Σάββατο 4 Μαρτίου 2023

Δήμος Βισαλτίας : ¨¨¨Γιοφύρι της Άρτας ¨¨¨ τα έργα αποχέτευσης και της ύδρευσης στην Νιγρίτα και στην Τερπνή

 


 

  Γράφει ο Τόλης Ντόλκος

 Δημοτικός Σύμβουλος

 

Το ζήτημα της αποχέτευσης και της ύδρευσης στην Νιγρίτα και στην Τερπνή θα μας ταλαιπωρήσει μάλλον για χρόνια. Ο εργολάβος είναι ήδη εκτός προθεσμιών. Ζήτησε παράταση μέχρι τον Σεπτέμβριο και την πήρε. Και απ' ότι ακούσαμε και από τους αρμόδιους, θα χρειαστεί σίγουρα και άλλη παράταση.

Η δικιά μου άποψη είναι ότι οι ανάδοχοι των έργων πρέπει να τιμούν το συμβόλαιο τους. 
Στο 99% των περιπτώσεων ζητούνε παράταση κυρίως λόγω κάποιων "απρόβλεπτων", ή λόγω καιρού κτλ. 
Η πραγματικότητα είναι όμως ότι οι ανάδοχοι προκειμένου να "χτυπήσουν" ένα έργο ρίχνουν την προσφορά τους πολύ χαμηλά, κυρίως επειδή σκοπεύουν να κάνουν εκπτώσεις στο προσωπικό που θα χρησιμοποιήσουν, στους χρόνους αποπεράτωσης των έργων κτλ. 
 
Όταν τελειώνει η προθεσμία για να ολοκληρωθεί το έργο ζητούν παράταση, άρα δεν επιβαρύνονται θεωρητικά με επιπλέον κόστος, όμως το έργο καθυστερεί. 
Το θέμα είναι ότι κάποια άλλη εταιρεία που έκανε πρόταση και έχασε το έργο, υπολογίζοντας να βγει η δουλειά εντός προθεσμίας είχε κάνει μια Χ πρόταση, η οποία όμως απορρίφθηκε ως υψηλότερη, όμως ενδεχομένως η εταιρεία αυτή να μην ζητούσε προθεσμία γιατί είχε σκοπό να βγάλει την δουλειά στην ώρα της!
 Αυτήν είναι η γενική εικόνα στα δημόσια έργα. Δηλαδή μπορεί η Α εταιρεία να έχει υπολογίσει ότι θα πρέπει να δώσει συνολικά 300 μεροκάματα μέσα στην προθεσμία για να βγει το έργο, ενώ ο Β έκανε μια πρόταση υπολογίζοντας 200.
 Ο Β σαν φτηνότερος θα πάρει αυτός την πρόταση, όμως αν προχωρήσουμε σε παράταση, εν τέλει θα αναγκαστεί να πληρώσει κι αυτός 300 μεροκάματα. Ο Α όμως που είχε σκοπό να είναι τυπικός στις προθεσμίες και στις ρήτρες έχασε την δουλειά, ενώ ο τσαπατσούλης ανταγωνιστής την πήρε!
Δεν γνωρίζω αν αυτό το πράγμα συμβαίνει και στο συγκεκριμένο έργο. Ενδεχομένως ναι, ενδεχομένως όχι. Όμως το αποτέλεσμα μετράει και το αποτέλεσμα είναι ότι η Νιγρίτα και η Τερπνή θα παραμείνουν μέσα στις τρύπες και στην σκόνη για πολύ καιρό ακόμα.

 

2 σχόλια:

  1. Xαλια μαύρα , το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε μάλλον είναι να φύγουμε απο αυτό τον δήμο , δεν σέβονται τους δημότες τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτά είπε ο κ. Ντόλκος και στη συνεδρίαση του Δημοτικού συμβουλίου της 1/3/2023 ΔΕΝ καταψήφισε την πρόταση του δημάρχου για παράταση προθεσμίας παράδοσης του έργου. Η πρόταση του δημάρχου καταψηφίστηκε μόνο από τους δημοτικούς συμβούλους Αγγελάκη και Αβραμίδη. Κάτι δεν μας λέει καλά ο κ. Ντόλκος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.