Τεράστια ζήτηση σημείωσε το νέο 10ετές ομόλογο το οποίο εξέδωσε χθες το Ελληνικό Δημόσιο, με τις προσφορές να αγγίζουν τα 21,9 δισ. ευρώ. Και πως να μην υπάρχει ενδιαφέρον άλλωστε, καθώς το επιτόκιο δανεισμού διαμορφώθηκε σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα – κοντά στα... 4,3%. Πρόκειται για ένα πανάκριβο επιτόκιο που θα πληρώσει το Ελληνικό Δημόσιο, το οποίο, όμως, αποτελεί ισχυρό δέλεαρ για τις αγορές, που πολύ δύσκολα θα βρουν τέτοια επιτόκια σε άλλη χώρα-μέλος της ευρωζώνης.
Η εξέλιξη αυτή καταρρίπτει όλα τα μυθεύματα της κυβέρνησης Μητσοτάκη για την δήθεν επιτυχία της στον τομέα της οικονομίας. Τα δίδυμα ελλείμματα, το ιλιγγιώδες έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο της Ελλάδας και φυσικά το πάρτι με τις απευθείας αναθέσεις, έχουν αδειάσει τα δημόσια ταμεία και τώρα σπεύδουμε να χρεώσουμε τις επόμενες γενιές με δυσβάσταχτο χρέος και τοκογλυφικά επιτόκια για να καλυφθούν τα κυβερνητικά εγκλήματα…
Αρχικός στόχος του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) ήταν η άντληση 2-3 δισ. ευρώ, ωστόσο το Ελληνικό Δημόσιο αποφάσισε να «σηκώσει» από τις αγορές 3,5 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις, το τελικό επιτόκιο τοποθετούνταν στο 4,5%-4,6%, έναντι 4,14% όπως διαμορφώνεται η απόδοση του υφιστάμενου 10ετούς ελληνικού ομολόγου σήμερα, ενώ ο τίτλος θα έχει ωρίμανση στις 15 Ιουνίου του 2033.
Για να καταλάβουμε το μέγεθος της καταστροφής, έναν χρόνο νωρίτερα στην αντίστοιχη έξοδο στις αγορές, το επιτόκιο ήταν μόλις 1,836%. Σήμερα είναι τριπλάσιο.
Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σε δήλωσή του σημείωσε πως «η Ελλάδα προχώρησε στην έκδοση 10ετούς ομολόγου, ανοίγοντας την αυλαία του δανειακού προγράμματος για το 2023. Η έκδοση ήταν επιτυχής ως προς τη ζήτηση, την ποιότητα των κεφαλαίων και το κόστος δανεισμού, λαμβάνοντας υπόψη τη μεταβλητότητα στο διεθνές περιβάλλον. Η κυβέρνηση και ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους κινούμαστε με αποφασιστικότητα και διορατικότητα, συνεκτιμώντας τις υφιστάμενες και μελλοντικές αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην άσκηση νομισματικής πολιτικής», ενώ συνέχισε λέγοντας πως «χτίζουμε ισχυρά ταμειακά διαθέσιμα, ακολουθούμε μια συνετή δημοσιονομική πολιτική και εφαρμόζουμε μεταρρυθμίσεις έτσι ώστε να στηρίζουμε γενναία, για όσο χρειαστεί, νοικοκυριά και επιχειρήσεις, και να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο τη βιώσιμη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας».
Αξίζει να επισημανθεί πως, σύμφωνα με τη στρατηγική χρηματοδότησης που δημοσίευσε ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους στα τέλη του περασμένου Δεκεμβρίου, οι δανειακές ανάγκες της χώρας για το 2023 διαμορφώνονται στα 15,4 δισ. ευρώ περίπου, ενώ στόχος είναι η άντληση 7 δισ. ευρώ τουλάχιστον από τις αγορές και σε περίπτωση έκδοσης πράσινου ομολόγου το ποσό θα αυξηθεί στα 8 δισ. ευρώ.
Ο ΟΔΔΗΧ επέλεξε να προχωρήσει στην πρώτη έκδοση του 2023, καθώς οι περισσότερες χώρες της ευρωζώνης έχουν ήδη βγει και τις επόμενες ημέρες αναμένονται περαιτέρω μεγάλες εκδόσεις από την Ευρωπαϊκή Ενωση, την Ισπανία, τη Γερμανία και άλλους εκδότες.
Σημειώνεται πως έξι διεθνείς τράπεζες έχουν αναλάβει να «τρέξουν» τη διαδικασία της έκδοσης. Αυτές είναι οι Barclays, Bank of America Securities, Commerzbank, Goldman Sachs Bank Europe SE, J.P. Morgan και Societe Generale.
https://fonaklas.blogspot.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.