλά προβλήματα, δυστυχώς το περσινό ατύχημα έφερε στην επιφάνεια το πρόβλήμα της ασφάλειας των κτιρίων. Οποιοσδήποτε σέβεται τους πολίτες και τα παιδιά μας που είναι το μέλλον του τόπου μας, πρέπει να βάλει και  εμείς έχουμε ψηλά στην ατζέντα μας να δούμε τα σχολικά κτίρια. 

 

Ερώτηση: Στις Σέρρες υπάρχει μια ανοιχτή πληγή. Παλιά λεγόνταν αθλητικός οργανισμός σήμερα λέγεται ΟΠΑΚΠΑ.  Έχουν κατηγορηθεί άτομα , έχουν καταδικαστεί αλλά πάλι οι Σερραίοι βλέπουν τα ίδια άτομα να κάνουν πολλά. Έχουμε πολλά στοιχεία που δεν είναι της στιγμής. Πρέπει να δείτε τι φταίει και γίνονται όλα αυτά. 

Καταρχήν οι οργανισμοί ΟΠΑΚΠΑ και ΚΕ.ΔΗ.Σ πολύ πιθανό να ενοποιηθούν με το Δήμο Σερρών. Ο νόμος δίνει την δυνατότητα στο Δημοτικό Συμβούλιο να εισηγηθεί να διατηρηθεί το ένα νομικό πρόσωπα αλλά την απόφαση θα την πάρει το Υπουργείο Εσωτερικών.

Επομένως όπως έχει διαβάσει στο νόμο και στις εγκυκλίους,  θέλει πολύ εξειδικευμένες περιπτώσεις που στηρίζουν αυτοί οι οργανισμοί.  Δεν ξέρω αν οι δικοί μας οργανισμοί μπορούν να υπαχθούν, θα το αποφασίσει το Υπουργείο Εσωτερικών. Οπότε μπροστά σε αυτό το ενδεχόμενο της ενοποίησης  κάποιες διαδικασίες θα αλλάξουν και θα ενταχθούν σε ποιο αυστηρές διαδικασίες όπως είναι αυτές του δήμου. 

* Η δικηγόρος Βαρβάρα Μητλιάγκα είναι παντρεμένη και μητέρα δυο παιδιών. Το 2019 είχε εκλεγεί δημοτική σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης, ενώ ήταν μέλος της οικονομικής επιτροπής του Δήμου Σερρών.

Σημειώνεται πως και ο πατέρας της νεοεκλεγείσας δημάρχου Σερρών, ο Ζήσης Μητλιάγκας, είχε επίσης εκλεγεί δήμαρχος για δυο θητείες (1990-1994 και 1998-2002).

 

 https://www.otavoice.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.