Κυριακή 16 Απριλίου 2023

Η Γαλλία φλέγεται: Το παρασκήνιο της υπογραφής του νόμου για τις συντάξεις «μέσα στη νύχτα» και το νέο ραντεβού των διαδηλωτών

 


Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν υπέγραψε τον νόμο για την αμφιλεγόμενη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος της Γαλλίας, με την οποία αυξάνεται κυρίως το όριο της ηλικίας συνταξιοδότησης κατά δύο χρόνια, σύμφωνα με την σημερινή Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Ο Μακρόν υπέγραψε το νομοσχέδιο, το οποίο αποκτά πλέον ισχύ νόμου, μετά την επικύρωση χθες, Παρασκευή, από το Συνταγματικό Συμβούλιο της Γαλλίας του κύριου μέτρου της μεταρρύθμισης, δηλαδή αυτού για την αύξηση του ορίου της ηλικίας συνταξιοδότησης στα 64 έτη από 62 που είναι σήμερα.

Το αμφιλεγόμενο αυτό νομοσχέδιο του Μακρόν υιοθετήθηκε στις 20 Μαρτίου έπειτα από εβδομάδες διαδηλώσεων και άγονων συζητήσεων στην Εθνοσυνέλευση.

Για την υιοθέτησή του χρησιμοποιήθηκε συνταγματικός μηχανισμός που την επέτρεψε χωρίς την ψήφο του κοινοβουλίου. Το αποτέλεσμα ήταν να επιδεινωθούν οι σχέσεις ανάμεσα στον αρχηγό του κράτους και τους κοινωνικούς εταίρους.

Μετά την απόφαση του Συνταγματικού Συμβουλίου τα συνδικάτα ζήτησαν από τον πρόεδρο Μακρόν να μην το επικυρώσει, ενώ τα μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης στη Γαλλία δήλωσαν αποφασισμένα να συνεχίσουν τον αγώνα τους εναντίον της μεταρρύθμισης.

«Δεν υπάρχει ούτε νικητής ούτε ηττημένος», διαβεβαίωσε η Γαλλίδα πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν, κάνοντας λόγο για «το τέλος της θεσμικής και δημοκρατικής πορείας» του κειμένου αυτού, το οποίο υιοθετήθηκε από την Εθνοσυνέλευση μετά την προσφυγή στο άρθρο 49.3 του γαλλικού  Συντάγματος, το οποίο επιτρέπει την υιοθέτηση νομοσχεδίων χωρίς ψηφοφορία.

Τα συνδικάτα λένε στον Μακρόν «μην εκδώσεις τη μεταρρύθμιση» 

Τα γαλλικά συνδικάτα ζήτησαν τη Μεγάλη Παρασκευή από τον Εμανουέλ Μακρόν να μην εκδώσει τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, η οποία επικυρώθηκε από το Συνταγματικό Συμβούλιο και προειδοποίησαν ότι θα αρνηθούν να συναντηθούν με την κυβέρνηση πριν από την Πρωτομαγιά.

«Ενώπιον της μαζικής απόρριψης της μεταρρύθμισης αυτής, η επιτροπή των συνδικαλιστικών οργανώσεων ζητεί επίσημα να μην εκδοθεί ο νόμος, μόνος τρόπος για να κατευναστεί η οργή που εκφράζεται στη χώρα», αναφέρεται στο δελτίο Τύπου της επιτροπής των συνδικαλιστικών οργανώσεων που αποφάσισε «να μην δεχθεί να συναντηθεί με την κυβέρνηση» έως την 1η Μαΐου, την Εργατική Πρωτομαγιά, για την οποία καλεί σε «μεγάλη κινητοποίηση».

Νωρίτερα, ο Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε τα γαλλικά συνδικάτα να τον συναντήσουν την Τρίτη, «όποια κι αν είναι η απόφαση του Συνταγματικού Συμβουλίου». «Θα είναι απαραίτητα η αρχή ενός κύκλου που ο πρόεδρος και η κυβέρνηση θα συνεχίσουν τις επόμενες εβδομάδες με τους κοινωνικούς εταίρους. Η πόρτα του Ελιζέ θα παραμείνει ανοιχτή, χωρίς προϋποθέσεις, για τον διάλογο αυτό», ανέφερε το περιβάλλον του αρχηγού του γαλλικού κράτους.

Σημειώνεται ότι το Συνταγματικό Συμβούλιο της Γαλλίας επικύρωσε τα βασικά σημεία της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης των ορίων συνταξιοδότησης στα 64 έτη.

Από την άλλη, οι δικαστές ανέπεμψαν έξι διατάξεις του νομοσχεδίου, ήσσονος σημασίας. Ανάμεσα στις διατάξεις που απορρίφθηκαν ήταν η δημιουργία του «δείκτη ηλικιωμένων»

Τα μέλη του Συμβουλίου απέρριψαν ταυτόχρονα το αίτημα για δημοψήφισμα κοινής πρωτοβουλίας (RIP) που κατέθεσε η Αριστερά. Ένα δεύτερο αίτημα, που κατατέθηκε αργότερα, πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο νέας απόφασης στις 3 Μαΐου.

https://www.ethnos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.