Σάββατο 8 Απριλίου 2023

Σέρρες : Διαδικτυακή ¨¨κόντρα ¨¨ Ηπειρωτών

 

 
 
 
Καλά κρατεί η κόντρα των συλλόγων Ηπειρωτων που δραστηριοποιούνται στην ΠΕ Σερρών 
Διαβάστε τα όσα αναρτώνται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης 
 
 
 
 
Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΝΤΡΟΠΗΣ!
Όταν η ηθική παρουσία μας «τρόμαξε» την ανηθικότητα!
Κάτι από το αρχείο μας 22-6-2008.
Ιστορικό: τον Ιούνιο του 2008 κληθήκαμε από την Πανηπειρωτική Ένωση Ν. Δράμας να συμμετάσχουμε στο Αντάμωμα Ηπειρωτικών Συλλόγων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης που έλαβε χώρα στο Κεφαλάρι Δράμας.
Με μεγάλη χαρά αποδεχτήκαμε την πρόσκληση και παρευρεθήκαμε με μια πολυπληθή ομάδα ντυμένη με τις πολύ ωραίες ενδυμασίες που, οι τότε γνωστοί «Χ» δεν είχαν καν στο νου τους από ποια περιοχή προέρχονται αυτές οι φορεσιές.
Όμως λίγο πριν ξεκινήσουν οι διαδικασίες της εκδήλωσης έρχεται κοντά μας ο πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Ένωσης Ν. Δράμας, ο κύριος Σταυρίδης Παναγιώτης, αναστατωμένος, στεναχωρημένος, και, με βουρκωμένα μάτια είπε: μπροστά σε αρκετούς ακόμη (ως μάρτυρες των γεγονότων) απευθυνόμενος στο χοροδιδάσκαλο μας, επί λέξη: Σε παρακαλώ Θανασάκη μου μην συμμετάσχετε, μην χορέψετε, θα μου χαλάσετε το Αντάμωμα…..γιατί κύριε Παναγιώτη τον ρωτήσαμε, τι συμβαίνει; και μας απάντησε πάλι με βουρκωμένα μάτια: «ο Κώστας Σίσκας, (πρόεδρος του Πανηπειρωτικού Σύλλογου Σερρών) μας έβαλε βέτο και μας είπε σε καμία περίπτωση να μη χορέψει ο Πύρρος, αλλιώς θα φύγουν αυτοί (ο Πανηπειρωτικός Σύλλογος) και απείλησαν πως θα χαλάσουν και το Αντάμωμα…»!
Δύσκολη στιγμή για μας, δύσκολη απόφαση…! Αποχωρήσαμε με σεβασμό και αξιοπρέπεια!!!
Ίσως δεν θα ‘πρεπε να αποχωρήσουμε και θα το κάναμε, να είστε βέβαιοι γι’ αυτό. Όμως σεβαστήκαμε τον κύριο Παναγιώτη που συνέχιζε να έχει βουρκωμένα τα μάτια του και όπως τον βλέπαμε καταστενοχωρημένο, μας είπε ξανά: “Προσπάθησα τόσες μέρες να φτιάξω αυτό το αντάμωμα μη το χαλάσουμε την τελευταία ώρα! Είναι ανένδοτος αυτός”.
Άκουσον άκουσον κυρίες και κύριοι, αυτός που διώχνει με το έτσι θέλω συλλόγους από Ανταμώματα έχει το θάρρος να παίρνει στο τηλέφωνο και να καλεί συλλόγους σε εκδηλώσεις-δικά μας αντίγραφα όπως ο Καγκελάρης, λέγοντας τάχα ότι όλοι σύλλογοι πρέπει να είναι μαζί! Ποιος; κάποιος που φέρνει πρωτιά στα ελληνικά παραδοσιακά δρώμενα να εκδιώχνει τους συλλόγους που δε μπορεί να συγκριθεί και να συναγωνιστεί μαζί τους και δη τον Πύρρο από ανταμώματα που δεν νομιμοποιούνταν να το κάνει, διότι δεν υπήρχε καμιά ομοσπονδία όπως ψευδώς ανέφεραν, αλλά και ούτε συμφωνούσαν όλοι με αυτά που μετέφερε στις μεταξύ τους συναντήσεις των προέδρων του Ανταμώματος.
Αυτά είναι μόνο η αρχή! Έχει κι άλλα πάρα πολλά γεγονότα η περίπτωση…!
Πιστεύουμε πως κάποτε πρέπει να μάθουμε τι πρεσβεύει, τι προάγει και πως το προάγει ο κάθε σύλλογος, πριν συμμετάσχουμε κάπου, όπως και για ποια εκδήλωση θα συμμετάσχουμε τη στιγμή που ο συγκεκριμένος σύλλογος, έπραξε έτσι και συνεχίζει διχαστικές συμπεριφορές με εκδηλώσεις ίδιας μέρας, ίδιας ώρας ή μιας μέρας πριν ή μιας μέρας μετά κλπ, κλπ.
Τέλος, εμείς ξέρουμε πως η ηθική διδάσκεται από τους συλλόγους και θα έπρεπε να διδάσκεται και από τους προέδρους και από τους χοροδιδασκάλους! Αυτό θα πει σεβασμός στην παράδοση και σεβασμός στο ήθος που πρέπει να έχουν όλοι όσοι ασχολούνται με τον πολιτισμό!
Παράδοση και πολιτισμός χωρίς ηθική και αξιοπρέπεια δεν νοείται!
Φωτό 1: Ένα από τα αρκετά άλμπουμ του συλλόγου.
Φωτό 2: το εκπληκτικό βιβλίο του Κώστα Μπαλάφα που είχαμε σκοπό να δωρίσουμε στους διοργανωτές.
Φωτό 3: Η σχετική αφιέρωση προς την Πανηπειρωτική Ένωση Δράμας, αλλά με μπλάνκο σβήσαμε το όνομα. Θα το δωρίσουμε του χρόνου στο Αντάμωμα τους!
Φωτό 4 & 5: Η χορευτική ομάδα, οι νέοι, τα παιδιά (έπρεπε να δείτε τα μάτια τους τότε…και οι ενήλικες που εκδιώχθηκαν…όπως αναφέραμε παραπάνω.
 
