Παρασκευή 20 Μαΐου 2022

Ψίθυρος πάνω από την πόλη : Ο νικητής τα παίρνει όλα ( πως θα κατανεμηθουν οι βουλευτικές έδρες )


 

 

 

 

 

Ο χρόνος διενέργειας των επόμενων εθνικών εκλογών είναι ο καθοριστικός παράγοντας για το πως θα γίνει η κατανομή των βουλευτικών εδρών στην ΠΕ Σερρών . Αν οι  εκλογές γίνουν το 2023   θα γίνουν με τα στοιχεία της απογραφής πληθυσμού του 2021 ( που σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις θα δημοσιευθούν σε ΦΕΚ το ερχόμενο Φθινόπωρο ).Αν λοιπόν επισημοποιηθεί η απογραφή το υπουργείο Εσωτερικών θα προχωρήσει στον καθορισμό του αριθμού βουλευτικών εδρών ανά εκλογική περιφέρεια .Οπότε οι εκλογές θα γίνουν με τον νέο χάρτη κατανομής .Ο αριθμός εκλογέων που απαιτειται για μια βουλευτικη έδρα ( με τα ισχύοντα ήταν 34.384 ) θα κυμανθει κοντά στις 35.000 . Για να διατηρήσουμε ως ΠΕ τις εξι έδρες θα πρέπει ο πληθυσμός του νομού ( απογραφή 2021 ) να είναι κοντά στις 200.000 . 

Επομένως πλην συγκλονιστικού απρόοπτου θα έχουμε  5 βουλευτικές έδρες και εδω αρχίζουν τα ωραια  για το πως θα κατανεμηθούν οι έδρες στα κόμματα .Στις πρώτες εκλογές που θα γίνουν ( απλή αναλογική  ) η κατανομή έχει βουλευτικές έδρες για πολλούς .

Όμως στις επόμενες ( ενισχυμένη αναλογική ) η μοιρασιά θα είναι  για λίγους .Αν δούμε  πως έγινε η κατανομή των εδρών στις εκλογές του 2019 ( ενισχυμένη αναλογική )στις 5εδρικες .Διαπιστώνουμε οτι η ΝΔ που ήταν πρώτο κόμμα ανεξάρτητα  του ποσοστού που έλαβε σε κάθε ΠΕ  εξέλεξε τους 4 από τους 5 .Ενώ το 2015 που ο Σύριζα ήταν πρώτο κόμμα η κατανομή ήταν 4 Συριζα 1 ΝΔ

 Βέβαια επειδή ο νέος εκλογικός νόμος δεν ειναι ακριβώς ο ίδιος με αυτόν  που ίσχυσε στις εκλογές του 2019 .Υπάρχει μια μικρή έως πολύ μικρή πιθανότητα και ένα κόμμα που δεν θα πιάσει το εκλογικό μέτρο να εκλέξει  βουλευτή. Στις μεθεπόμενες εκλογές λοιπόν το εκλογικό μέτρο θα είναι στην ΠΕ Σερρών 20% .Αν η ΝΔ είναι πρώτο κόμμα πανελλαδικά θα εκλέξει 4 βουλευτες  και ο Σύριζα 1 με μια ελάχιστη πιθανότητα ΝΔ 3 Σύριζα 1 και 1 κάποιο εκ των υπολοίπων κομμάτων .Αν η ΝΔ είναι 2ο κόμμα πανελλαδικά .Ο Σύριζα στις Σέρρες θα εκλέξει 3 η ΝΔ 1 και η 5η έδρα θα παιχθεί μεταξυ ΝΔ και κάποιου μικρού κόμματος . Αν η ΝΔ στον νομο Σερρών πάρει πάνω από 34% τότε θα πάρει και 2η έδρα

 δειτε την κατανομη εδρων σε ΠΕ που εκλέγουν 5 βουλευτές

 Δωδεκάνησα    4   ΝΔ  1 ΣΥΡΙΖΑ

Ηλεια  3 ΝΔ 1 ΣΥΡΙΖΑ  1 ΚΙΝΑΛ   14,79 %

ΙΩΑΝΝΙΝΑ  4   ΝΔ  1 ΣΥΡΙΖΑ

ΚΟΖΑΝΗ  4   ΝΔ  1 ΣΥΡΙΖΑ

ΜΕΣΣΗΝΙΑ  4   ΝΔ  1 ΣΥΡΙΖΑ

ΦΘΙΩΤΙΔΑ  4   ΝΔ  1 ΣΥΡΙΖΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.