Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου 2023

Ψίθυρος πάνω από την πόλη : Ο Δήμος χρειάζεται ηγέτη που θα «μιλάει» το έργο του, και όχι ο ίδιος γι’ αυτό.

  


 

Το κείμενο  δημοσιεύτηκε από τον οικονομολόγο  κ Κώστα Σαραφίδη στις 25 Μαΐου 2019  με αφορμή τις αυτοδιοικητικες εκλογές του 2019

Η ΩΡΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ
 
Στην καρδιά της Άνοιξης ήρθε η ώρα του Δήμου. 
 
Ο Δήμος χρειάζεται ηγέτη που θα «μιλάει» το έργο του, και όχι ο ίδιος γι’ αυτό.
Δεν θα κατοικεί στον Όλυμπο και δεν θα έχει επιφυλάξει για τον εαυτό του, το ρόλο του Δία. 
 
Δεν θα περιφέρει το κόμπλεξ «κατωτερότητάς» του, ως ανοιχτή πληγή, ασελγώντας στο σώμα του Δήμου, το οποίο βρίσκεται σε κατάσταση νεκροφάνειας.
 
Χρειάζονται Δημοτικοί Σύμβουλοι που θα έχουν το θάρρος της γνώμης σε όλη τη διάρκεια της θητείας τους, και δεν θα την ανακτούν επιλεκτικά, όταν απολέσουν τα αξιώματα τους. 
 
Επιβάλλεται ο Ηγέτης να μην συμμαχήσει με «φτωχοδιαβόλους» με μοναδικό κριτήριο το φορτίο των ψήφων που κουβαλούν. 
 
Οι θέσεις ευθύνης δε είναι «κομμάτια βασιλόπιτας» που όλοι υποχρεωτικά πρέπει να πάρουν από ένα. Ο κάθε ένας έχει το μπόι του, αρκεί να έχει το θάρρος να το μετρήσει.
 
Ο Ηγέτης καθοδηγεί και δεν κατευθύνεται. Οραματίζεται, προγραμματίζει, και όταν επιτύχει τους στόχους του, θέτει νέους. 
 
Έξυπνος Δήμος είναι αυτός που έχει μετατρέψει τους κατοίκους του σε πολίτες. Πολίτες που σέβονται τον Δημόσιο χώρο, και νοιάζονται για αυτόν, όχι μόνο όταν τον μετατρέψουν σε Ιδιωτικό.
 
Ηγέτης είναι αυτός που πρέπει να τολμήσει, χωρίς να χαϊδεύει αυτιά, να ξεστομίσει την αλήθεια, ότι ζούμε σε μια άσχημη πόλη. 
 
Άσχημη όχι γιατί δεν έχει δυνατότητες, αλλά γιατί έχει πέσει στα χέρια ατόμων που δρουν ατερμάτιστα, βάσει της δικής τους κουλτούρας και αισθητικής. 
 
Άσχημη γιατί τις όποιες δυνατότητες, τις ακυρώνουν οι ίδιοι οι κάτοικοι της, μεταθέτοντας το μεγάλο μερίδιο ευθύνης τους στους πιο «βολικούς απέναντι». 
 
Ο Δήμος χρειάζεται ανθρώπους που θα σχεδιάσουν και όχι απλά θα διαχειρισθούν.
 
 Ανθρώπους που δεν θα ονομάσουν έργο, το άθροισμα των ανασφαλειών και των παιδικών τραυμάτων τους, που κουράστηκαν να κουβαλούν και πρέπει κάπου να αποθέσουν. 
 
Η ευθύνη δική μας και πρέπει να την αναλάβουμε. Ήρθε η ώρα του «Ταμείου» που από αυτό θα «πληρωθούμε» όλοι.
 
 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.