 

Πανηπειρωτικός Σύλλογος Ν.Σερρών

 
Απάντηση σε ανακριβείς αναρτήσεις στο διαδίκτυο:
Ο Πανηπειρωτικός Σύλλογος Ν. Σερρών από την ίδρυσή του (2001) και στηριζόμενος στις δυνάμεις του, με την πολυπληθή ομάδα του (χορευτές και μέλη), καθώς και με την καθοδήγηση των χοροδιδασκάλων του, προάγει συνεχώς τον πολιτισμό, εκπροσωπόντας την Ήπειρο στον Νομό Σερρών, παρουσιάζοντας παραστάσεις που έχουν μείνει ανεξίτηλες στη μνήμη των Σερραίων πολιτών και οργανώνοντας πλήθος άλλων δράσεων.
Οι αποφάσεις του συλλόγου παίρνονται δημοκρατικά και πλειοψηφικά από το επταμελές ΔΣ του, λαμβάνοντας υπόψη τις προτάσεις και σκέψεις του χοροδιδασκάλου και των μελών του και όχι από μόνο ένα άτομο. Είναι δικαίωμα και ηθική υποχρέωση του Πανηπειρωτικού Συλλόγου Ν. Σερρών βάσει του καταστατικού του να αναβιώνει την παράδοση, τα ήθη και έθιμα καθώς και τα τραγούδια της Ηπείρου, παράλληλα με τις υπολοιπες δράσεις του, για να θυμούνται οι παλαιότεροι και να μαθαίνουν οι νεότεροι.
Και εδώ είναι η ερώτησή μας: Ποιόν να ρωτήσουμε και από ποιόν να πάρουμε άδεια για να κάνουμε κάτι που αφορά την Ήπειρο;
Οφείλουμε λοιπόν να διασαφηνίσουμε ότι η παράδοση αναβιώνεται από τους υπάρχοντες πολιτιστικούς συλλόγους και ΔΕΝ δημιουργείται από αυτούς, ΔΕΝ αποτελεί κεκτημένο ενός πολιτιστικού συλλόγου, ΔΕΝ έχει αποκλειστικούς διανομείς, ΔΕΝ έχει πνευματικά δικαιώματα, ΔΕΝ έχει αποκλειστικές χρήσεις. Κατ έπεκταση, ΔΕΝ απαιτείται έγκριση από κάποιον σύλλογο η αναβίωση της.
Η παράδοση θα έπρεπε να ενώνει και όχι να διχάζει και αυτό επιτυγχάνεται με ελευθερία έκφρασης και όχι με απαγορεύσεις. Ποτέ δεν υποδείξαμε σε άλλους πολιτιστικούς συλλόγους το περιεχόμενο των εκδηλώσεών τους και το ίδιο επιθυμούμε και για το σύλλογό μας. Εμείς θα χαρούμε ιδιαίτερα αν θέλει κάποιος να κάνει εκδήλωση αφιερωμένη στην Ήπειρο και η πλούσια ιματιοθήκη μας είναι στην διάθεσή του. Επίσης είμαστε ανοιχτοί σε συνεργασίες όπως έχουμε δηλώσει κατ’ επανάληψη.
Ως γνωστόν, «καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται» γι’αυτό και ο Πανηπειρωτικός Σύλλογος Ν. Σερρών δεν αναλώνεται αλλά και δε θα ανεχθεί στο μέλλον αναληθή και υβριστικά σχόλια σε βάρος του από τρίτους μέσω συνεντεύξεων και γραπτών κειμένων. Στο εξής για απειλές, κακεντρεχή/υβριστικά σχόλια εις βάρος του, του ΔΣ του, του χοροδιδασκάλου του και των μελών του από «τύπους» που αδυνατούν να τον αντιμετωπίσουν ευθέως, τον λόγο θα έχει η Ελληνική Δικαισύνη.
Καλούμε λοιπόν τους Σερραίους πολίτες να μη δίνουν σημασία σε μικρότητες τρίτων γιατί άλλωστε όπως λέει και ο σοφός λαός «τα σκυλιά γαυγίζουν, αλλά το καραβάνι προχωρά».’Ετσι ο Πανηπειρωτικός Σύλλογος θα συνεχίσει να έχει μια ανοιχτή ζεστή αγκαλιά και όσοι συμμετέχουν να είναι σίγουροι ότι θα βρεθούν στην πιό όμορφη παρέα της πόλης. Την Παρασκευή 21/04/2023 (Ζωοδόχου Πηγής) οργανώνουμε την αναβίωση του Ηπειρώτικου εθίμου «Καγκελάρης» στις 8μμ στην πλατεία Ελευθερίας Σερρών και είστε όλοι ευπρόσδεκτοι!!!

 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.