Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2023

Η διαπίστωση της ημέρας : Τήρησε και φέτος το ...... έθιμο


 

 

 

Διανύουμε την τελευταία εβδομάδα της Αποκριάς και ο δημοτικός σύμβουλος κ Τερζης πιστός στην παράδοση δημοσιοποίησε την πρόταση του για την τουριστική αξιοποίηση των εθίμων της Αποκριάς .Και λέμε πιστός στην παράδοση γιατι το ίδιο κείμενο ( με μικρές παραλλαγές ) ο κ Τερζης το δημοσιοποιεί από το 2019 .

Δεν θα διαφωνήσουμε επι των προτάσεων του .Μονο που θα παρατηρήσουμε οτι ο κ Τερζης υπογράφει το κείμενο με την ιδιότητα του  εκπαιδευτικού και του χοροδιδασκάλου και όχι με αυτήν του δημοτικού συμβούλου . Γιατι αν υπέγραφε με την ιδιότητα του αυτοδιοικητικου. Θα έπρεπε να απαντήσει και στο ερώτημα ποιες από τις πρoτασεις που καταθέτει προσπάθησε να υλοποιήσει στα 2.5 χρόνια που ήταν πρόεδρος στην ΚΕΔΗΣ

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
  Σέρρες, 21 Φεβρουαρίου 2023
                      
Βασίλης Τερζής                                      
Καθηγητής Φυσικής Αγωγής
Δάσκαλος Ελληνικού Παραδοσιακού Χορού                        

«Αποκριά στις Σέρρες, μια Διαφορετική Τουριστική Ευκαιρία...»

Ήρθε και η τρανή Αποκριά με την Καθαροδευτέρα. Στον τόπο μας, στην Περιφερειακή Ενότητα Σερρών και στον Μητροπολιτικό Δήμο, που είναι και τα περισσότερα καταλύματα, η εκκίνηση και η κατάληξη των περισσότερων επισκεπτών και εκδρομέων, την περίοδο αυτή παρατηρείτε μια αθρόα προσέλευση επισκεπτών. Πολιτιστικοί σύλλογοι και φορείς, κυρίως από την Αθήνα, μαζί με πλήθος επισκεπτών από γειτονικούς Νομούς, συμπλήρωναν το τριήμερο έναν αρκετά μεγάλο αριθμό ατόμων που έρχονται για τη «Σερραϊκή Αποκριά».
Στόχος τους να δουν από κοντά, να γνωρίσουν και να συμμετάσχουν βιωματικά, στα Αποκριάτικα Δρώμενα της περιοχής μας. Αφετηρία και τερματισμός των περισσοτέρων η πόλη των Σερρών. Τόπος συνάντησης η Λαογραφική μας περιφέρεια, τα χωριά μας. Προορισμός τους τα «Μπαμπούιερα» στο Φλάμπουρο και το Βαμβακόφυτο, τα «Κετσέκια» στην Ηράκλεια, το «Κούσασι» στον Εμμανουήλ Παπά, οι «Θημωνιές» και ο σατυρικός Νταρνάκικος γάμος στο Άγιο Πνεύμα, οι «Ντερβένες» στα Παγγαιοχώρια, τα υπαίθρια γλέντια και οι χοροί με ζουρνάδες και νταούλια στα χωριά μας. Παράλληλα συμμετέχουν σε γλέντια συλλόγων το βράδυ του Σαββάτου και της Κυριακής, στην Αποκριάτικη «Τζαμάλα» του συλλόγου «ο Πύρρος», στο Έθιμο του «Μπέη» του συλλόγου Εβριτών. Συγχρόνως δεν παραλείπουν να επισκεφτούν άλλοι την Ι.Μ. Τιμίου Προδρόμου Σερρών, άλλοι τη λίμνη της Κερκίνης, το Σπήλαιο της Αλιστράτης, τα Οχυρά «Ρούπελ», τα λαογραφικά μουσεία της πόλης μας αλλά και τη Σερραϊκή αγορά.  
Οι επισκέπτες μας έδειξαν το δρόμο, τα χωριά μας δώσανε το χώρο, άνοιξαν τις πλατείες, στρώσανε το τραπέζι, οι ντόπιοι κάτοικοι πρόσχαροι, ευγενικοί, φιλόξενοι. Αυτός είναι ο θησαυρός μας. Τις ημέρες της Αποκριάς ο τόπος μας αλλάζει, γίνεται πρωταγωνιστής, ο κόσμος στα χωριά αποκτά κίνητρο, η τέλεση του εθίμου, του δρώμενου, οι επισκέπτες που θα έρθουν.
Τα προηγούμενα χρόνια παρατηρήθηκαν περισσότερο από ποτέ συντονισμένες προσπάθειες από κατά τόπους πολιτιστικούς συλλόγους, οργανωμένες ομάδες αλλά και από ανθρώπους που ασχολούνται με τον παραδοσιακό χορό, τη διδασκαλία και την έρευνά του.
Δεν είναι λίγο να έρχονται μόνο για αυτό το λόγο 400 - 500 άτομα για πλήρη τριήμερη διαμονή στον τόπο μας. Οι τοπικές καρναβαλικές εκδηλώσεις και δράσεις μας διασκεδάζουν, μας χαλαρώνουν, μας βγάζουν από την καθημερινότητα, συμπληρώνουν και ενισχύουν την εικόνα, διακινείται εγχώριο χρήμα στην αγορά. Στην πρώτη όμως περίπτωση έρχεται «ξένο συνάλλαγμα», φρέσκος αέρας και δημιουργούμε συνθήκες και προοπτικές Τουριστικού Προϊόντος με όλα τα οφέλη του.       
Ας το εκμεταλλευτούμε, συνολικά και συλλογικά, όλοι οι φορείς, η τοπική αυτοδιοίκηση πρώτου και δευτέρου βαθμού, πολιτιστικοί, εμπορικοί και επιχειρηματικοί φορείς. Ας συνεργαστούμε για την πραγματική δημιουργία ενός νέου προϊόντος, της Τουριστικής αξιοποίησης της «Λαογραφικής Αποκριάς» στις Σέρρες.  
Με μία βασική προϋπόθεση το σεβασμό απέναντι στο αυθεντικό, τη διατήρηση της γνησιότητας, της τοπικής κουλτούρας, της ξεχωριστής πολιτισμικής ταυτότητας. Για να υπάρξει διάρκεια, διαχρονικότητα, για να μην επέλθει, ευτελισμός και ξεπεσμός, σε μια κοινωνία ηθών όπου τα νέα ήθη στρέφονται στους ιδιαίτερους κώδικες, τις αρχές και τα έθιμά της.
Για να συνεχίσουμε να γιορτάζουμε στις Σέρρες την Αποκριά και όχι το «Καρναβάλι».   
                                                                                                 
