Σε φιλοκυβερνητικό σάιτ δημοσιεύθηκε άρθρο - με υπογραφή από αυτές που μετά από χορτάτη καριέρα στο ΠΑΣΟΚ λιγώνονται με τον Νεομητσοτακισμό - στο οποίο επαναλαμβάνεται ,copy-paste, η επιχειρηματολογία υπέρ της κατάργησης του άρθρου 16 που αναθέτει στο κράτος την ανώτατη εκπαίδευση και απαγορεύει την ίδρυση ιδιωτικών ΑΕΙ.
Της μπαρούφας το ανάγνωσμα: ότι τάχα συνιστά <καθυστέρηση και αποτέλεσμα «εμμονής» η άρνηση αλλαγής του συγκεκριμένου άρθρου .
Διότι στην εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης, μπορεί κάποιος να συνεργαστεί διαδικτυακά με τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου. Οπότε η Ελλάδα να μένει <σε απομόνωση>. Από την Πόλη έρχομαι και στην κορφή κανέλα.
Παρατίθεται μάλιστα ότι «σεβαστοί Συνταγματολόγοι και κορυφαίοι Νομικοί» - μεταξύ μας: εύκαιροι σε κάθε ζήτηση- λένε ότι η Κοινοτική Ευρώπη δίνει το δικαίωμα να στουρνίσει οποιοσδήποτε ένα ιδιωτικό πανεπιστήμιο σε κράτος- μέλος.
Η εγκατάσταση του Κυριάκου Πιερρακάκη- κι αυτός πρώην σοσιαλιστής – στο υπουργείο Παιδείας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αναζωπύρωσε τη σχετική συζήτηση και ένας γνωστός κύκλος «εκσυγχρονιστών» ,ξαναβγήκε στο μεϊντάνι -υπέρ των ιδιωτικών ΑΕΙ.
Μερικοί μάλιστα κοπανάνε ότι δεν χρειάζεται καν συνταγματική αναθεώρηση, αφού η δουλειά μπορεί να γίνει με διακρατικές συμφωνίες, συνταγματικά προβλεπόμενες από άλλο άρθρο. Σαν να πρόκειται για νομικό ζήτημα.
Το γελοίο του πράγματος είναι ότι οι πιο ενθουσιώδεις υποστηρικτές της ιδιωτικοποίησης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, είναι παλιοί ενθουσιώδης κατά της ιδιωτικοποίησης- όταν σιτίζονταν στο πρυτανείο του ΠΑΣΟΚ.
Σήμερα σαν να απευθύνονται σε κάφρους διατυμπανίζουν ότι <το μέλλον δεν θα μας περιμένει> αν δεν στήσουμε ιδιωτικά ΑΕΙ. Υποδηλώνοντας κουτοπόνηρα ότι αυτά θα είναι παραρτήματα των μεγαλύτερων ακαδημαϊκών Ιδρυμάτων του πλανήτη. Τα περισσότερα από τα όποια...δεν είναι ιδιωτικά!
Ολοι ζητούν «συναίνεση στη Βουλή», εννοώντας ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να συνυπογράψει αυτό που απέρριψε επί Γ. Παπανδρέου.
Αυτό που χαρακτηρίζεται «άρση της εκπαιδευτικής απομόνωσης της χώρας» - και μάλιστα «άμεσα», μετααλλάζουμε και το Σύνταγμα- πρωτίστως είναι ύβρις για τα ελληνικά πανεπιστήμια.
Κάποιοι υποτιμούν ότι είναι Ιδρύματα με ποίκιλες διεθνείς διακρίσεις, έχουν τμήματα που πρωτοπορούν, και λαμπρούς αποφοίτους που συνεχίζουν σε κορυφαία Πανεπιστήμια του κόσμου και σπουδαίους διδάσκοντες.
Ολοι και όλα ισοπεδώνονται και καλλιεργείται η ιδέα του ακαδημαϊκού Eldorado, στην έρευνα και την εκπαίδευση, αν κάποιοι κερδοσκοπικοί οργανισμοί αρχίσουν να πουλάνε ανώτατη εκπαίδευση στην Ελλάδα, με επιτόπιες εγκαταστάσεις.
Οσοι κινούνται - εμφανώς συντεταγμένα- σ αυτή τη γραμμή γνωρίζουν ότι η Ελλάδα έχει Πανεπιστήμια, και κάποια διακρίνονται διεθνώς. Τα προβλήματά τους είναι γνωστά και δεν έχουν οι κυβερνήσεις παρά να τα λύσουν.
