Πολλά λέγονται και γράφονται τις τελευταίες μέρες σχετικά με το χειρισμό από τη δημοτική αρχή Χρυσάφη του ζητήματος του δημοτικού γηπέδου.
Ύστερα από τη δημοσιοποίηση στοιχείων της μελέτης για το δομική (αν)επάρκειά του -γεγονός που σχετίζεται, ασφαλώς, με την ήττα του νυν δημάρχου στις πρόσφατες εκλογές- τα μύρια όσα εκτοξεύονται εναντίον του και δικαίως. Υπάρχει ωστόσο ένα μεγάλο “αλλά”.
Η σφοδρή αυτή κριτική επικεντρώνεται και περιορίζεται στο ότι ο κος Χρυσάφης δεν έκανε πράξη τις υποσχέσεις του και ότι οι προεκλογικοί του πανηγυρισμοί για την εξασφάλιση της λειτουργίας του γηπέδου (κατόπιν δικών του ενεργειών) ήταν απατηλοί και ψεύτικοι. Κανείς όμως εκ των αντιπάλων του δεν αναφέρεται στα πραγματικά επίδικα:
1. Η έκταση του γηπέδου είναι χαρακτηρισμένη σαν κεντρικό πάρκο των Σερρών εδώ και έναν αιώνα.
2. Η ΠΑΕ Πανσερραϊκός είναι μια ιδιωτική ανώνυμη εταιρεία και ο δήμος/δημοτικές αρχές καμία υποχρέωση δεν έχουν να λύνουν προβλήματα που αφορούν ιδιώτες.
Έναν αστερίσκο εδώ: Επειδή το γήπεδο είναι δημοτικό και αφ’ ης στιγμής χρησιμοποιείται, ο δήμος οφείλει να φροντίζει για την ασφάλειά του.
3. Η δομική ανεπάρκεια και επικινδυνότητα του οικοδομήματος αποτελεί έναν επιπρόσθετο λόγο το γήπεδο να πάψει να υπάρχει εκεί και να δρομολογηθούν οι διαδικασίες υλοποίησης του κεντρικού πάρκου.
Έτσι θα απαλλαγούν και οι δημοτικές αρχές από το διαχρονικό βραχνά της εξεύρεσης και δαπάνης εκατομμυρίων χωρίς αποτέλεσμα.
Η υποχρέωση των δημοτικών αρχών σε ό,τι αφορά το (νέο) γήπεδο του Πανσερραϊκού εξαντλείται στο να εξασφαλίσει τις βασικές του υποδομές: ύδρευση – αποχέτευση – δρόμο πρόσβασης.
Η πολιτική, λοιπόν, κριτική κατά των πράξεων ή απραξιών του κου Χρυσάφη -και φυσικά όλων των προηγηθέντων δημάρχων- δεν πρέπει να επικεντρώνεται στο ότι ο κος Χρυσάφης -και όλοι οι προηγηθέντες- δεν έπραξε όσα είχε υποσχεθεί, αλλά στο ότι δεν έπρεπε καθόλου, δεν είχε καμία υποχρέωση να τα υποσχεθεί και να τα αναλάβει.
Η εκάστοτε δημοτική αρχή/δημοτικό συμβούλιο συνιστούν πολιτικούς θεσμούς/όργανα, επιφορτισμένα με την προάσπιση του δημόσιου/δημοτικού χώρου, του δημόσιου/δημοτικού συμφέροντος και δεν υποχρεούνται να βρίσκουν λύσεις σε ιδιωτικά προβλήματα, μάλιστα δε με τεράστιο κόστος (οικονομικό - πολιτικό) και δίχως αποτέλεσμα.
Στον καιρό της υποχρηματοδότησης της Τ.Α. από την κεντρική κυβέρνηση δεν έχουμε την πολυτέλεια να ξοδεύουμε δημόσιο χρήμα σε αλλότριες υποθέσεις, εις βάρος των πραγματικών, άμεσων και επειγουσών αναγκών/υποχρεώσεων του δήμου, όπως, για παράδειγμα, ανέγερση ανθρώπινων νηπιαγωγείων, συντήρηση/ασφάλεια σχολικών κτηρίων και υποδομών.
Τελειώνοντας, ένα ερώτημα και μια επισήμανση:
Έπρεπε να ηττηθεί η δημοτική αρχή του κου Χρυσάφη για να δημοσιοποιηθούν τα άκρως ανησυχητικά συμπεράσματα για τη στατικότητα του γηπέδου και το πόρισμα σχετικά με τη θανατηφόρα έκρηξη στο 9ο Δημοτικό Σχολείο Σερρών;
Αν, δηλαδή, ο κος δήμαρχος, εξασφάλιζε και δεύτερη θητεία, όλα αυτά θα εξακολουθούσαν να είναι καλά κρυμμένα επτασφράγιστα μυστικά; Και ο κίνδυνος για τις ανθρώπινες ζωές;
Η σαπίλα και η διαπλοκή έχει φάει και το μεδούλι των κοκάλων στη χώρα των Σερραίων. Η λαμέ πολιτική κουρελαρία που λυμαίνεται τον τόπο εξακολουθεί να δίνει τον τόνο και να κινεί σαν νευρόσπαστο την αποσυντεθειμένη σωρό της πολιτικής ζωής.
Αθανάσιος Μπόϊκος
Σέρρες, 23 Οκτ 2023
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.