Τρίτη 31 Μαΐου 2022

ΠΑΣΟΚ: Όλα στα χέρια του Ανδρουλάκη - Πώς διαμορφώνονται οι ομάδες


Απόλυτα κυρίαρχος στη Χαριλάου Τρικούπη είναι πλέον ο Νίκος Ανδρουλάκης, μετά το Συνέδριο και την εκλογή της νέας Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος.

Μπορεί στην Κεντρική Επιτροπή να εκπροσωπούνται όλες οι πλευρές, ωστόσο η πλειοψηφία ελέγχει τουλάχιστον τα 2/3, ενώ όσον αφορά στην εσωκομματική γεωγραφία τίποτε δεν είναι όπως πριν:

-Οι «παπανδρεϊκοί» αναδείχτηκαν η ισχυρότερη ομάδα της μειοψηφίας, ενώ ο –πολύ ικανός και με άποψη- έως τώρα γραμματέας Μανώλης Χριστοδουλάκης, που είναι το σημείο αναφοράς τους, αναδείχτηκε δεύτερος στις κάλπες για την Κεντρική Επιτροπή, μετά τον Ανδρέα Σπυρόπουλο, που θα είναι ο νέος γραμματέας. Οι «παπανδρεϊκοί», ωστόσο, που συνεργάστηκαν και με ομάδα των «γεννηματικών», δεν είναι βέβαιον ότι αποτελούν πολιτικό ρεύμα, καθώς συνασπίστηκαν κυρίως στην προσπάθεια να διασωθούν μετά την επικράτηση Ανδρουλάκη. Το πέτυχαν, κερδίζοντας περίπου 60 έδρες στη νέα Κεντρική, το στοίχημα ωστόσο να αποτελέσουν ομάδα με συνοχή (και με αναφορά στα εσωκομματικά στον Μανώλη Χριστοδουλάκη) αποτελεί ένα στοίχημα. Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί πως ο Γιώργος Παπανδρέου, που κινείται πάνω από ομάδες, με την ομιλία του στο Συνέδριο, εμφανίστηκε κατηγορηματικά αντίθετος για οποιαδήποτε μετεκλογική συνεργασία με τη Νέα Δημοκρατία-και το εννοεί.

-Η πλευρά του Ανδρέα Λοβέρδου μπορεί να εξέλεξε λιγότερα μέλη στη νέα Κεντρική Επιτροπή (υπολογίζονται γύρω στους 40-σε σύνολο 300 μελών), ωστόσο αποτελεί μια σαφώς πολιτική ομάδα στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ. Έχει συγκεκριμένο πλαίσιο –και σε αυτό θα κινηθεί το επόμενο διάστημα, θέτοντας και τον πήχη στον Νίκο Ανδρουλάκη.

-Στον Παύλο Χρηστίδη πρόσκεινται περί τα 10 νέα μέλη της νέας Κεντρικής Επιτροπής, ενώ κινητικότητα αναπτύσσει και ο Στέφανος Παραστατίδης.

-Διακριτό ρόλο, βεβαίως, αναμένεται να παίξει στο μέλλον ο Μιχάλης Κατρίνης, που ως επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, δείχνει ένα μέρος –και μόνο- των δυνατοτήτων του.

Το επόμενο Σαββατοκύριακο ή, το πιθανότερο, το Σαββατοκύριακο μετά του Αγίου Πνεύματος, θα συνέλθει η νέα Κεντρική Επιτροπή προκειμένου να εκλέξει Γραμματέα και Πολιτικό Συμβούλιο.

Γραμματέας θα εκλεγεί ο Ανδρέας Σπυρόπουλος, ο στενότερος συνεργάτης του Νίκου Ανδρουλάκη, που αναδείχτηκε και πρώτος –και με μεγάλη διαφορά- στη νέα Κεντρική Επιτροπή.

Το νέο Πολιτικό Συμβούλιο θα είναι πολυάριθμο, πιθανόν να αριθμεί και πάνω από 41 μέλη, ώστε να εκπροσωπούνται σε αυτό όλες οι τάσεις. Αυτοδικαίως συμμετέχουν σε αυτό ο Γιώργος Παπανδρέου ως πρώην πρωθυπουργός και νυν βουλευτής, ο Μιχάλης Κατρίνης, ως επικεφαλής της ΚΟ, ο Νίκος Σαλαγιάννης ως γενικός διευθυντής του κόμματος και η Ευαγγελία Λιακούλη ως γραμματέας της ΚΟ. Ενδιαφέρον έχει ποιοι βουλευτές θα συμμετάσχουν, καθώς το Καταστατικό περιέχει συγκεκριμένο αριθμό, με τους Ανδρέα Λοβέρδο, Κώστα Σκανδαλίδη και Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο (ο αντιπρόεδρος της Βουλής είναι από τα πλέον ισχυρά πρόσωπα της Χαριλάου Τρικούπη) να θεωρούνται βέβαιοι. Απόστολος Πάντας, Νάντια Γιαννακοπούλου, Τόνια Αντωνίου και Χαρά Κεφαλίδου είναι μερικά ακομα ονόματα που ακούγονται για τις έξι θέσεις που δικαιούνται οι βουλευτές στο νέο Πολιτικό Συμβούλιο.

Στέφανος Ξεκαλάκης (από τα πιο ισχυρά και πιο πολιτικά ονόματα της νέας εποχής), Νίκος Χριστοδουλάκης, Φίλιππος Σαχινίδης, Μανόλης Όθωνας, Μανώλης Χριστοδουλάκης, Δημήτρης Ρέππας, Θόδωρος Μαργαρίτης, Κώστας Χρυσόγονος, είναι μερικά ακόμα από τα πρόσωπα που θα προταθούν.

Από τους συνεργάτες του προέδρου αναμένεται να αναδειχτούν, μεταξύ άλλων, η Μάρα Κουκουδάκη, ο Αντώνης Σαουλίδης, ο Χάρης Δούκας-ευχάριστη έκπληξη, όχι μόνο για τηνπλήρη γνώση των ενεργειακών, αλλά και των πολιτικών θεμάτων- και αρκετοί ακόμα. 

 https://www.ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.