Αν η Πυθία ήταν μορφή της σύγχρονης ελληνικής δημόσιας σκηνής, θα ήταν ο Βαγγέλης Μαρινάκης.
Η φράση του «Έχω μάθει να αλλάζω τις καταστάσεις, όταν πρέπει να αλλάξουν», υπόκειται σε πολλές ερμηνείες.
Μια από αυτές παραπέμπει στην «κατάσταση Κυριάκος Μητσοτάκης».
Αν την υιοθετήσουμε, το συμπέρασμα είναι απλό: ο επιχειρηματίας πιάστηκε από το σφύριγμα ενός διαιτητή για να στείλει το γράμμα: «εγώ σε ανέβασα, εγώ σε κατεβάζω».
Όχι βεβαίως γιατί δόθηκε ένα πέναλτι σε βάρος του Ολυμπιακού.
Από εδώ και κάτω «η κουβέντα πια αστεία δεν σηκώνει» που τραγουδάει ο Μαργαρίτης.
Το πρώτο ερώτημα είναι: μπορεί ο Μαρινάκης να ρίξει τον σημερινό Πρωθυπουργό ή απλώς βλέπει ότι θα χάσει τις εκλογές και το ρίχνει στις αυτοεκπληρούμενες προφητείες;
Μακάρι να ισχύει το δεύτερο. Γιατί με το πρώτο ο Μητσοτάκης χρεώνεται κάτι πιο βαρύ από όσα έχει στην πλάτη του: έδωσε ξανά τα κλειδιά της πολιτικής στους ισχυρούς του χρήματος και των ΜΜΕ.
Αυτή η ανάγνωση των εξελίξεων παραπέμπει στον Φάουστ.
Αρνούμενος να δεχθεί τη φθορά και άρα ότι δεν θα κυριαρχεί στο δημόσιο βίο για πολύ ακόμη ασκώντας πολιτική, προσπάθησε να δημιουργήσει άλλους όρους κυριαρχίας.
Σύμφωνα με όσα του προσάπτουν, μετέτρεψε την υπηρεσία αντικατασκοπίας της χώρας – με τη συνέργεια του προσφιλούς του ιδιωτικού τομέα- σε εργαλείο επικράτησή τους. Εντός και εκτός του κόμματός του.
Δεν είναι ο πρώτος -συνέβη και με το ΠΑΣΟΚ. Αλλά ειδικά ο πατέρας του, χρησιμοποιούσε την ΕΥΠ για κομματικές αποστολές ειδικού χαρακτήρα, ενώ είχε στήσει και μια δική του ΕΥΠ με τον Γρυλλάκη, πριν πάρει στα χέρια του την κρατική.
Αν όσα αποκαλύπτονται το τελευταίο διάστημα επαληθευτούν, έστω κατά το ένα δέκατο, το ενδιαφέρον θα είναι ότι νεότερος Μητσοτάκης προετοίμασε μόνος του την πτώση του.
Όταν, όπως κάνουν οι επικεφαλής αυταρχικών καθεστώτων, πήρε στα χέρια του την ΕΥΠ και τη μετάτρεψε σε πολιτικό εργαλείο του.
Ανασφάλεια, κακοί σύμβουλοι, βουλιμία, εξουσιολαγνεία; Ή απλώς πολιτική αφέλεια και ανωριμότητα: για πόσο θα έμενε μακριά από τη δημοσιότητα ένα τέτοιο μυστικό;
Αφού το πρώτο «φράγμα» περί «αγνοίας» και «νομιμότητας» έσπασε και οι υπερασπιστές του - από τον πορτ παρόλ του ως την κομπανία του στα ΜΜΕ - είναι για γέλια και για κλάματα, έπαιξε ο ίδιος την τύχη του σε μια συνέντευξη.
Από αλαζονεία: θεωρεί ότι τα πράγματα θα ακολουθήσουν την τροχιά που τους δίνει ο ίδιος.
Το αποτέλεσμα ήταν ορατό: «Άλλους έσωσεν, εαυτόν ου δύναται σώσαι».
Ο Μητσοτάκης τετέλεσται. Ακολουθεί την οικογενειακή μοίρα: πούλησε την ψυχή του, μετά ό,τι άλλο υπάρχει στη χώρα για πούλημα και τώρα δεν τον χρειάζεται κανένας.
https://www.ieidiseis.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.