H εργασιακή πραγματικότητα στην Ελλάδα προσγειώνει τους νέους ανθρώπους που επένδυσαν χρόνο στην εκπαίδευση, αλλά τα πτυχία τους δεν τους έφεραν στο αντίστοιχο επίπεδο εργασίας, καθώς η πλειοψηφία απασχολείται σε επαγγέλματα χαμηλότερου επιπέδου γνώσεων/δεξιοτήτων.
Σύμφωνα με την Ετήσια Εκθεση για την Εκπαίδευση 2019-2020 του ΚΑΝΕΠ-ΓΣΕΕ, η Ελλάδα βρίσκεται στην 3η υψηλότερη θέση στην ΕΕ-28 στην κάθετη αναντιστοιχία δεξιοτήτων, με ένα 32,3% ατόμων ηλικίας 15-34 ετών και με μορφωτικό επίπεδο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (ISCED 5-8) να απασχολούνται σε επαγγέλματα που απαιτούν χαμηλότερο επίπεδο γνώσεων-δεξιοτήτων (ISCO08: 4 έως και 9).
Μάλιστα, αυτή είναι και η κύρια αιτία για τη διαφυγή του πιο δυναμικού και ποιοτικού ανθρώπινου δυναμικού της χώρας στο εξωτερικό (brain drain).
Ενας στους τρεις εργαζόμενους της ίδιας ηλικιακής ομάδας εργάζεται σε εντελώς διαφορετικό κλάδο από αυτόν που σπούδασε (οριζόντια αναντιστοιχία).
Ο τομέας στον οποίο εντοπίζεται ο μεγαλύτερος δείκτης της κάθετης αναντιστοιχίας, είναι το χονδρικό και το λιανικό λιανεμπόριο, ένας χώρος όπου είναι πιο εύκολο για κάποιον να βρει δουλειά στην Ελλάδα.
Σε ποιους κλάδους βρίσκονται οι περισσότεροι απόφοιτοι των ΑΕΙ
Oι περισσότεροι απόφοιτοι AEI βρίσκονται στον χώρο της εκπαίδευσης. Ειδικότερα, το 68,4% των αποφοίτων ΑΕΙ εργάζεται στον τομέα της εκπαίδευσης, ενώ ακολουθούν με ποσοστό 63,2% οι απόφοιτοι στους τομείς της ενημέρωσης και οι επικοινωνίες, καθώς και τα επαγγέλματα επιστημονικής δραστηριότητας (δικηγόροι, γιατροί, αρχιτέκτονες) με ποσοστό 61,6%.
Στον τομέα καταλυμάτων και εστίασης οι εργαζόμενοι συγκεντρώνουν τη χαμηλότερη εκπαίδευση με ποσοστό 14,3%.
Μορφωτικό επίπεδο
Συνοπτικά, το 2019, το 12,9% (344 χιλ. μισθωτοί) του συνόλου των μισθωτών ηλικίας από 15 έως και 74 ετών έχουν μορφωτικό επίπεδο Κατώτερης Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και χαμηλότερο (ISCED 0-2), κατέχοντας την 13η υψηλότερη θέση μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ-28, κυρίως άνδρες (65,0%) με μέση ηλικία (46,3 έτη).
Την ίδια χρονιά, το 45,4% (1.209 χιλ. μισθωτοί) του συνόλου των μισθωτών ηλικίας από 15 έως και 74 ετών έχουν μορφωτικό επίπεδο Ανώτερης Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (ISCED 3-4) κατέχοντας την 15η υψηλότερη θέση μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ-28, κυρίως άνδρες (58,1%) με μέση ηλικία (42,5 έτη), ενώ το 41,7% (1.109 χιλ. μισθωτοί) του συνόλου των μισθωτών ηλικίας από 15 έως και 74 ετών έχουν μορφωτικό επίπεδο Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (ISCED 5-8) κατέχοντας την 11η υψηλότερη θέση μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ-28, κυρίως άνδρες (58,1%) με μέση ηλικία (42,5 έτη).
Σημειώνεται ότι ο μέσος συνθετικός δείκτης μορφωτικού επιπέδου (4,3 μονάδες) κατατάσσει την Ελλάδα στην 16η υψηλότερη θέση μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ-28.
Τέλος, το 2020 η τιμή του ευρωπαϊκού δείκτη δεξιοτήτων στην Ελλάδα είναι χαμηλή (29,8%) κατέχοντας την 27η υψηλότερη θέση μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ-28.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.