Σάββατο 8 Ιουλίου 2023

Ο αγώνας τώρα δικαιώνεται

 




Ακόμα θυμάμαι την εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου «Κόντρα στη δικτατορία των μετριοτήτων» (Σιδέρης), που γράψαμε μαζί με τον συμφοιτητή μου και μετέπειτα υπουργό Ευριπίδη Στυλιανίδη για τα μη κρατικά ΑΕΙ. Περιείχε τη μελέτη που στείλαμε στον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη ως ηγετικά στελέχη της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης για την αναγκαιότητα ίδρυσης των μη κρατικών ΑΕΙ.

Mανώλης Κοττάκης 

Η εκδήλωση διεξήχθη στην Παλαιά Βουλή, σε κλοιό αστυνομικών δυνάμεων και αριστερών διαδηλωτών που εξέφραζαν την αντίθεσή τους στο άρθρο 16 λίγα μέτρα πιο κάτω, παραδίδοντας στην πυρά ακόμα και το ιερό φυλάκιο του Ευζώνου στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτου! Ο συντονιστής της παρουσίασης του βιβλίου Νίκος Χατζηνικολάου έφθασε με μεγάλη δυσκολία στον χώρο της εκδήλωσης. Η ατμόσφαιρα μύριζε δακρυγόνα.

Τελικώς, ο Παπανδρέου άλλαξε γνώμη και δεν ψήφισε το 16. Πίσω του στοιχήθηκαν αριστερά και δεξιά λόμπι του δημόσιου πανεπιστημίου (καθηγητικά και φοιτητοπατερικά), που ανησυχούσαν σφόδρα από την ίδρυση μη κρατικών ΑΕΙ και -το κυριότερο- από το άνοιγμα της επιστημονικής επετηρίδας. Το μονοπώλιο των «σοφών» καθηγητών στον δημόσιο λόγο και στα ανώτατα δικαστήρια (ΣτΕ) επαπειλείτο.

Η δικτατορία των μετριοτήτων «ηγέρθητο» και ματαίωσε τότε τη μεταρρύθμιση. Η μεταρρύθμιση εκείνη προέβλεπε λουκέτο στα πάσης φύσεως κολέγια που εμπορεύονταν πανεπιστημιακούς τίτλους, μετεξέλιξη των καλυτέρων από αυτά σε ιδιωτικά πανεπιστήμια και δυνατότητα ίδρυσης νέων, μη κρατικών ΑΕΙ. Απάντων εποπτευομένων από μια ανεξάρτητη δημόσια Αρχή -ιδού η ιδέα Παυλόπουλου-, η οποία θα ξεκαθάριζε συντομότατα την ήρα από το στάρι. Και, βεβαίως, θα έκλεινε τα παράνομα κολέγια.

Αριστερά και ΠΑΣΟΚ είπαν τότε «όχι», λαϊκίζοντας ασύστολα. Ο μόνος καθηγητής δημόσιου ΑΕΙ που είχε ταχθεί δημοσίως υπέρ της αναθεώρησης Καραμανλή για το 16 ήταν ο συνταγματολόγος Νίκος Αλιβιζάτος. Προς τιμήν του.

Για πολλά χρόνια παρέμεινε μυστήριο γιατί άλλαξε γνώμη για την αναθεώρηση του άρθρου 16 ο Γιώργος Παπανδρέου. Δώδεκα έτη μετά το 2007, μια παρέα Ελλήνων βουλευτών που μετέχουν στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Ευρώπης στο Στρασβούργο συζητούσε μια κρύα βραδιά περί ανέμων και υδάτων. Μεταξύ τους, ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και ο πρώην υπουργός Παιδείας Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο οποίος με διδακτορικό στο Αμβούργο (στον καθηγητή Κάρπεν) είχε εκλεγεί, εν τω μεταξύ, επίκουρος καθηγητής Νομικής στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας.

«Πρέπει να κάνουμε κάτι για το άρθρο 16!» σχολίασε στην εμβρόντητη παρέα ο Παπανδρέου. Εις εκ των βουλευτών δεν άντεξε και ρώτησε τον Γιώργο τι προέκυψε και άλλαξε στάση το 2007. Εκείνος -σύμφωνα με τις μαρτυρίες- απάντησε ότι τον πίεσαν πολύ στο παρασκήνιο ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Μια ιδιόρρυθμη συμμαχία Σημίτη – Βενιζέλου – Αλαβάνου καταδίκασε, σε συνθήκες καπιταλισμού, την Ελλάδα να παραμείνει στον τομέα της Ανώτατης Εκπαίδευσης η τελευταία κομμουνιστική χώρα του κόσμου. Ολες οι γύρω χώρες των Βαλκανίων έχουν μετεξελιχθεί σε προπύργια της ελεύθερης αγοράς. Σερβία, Κύπρος, Βουλγαρία, Τουρκία, Ρουμανία έχουν αναδειχθεί σε διεθνή εκπαιδευτικά κέντρα προσέλκυσης φοιτητών, συνεργαζόμενες με κορυφαία αμερικανικά ΑΕΙ, αλλά η Ελλάς παραμένει -μετά και την τελευταία αναθεώρηση του 2019- κομμουνιστική χώρα στην εκπαίδευση.

Το ωραιότερο σας το κρατούσα για το τέλος: Ολοι εκείνοι οι καθηγητές δημόσιων ΑΕΙ που πρωταγωνίστησαν στη μάχη για να μην περάσει το 16 είναι σήμερα πρυτάνεις επ’ αμοιβή στην Κύπρο! Τινές εξ αυτών, μάλιστα, είναι αριστεροί με φωτοστέφανο, πρώην υπουργοί, γνωμηγήτορες της κακιάς ώρας. Οπως και να έχει, μετά την χθεσινή εξαγγελία Μητσοτάκη ο αγώνας τώρα δικαιώνεται. Τίποτε δεν πάει χαμένο. Τι είναι 34 χρόνια που χάσαμε εμπρός στην Ιστορία;

newsbreak.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.