                                                                                                   Με τιμή

                                                                                    Βασίλης Τερζής 

3 σχόλια:

  1. Πολύ καλά τα λέει ο Τερζης, αλλά αυτό που σας ενδιαφέρει εσάς του serresbomb είναι πως θα μειώνετε τον οποιονδήποτε, που είναι απέναντι στον πολιτικό σας φίλο Χρυσάφη. Επιτέλους λίγη αξιοπρέπεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημέρα,
    χαίρομαι πάρα πολύ με το ερώτημα που μου θέτετε,
    για τις προσπάθειες που έγιναν από την Κ.Ε.ΔΗ.Σ.,
    στα 2,5 χρόνια της Προεδρίας μου, όσον αφορά στο θέμα
    της προσέλκυσης επισκεπτών,
    για τη Λαογραφική Αποκριά στις Σέρρες.
    Ας ρωτήσει ο "Σμπίρος" σας,
    στα ξενοδοχεία της πόλης, στα λουτρά Σιδηροκάστρου",
    στην Ι.Μ. Τιμίου Προδρόμου Σερρών, στα Οχυρά
    και στα χωριά μας.
    Θα πάρει την ανάλογη απάντηση.
    Αναφέρομαι σε μια εποχή που πρωταγωνιστές
    ήταν το γεγονός, η δράση και το αποτέλεσμα.
    Σε αντίθεση με το σήμερα που ο φακός εστιάζει,
    μετά από την απαραίτητη "ανάθεση", στο Πρόσωπο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλημέρα,
    χαίρομαι πάρα πολύ με το ερώτημα που μου θέτετε,
    για τις προσπάθειες που έγιναν από την Κ.Ε.ΔΗ.Σ.,
    στα 2,5 χρόνια της Προεδρίας μου, όσον αφορά στο θέμα
    της προσέλκυσης επισκεπτών,
    για τη Λαογραφική Αποκριά στις Σέρρες.
    Ας ρωτήσει ο "Σμπίρος" σας,
    στα ξενοδοχεία της πόλης, στα λουτρά Σιδηροκάστρου",
    στην Ι.Μ. Τιμίου Προδρόμου Σερρών, στα Οχυρά
    και στα χωριά μας.
    θα πάρει την ανάλογη απάντηση.
    Αναφέρομαι σε μια εποχή που πρωταγωνιστές
    ήταν το γεγονός, η δράση και το αποτέλεσμα.
    Σε αντίθεση με το σήμερα που ο φακός εστιάζει,
    μετά από την απαραίτητη «ανάθεση», στο Πρόσωπο.

    Καλή Αποκριά, με υγεία και συγχώρεση.
    Με τιμή
    Βασίλης Τερζής

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.