Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 2022

Εντολή Μαξίμου σε στελέχη: Σηκώστε το γάντι της αντιπολίτευσης


Στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν ότι όσο καλυτερεύει ο

καιρός ο μεγάλος βραχνάς της πανδημίας θα απομακρύνεται από την επικαιρότητα. Όλες οι ευρωπαϊκές χώρες είτε αργά είτε πιο άμεσα αφήνουν πίσω τους τα σκληρά περιοριστικά μέτρα και κάποιες άλλες καταργούν τα πιστοποιητικά εμβολιασμού παρόλο που η Κομισιόν έχει συστήσει την παράταση τους.

Έτσι θα γίνει και με την Ελλάδα παρόλο που διατηρεί υψηλά κρούσματα και αυξημένους θανάτους, η αποκλιμάκωση θα είναι πιο αργή και η άρση των μέτρων στην εστίαση θα γίνει σταδιακά.

Διακύβευμα το ανοικτό Πάσχα παρά τα απόνερα των Αποκριών

Το μεγάλο διακύβευμα είναι το ελληνικό Πάσχα να είναι ανοιχτό χωρίς μέτρα. Αυτό περνάει μέσα από μία περιοριστική στρατηγική στις μεγάλες συγκεντρώσεις όπως είναι οι Απόκριες και κυρίως οι εορτασμοί στα μεγάλα Καρναβάλια. Εάν έχουμε ακύρωση των μεγάλων καρναβαλιών στην Πάτρα ή την Ξάνθη αυτό θα σηματοδοτήσει μία δυσαρέσκεια για τις τοπικές κοινωνίες και τη νεολαία, διότι είναι η 3η συνεχόμενη χρονιά που δεν πραγματοποιούνται.

Η μόνη εναλλακτική που σκέφτεται η κυβέρνηση είναι να υπάρξουν τοπικά κάποιες μικρές συγκεντρώσεις για τον εορτασμό αλλά όχι οι οργανωμένες όπως τις βλέπαμε τα προηγούμενα χρόνια.

Ψάχνεται το οικονομικό επιτελείο για αποτελεσματική κινήσεις στην ακρίβεια

Ωστόσο, αυτό που προβληματίζει ιδιαίτερα την κυβέρνηση είναι το μέτωπο της ακρίβειας. Το οικονομικό επιτελείο ενώ είχε αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο να μειώσει ΦΠΑ σε ορισμένα βασικά προϊόντα αλλά και τον ΕΦΚ στα καύσιμα εν τέλει συνειδητοποίησε ότι το μέτρο δεν θα ήταν αποτελεσματικό.

Οι επιχειρήσεις θα μπορούσαν να αυξήσουν τις τιμές, δεν υπάρχουν περιορισμοί και έλεγχοι σε αυτή την διαδικασία.

Έτσι το μέτρο θα ήταν έωλο. Πλέον έχουν αρχίσει να σκέφτονται εναλλακτικές κινήσεις, διότι είναι πλέον σίγουροι ότι πρέπει να κάνουν μία αποτελεσματική κίνηση για να σταματήσουν τόσο την γκρίνια του κόσμου όσο και την αντιπολίτευση που έχει κάνει σημαία την ακρίβεια.


Αύξηση επιδότησης στο ρεύμα και μεγαλύτερη αύξηση στο κατώτατο μισθό

Αυτά τα μέτρα που εξετάζονται είναι: 1. Η αύξηση της επιδότησης ρεύματος και φυσικού αερίου από 50% στο 75% για τις επιχειρήσεις προκειμένου να ελαττωθεί το κόστος παραγωγής και έτσι να μείνουν χαμηλά οι τιμές χονδρικής. 2. Η αύξηση του κατώτατου μισθού περισσότερο απ’ ότι προέβλεπε το αρχικό σχέδιο που ήθελε το ύψος του ποσού να είναι γύρω στα 700 ευρώ.

Τώρα υπάρχει και η εισήγηση να πάει και λίγο παραπάνω γύρω στα 724 ευρώ. Μέσα από αυτά τα μέτρα και την σταδιακή μείωση της εξάρτησης από τα καύσιμα θέρμανσης – αφού θα καλυτερεύει ο καιρός – στο οικονομικό επιτελείο θεωρούν ότι θα υπάρχει μία λύση τόσο στη μετρίαση της δυσαρέσκειας αλλά και στην δημοσιονομική σταθερότητα που χρειάζεται η οικονομία.

Όλες οι αποφάσεις θα παρθούν αρχές Μαρτίου

Όλα θα ξεκαθαρίσουν στις αρχές του Μάρτη όπου θα γνωρίζουμε το ποσοστό της ανάπτυξης για το 2021 και φυσικά πως έχει εκτελεστεί μέχρι τότε ο προϋπολογισμός του 2022. Ο Πρωθυπουργός πριν λίγες μέρες δήλωσε στο Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο ότι ο ρυθμός ανάπτυξης για το 2021 αναμένεται πολύ πιο πάνω από 7%.

Επίσης, θα πρέπει να τονίσουμε ότι το διεθνές περιβάλλον δεν είναι ευνοϊκό. Η αύξηση των επιτοκίων των ομολόγων αυξάνει το κόστος δανεισμού για την Ελλάδα και εάν παρέμβει περαιτέρω η ΕΚΤ με αύξηση επιτοκίων –για να καταπολεμήσει το μεγάλο πληθωρισμό πανευρωπαϊκά-, τα πράγματα θα είναι ακόμα δυσκολότερα. Βέβαια, επί ΣΥΡΙΖΑ δανειζόμασταν με πάνω από 3,5%.

Εντολή Μαξίμου σε υπουργούς και βουλευτές: Σηκώστε το γάντι της αντιπολίτευσης

Τέλος, επειδή η προεκλογική περίοδος έχει ξεκινήσει η εντολή του Μαξίμου είναι να μην υπάρχει τίποτα που να μένει αναπάντητο απ’ όσα καταγγέλλει η αντιπολίτευση γενικά.

Απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ θα υπάρχει σύγκριση λόγων-πράξεων και παλαιών πρακτικών. Στην σύγκριση δεν μπορεί να πει η Κουμουνδούρου τόσο στα θέματα οικονομίας όσο και σε θεσμικές αλλαγές.

Όμως, υπάρχει και ο Νίκος Ανδρουλάκης ο οποίος εξακολουθεί να μην παίρνει θέση, με προγραμματικό λόγο. Κεραυνώνει τους πάντες χρησιμοποιώντας στρατηγική τρίτου πόλου.

Όμως, από το Μαξίμου θεωρούν ότι πρέπει να υπάρχει αντίλογος, σύγκρουση και αντιπαράθεση και με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Εξάλλου, η δημοσκοπική άνοδος του ΚΙΝΑΛ εδράζεται σε ένα πλαίσιο χαλαρής ψήφου. Όταν τεθεί το δίλημμα κυβερνησιμότητα-ακυβερνησία, ο πολίτης θα ψηφίσει διαφορετικά…

 Radar.gr.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.