Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2022

Σέρρες : Παρουσίαση του βιβλίου της Κατερίνας Περιστέρη για την Αμφίπολη

 





Παρουσίαση του βιβλίου «Ανακάλυψε την Ιστορία της Αμφίπολης / Discover the History of Amphipolis» της Αρχαιολόγου Κατερίνας Περιστέρη, ανασκαφέα του Τύμβου Καστά και του συνόλου της Αρχαίας Αμφίπολης.

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, την Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2022 και ώρα 19:00 στην αίθουσα ομιλιών του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Σερρών (Γεώργιος Χρηστίδης), παρουσιάζει το πολύτιμο σύγγραμμα της διαπρεπούς αρχαιολόγου Κατερίνας Περιστέρη με τίτλο: «Ανακάλυψε την Ιστορία της Αμφίπολης» / Discover the History of Amphipolis και εισηγητές τους :
1.Απόστολος Τζιτζικώστας, Περιφερειάρχης Κεντ. Μακεδονίας
2. Ζήσης Μητλιάγκας, Φιλόλογος
3. Κατερίνα Περιστέρη, Αρχαιολόγος, Επίτιμη Διευθύντρια Αρχαιοτήτων, Τομεάρχης Πολιτισμού στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας
Συνέντευξη τύπου για το θέμα παραχώρησαν ο Αντιπεριφερειάρχης Σερρών Παναγιώτης Σπυρόπουλος και η Αρχαιολόγος και Συγγραφέας του βιβλίου Κατερίνα Περιστέρη, εκφράζοντας για μια ακόμη φορά αφενός την αγωνία τους για την εξέλιξη των εργασιών στον τύμβο Καστά, αφετέρου την δυσαρέσκειά τους για τις καθυστερήσεις στην τήρηση του χρονοδιαγράμματος. 
Να θυμίσουμε ότι η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, στην τελευταία της επίσκεψη στον Τύμβο Καστά, δήλωσε πως θα είναι επισκέψιμος για ειδικές ομάδες στα τέλη του 2022 (δλδ τώρα) αλλά μέχρι σήμερα δεν υπάρχει καμία τέτοια ανακοίνωση από το Υπουργείο για την εξέλιξη των εργασιών.
Ο κ.Σπυρόπουλος δήλωσε πως με προσωπικό ενδιαφέρον του Περιφερειάρχη Απόστολου Τζιζτζικώστα, η ΠΚΜ έχει εξασφαλίσει όλα τα κονδύλια για την συνέχιση των εργασιών και την ανάδειξη του μνημείου, αλλά και ο ίδιος ο κ.Σπυρόπουλος μαζί με τη κυρία Περιστέρη, έχουν ασκήσει όση πίεση τους επιτρέπεται για την επίσπευση των διαδικασιών που θα καταστήσουν επισκέψιμο το “παγκόσμιο”, όπως το χαρακτήρισαν, μνημείο για όλο τον κόσμο.
 
 

Από την πλευρά της η Κατερίνα Περιστέρη δεν έκρυψε την πικρία και την αγωνία της για τις καθυστερήσεις και τις παραλείψεις του Υπουργείου Πολιτισμού, υπογραμμίζοντας πως κάποια από τα ευρήματα του μνημείου έχουν υποστεί φθορές και οι εργασίες συντήρησης είναι ελλιπείς.

Ευθύνες η κα Περιστέρη επέρριψε και στην Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Σερρών Δημητρία Μαλαμίδου.

Τόνισε πως το μνημείο πέρα από την οικονομική και τουριστική ώθηση που θα δώσει στην περιοχή μας, “είναι σημαντικό για ολόκληρο το έθνος” και πρέπει να γίνει επισκέψιμο για όλους. Θύμισε πως την περίοδο των ανασκαφών οι επισκέπτες από την Ελλάδα αλλά και από όλον τον κόσμο που προσέγγιζαν τον χώρο των ανασκαφών χωρίς να μπορούν να δουν τίποτα από τα σπουδαία ευρήματα, ανέρχονταν στις 6.000 άτομα ημερησίως!
Αναφερόμενη στο βιβλίο της η Κατερίνα Περιστέρη είπε πως αφορά όλη την Αμφίπολη η οποία παρουσιάζει σημαντικό αρχαιολογικό και ιστορικό ενδιαφέρον και πως περιέχει φωτογραφίες από την περίοδο των ανασκαφών στον Τύμβο Καστά. Το βιβλίο δεν πωλείται αλλά οι πολίτες μπορούν να το διαβάσουν μέσα από τη σελίδα την ΠΚΜ (πατήστε ΕΔΩ).
 https://www.serrespost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.