Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου 2023

Ψίθυρος πάνω από την πόλη : Μια πύρρειος νίκη πιο επώδυνη και από την ήττα

 


 

 

Υπενθύμιση προς ναυτιλλομένους ( βλέπε υποψηφίους στις αυτοδιοικητικες εκλογές )

 

 Πύρρειος ήταν η νίκη του Πύρρου στο Άσκλον (σημερινό Άσκολι Σατριάνο, Φότζια) το 279 π.Χ. επί των Ρωμαίων. Αν και τυπικά ο Μολοσσός βασιλιάς αναδείχθηκε νικητής, έχασε πολλούς άνδρες και τους πιο επίλεκτους αξιωματικούς του - αναγκάστηκε έτσι να μεταβάλει τα αρχικά σχέδιά του, τα οποία προέβλεπαν πορεία προς τη Ρώμη. Ο Πλούταρχος γράφει πως όταν ένας στρατιώτης πλησίασε τον Πύρρο για να τον συγχαρεί, αυτός του απάντησε αυτοσαρκαστικά, «Μια ακόμα νίκη επί των Ρωμαίων και θα χαθούμε εντελώς».

 Πύρρειος  νίκη ονομάζεται μεταφορικά το αποτέλεσμα μιας μάχης κατά την οποία ο ήρωας αναδεικνύεται μεν νικητής, όμως έχει υποστεί τόσο βαριές απώλειες, που μελλοντικά θα του είναι δύσκολο ή αδύνατο να συνεχίσει να αγωνίζεται για την επίτευξη των στόχων του

 

1 σχόλιο:

  1. Φίλες και φίλοι του Serresbomb, πολύ άγχος σας έχει πιάσει για τις εκλογές στον Δήμο Σερρών. Φθασατε στο σημείο να συμβουλεύετε το πολιτικό σας αφεντικό να μην είναι η νίκη του "Πύρρειος", αλλά με μεγάλη διαφορά. Είστε τόσο σίγουροι για τη νίκη; Μην είστε τόσο σίγουροι, γιατί οι Σερραίοι δημότες δεν είναι τόσο χαζοί, όσο νομίζετε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.