Ειδικά η σημερινή κυβέρνηση έχει απολύτως ελευθέρα τα χέρια της και ουδείς μπορεί να την εμποδίσει να κάνει τα ελληνικά ΑΕΙ πρότυπα διεθνώς. Πολιτική βούληση και χρηματοδότηση χρειάζονται. Όχι ...άλλα ΑΕΙ από ιδιώτες.
Ο συντακτικός νομοθέτης ανέθεσε την Ανώτατη εκπαίδευση στην Πολιτεία, για συγκεκριμένους λόγους: πρωτίστως για να έχουν όλοι πρόσβαση- δωρεάν- αν έχουν τις εκπαιδευτικές προϋποθέσεις.
Ας υποθέσουμε όμως ότι τους γίνεται το χατίρι και από τον άλλο μήνα όποιος θέλει μπορεί να ιδρύσει ιδιωτικό ΑΕΙ, για να προλάβει και την επόμενη περίοδο.
Κατ αρχάς, όποιος πουλάει ότι θα έλθει ο αφρός της παγκόσμιας εκπαίδευσης για να ιδρύσει ΑΕΙ την Ελλάδα κοροϊδεύει τον κόσμο. Απλώς κάποιοι θα κάνουν businessasusual. Αλλά ας το παρακάμψουμε.
Ποιοι θα σπεύσουν να εγγραφούν σ αυτά τα Πανεπιστήμια; Μόνο όσοι έχουν λεφτά. Οποιος μπορεί να αγοράσει <καλή> πανεπιστημιακή εκπαίδευση .
Μέσα σε τρία χρόνια – να πάρουμε να χρονικό παράδειγμα- θα έχουμε εκπαίδευση δυο ταχυτήτων. Στα ιδιωτικά ΑΕΙ θα φοιτούν οι γόνοι των πλουσίων και στα κρατικά θα βολοδέρνουν τα παιδιά των πληβείων.
Μην νομίζει κανείς ότι η σημερινή κυβέρνηση θα σπεύσει να κάνει ανταγωνιστικά τα κρατικά ΑΕΙ. Αντίθετα. Αν ήθελε θα το έκανε από τώρα. Απλώς θα τα εγκαταλείψει στην τύχη τους.
Ούτε όσοι βγαίνουν στα κεραμίδια για τη κατάργηση του άρθρο 16 σήμερα, θα ενδιαφερθούν για τον κρατικό πυλώνα ανώτατης εκπαίδευσης. Δεν είναι αυτός ο στόχος τους. Αλλιώς θα το έκαναν ήδη.
Να μην κάνουμε πως δεν καταλαβαίνουμε. Τόσο η κυβέρνηση Μητσοτάκη, όσο και όσοι στρατολογούνται για τα ιδιωτικά ΑΕΙ, δεν υποστηρίζουν μια ακαδημαϊκή εξέλιξη, αλλά μια επιχειρηματική δραστηριότητα. Δεν ενδιαφέρονται για ολόκληρη την ελληνική νεολαία.
Η ψηφιακή επανάσταση και άλλα βαρύγδουπα που επικαλούνται, όσο θα ισχύουν για την Ελλάδα με ιδιωτικά ΑΕΙ, ισχύουν και για την Ελλάδα με κρατικά ΑΕΙ. Οποιος θέλει να την αξιοποιήσει αυτή την επανάσταση το κάνει και με τα σημερινά Πανεπιστήμια, που απευθύνονται σε όλους. Το θέμα είναι ότι κάποιοι κόβονται να κάνουν τις τεχνολογικές εξελίξεις προνόμιο για λίγους.
Ντύνονται αρνιά, αλλά έχουν γίνει λύκοι. «Συναινετικές μεταρρυθμίσεις» για τους έχοντες, που θα υποβαθμίζουν όσους δεν μπορούν να πληρώσουν για ένα αγαθό -που είναι δημόσιο μετά από αγώνες -δεν υπάρχουν.
Αλλωστε όσοι μπορούν να πληρώσουν για ιδιωτική εκπαίδευση τη βρίσκουνε -και καλά κάνουν, αφού μπορούν- χωρίς να χάσει το κράτος ένα προνόμιό του που προορίζεται για το σύνολο του πληθυσμού..
Δεν είναι γεωγραφικό, αλλά πολιτικό θέμα: σε ποιους οφείλει να προσφέρει ανώτατη παιδεία η Πολιτεία.
Οι πολιτικοί και έτεροι Καππαδόκες που, τάχα, θέλουν ισχυρά και ανταγωνιστικά ελληνικά Πανεπιστήμια, δεν έχουν παρά να πιέσουν για να ισχυροποιηθούν τα υφιστάμενα -που έχουν τις πόρτες του ανοιχτές για όλους. Τα υπόλοιπα είναι απλώς το μεγάλο κόλπο μιας κάστας ...
Γ.Λ.
https://www.ieidiseis.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.