Τετάρτη 15 Ιουνίου 2022

Δήμος Σιντικής : Εκδήλωση μνήμης των αδικοχαμένων Ελλήνων της Μ. Ασίας και του Πόντου στην Παλαιά Καστανούσα


Ανήμερα του Αγίου Πνεύματος τελέστηκε η πανηγυρική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδος στην Παλαιά Καστανούσα, που άνοιξε τις πόρτες της για να φιλοξενήσει εκατοντάδες πιστούς από όλη την περιοχή.

Χοροστατούντος του  Μητροπολίτη Σιδηροκάστρου κ.κ Μακαρίου, πλήθος σεβάσμιων ιερέων και πολιτικών προσώπων πραγματοποιήθηκε μετά το πέρας της, Επιμνημόσυνη Δέηση ενώπιον του Ιερού Μνημείου «Προσφυγικού Ελληνισμού».

Ο Δήμαρχος Σιντικής Φώτης Δομουχτσίδης, εκπροσώπησε τον Δήμο καταθέτοντας στεφάνι και τόνισε στον σύντομο χαιρετισμό του «Την αναγκαιότητα να παραμείνουμε ενωμένοι οι Έλληνες σε αυτές τις κρίσιμες περιόδους, που η Πατρίδα μας δοκιμάζεται από εξωτερικές απειλές. Η συμβολική χρονιά που διανύουμε συμπληρώνοντας 100 χρόνια από την Μικρασιατική καταστροφή, μας θυμίζει ακόμα πιο έντονα την θυσία των προγόνων μας και τα όσα υπέστησαν για να κρατήσουν υψηλά τα ιερά ιδανικά του Έθνους μας».

Την Βουλή εκπροσώπησε ο Βουλευτής Σερρών της ΝΔ Τάσος Χατζηβασιλείου, ενώ στεφάνι κατέθεσε και αντιπροσωπία του κόμματος της ΄΄Ελληνικής Λύσης΄΄.

Παρών σε όλη την εκδήλωση ήταν ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κυριάκος Μαυροφρύδης, η Προέδρος Ν.Π. «Πρόνοια & Αγωγή» Σταυρούλα Αργυροπούλου με καταγωγή από την Καστανούσα, ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Ευστάθιος Ζαπρίδης και η επικεφαλής Δημοτική Σύμβουλος της παρατάξεως ΄΄Νέοι Ορίζοντες’’ Όλγα Φυταγκουρίδου.

Την επιμέλεια της εκδήλωσης την επωμίστηκε με απόλυτη αρτιότητα ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καστανούσας με τον Πρόεδρο Λευτέρη Παπαδόπουλο να οργανώνει επιτυχώς ένα έθιμο δεκαετιών. Σημαντική συνεισφορά και του Προέδρου της Τοπικής Κοινότητας Καστανούσας – Καλοχωρίου Κυριάκου Αργυρόπουλου, που με το Τοπικό Συμβούλιο και τον σύλλογο συνεργάστηκαν για την ομαλή διεξαγωγή της εκδήλωσης.

Αξίζει να αναφερθεί, ο εθελοντισμός των γυναικών που ετοίμασαν υπέροχα παραδοσιακά εδέσματα (τανομένο σορβά, ποντιακά πισΐα κ.α) και φίλεψαν εντελώς δωρεάν τους ανθρώπους που έφτασαν στην Παλαιά Καστανούσα από το πρωί.

Εντύπωση προκάλεσε το Ποντιακό Μοιρολόι που σιγοτραγουδήθηκε από τα παιδιά του Πολιτιστικού Συλλόγου Καστανούσας, δίνοντας παράλληλα έναν τόνο συγκίνησης αλλά και ελπίδας, για την ζωντανή ιστορία που μεταδίδεται από γενιά σε γενιά παραμένοντας αναλλοίωτη στον χρόνο.


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.