Η δήλωση Βορίδη ότι «αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει
σκέψη για αλλαγή του εκλογικού νόμου» - Η αποκάλυψη του θέματος από τα «Παιχνίδια Εξουσίας» την παραμονή των Χριστουγέννων!Ανοιχτό άφησε με δήλωσή του ο υπουργός Εσωτερικών το ενδεχόμενο αλλαγής του εκλογικού νόμου, καθώς η αυτοδυναμία που στοχεύει η Νέα Δημοκρατία, με την άνοδο του ΚΙΝΑΛ, δείχνει αυτή τη στιγμή να αποτελεί μακρινό όνειρο ακόμα και μετά από δεύτερες κάλπες!
«Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει σκέψη για αλλαγή του εκλογικού νόμου» δήλωσε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του ο Μάκης Βορίδης, αφήνοντας ορθάνοιχτο το θέμα και επιβεβαιώνοντας πλήρως την αποκάλυψη που είχε κάνει για το θέμα το iEidiseis παραμονή των Χριστουγέννων!
Με τίτλο «Συζητήσεις στην κυβέρνηση για αλλαγή του εκλογικού νόμου» και με υπότιτλο «Αυτοδυναμία με μικρότερο ποσοστό θα επιθυμούσαν στο Μαξίμου- «Μια τέτοια κίνηση θα ερμηνευτεί ως ηττοπάθεια» λένε όσοι αντιδρούν- Υπάρχουν και συνταγματικά εμπόδια;» έγραφαν τα «παιχνίδια Εξουσίας στις 24 Δεκεμβρίου:
«Σκέψεις για αλλαγή του εκλογικού νόμου, ώστε η αυτοδυναμία να επιτυγχάνεται με μικρότερο ποσοστό, υπάρχουν σε κυβερνητικά στελέχη, σύμφωνα με το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ των «Παιχνιδιών Εξουσίας».
Στόχος των συζητήσεων που γίνονται είναι το πρώτο κόμμα να συγκροτεί αυτοδύναμη κυβέρνηση με ποσοστό γύρω στο 36%, όσο με τον προηγούμενο εκλογικό νόμο (νόμος Παυλόπουλου), ενώ με τον εκλογικό νόμο Μητσοτάκη-Βελόπουλου που θα ισχύσει μετά τις εκλογές με απλή αναλογική απαιτείται για σιγουριά 37,5% και με προϋποθέσεις και 38%. Είναι σαφές πως το Μαξίμου δεν είναι σίγουρο ούτε ότι θα πιάσει τα ποσοστά που απαιτούνται σε τυχόν νέες κάλπες μετά τις εκλογές με απλή αναλογική, ούτε ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης και το Κίνημα Αλλαγής θα συνδράμουν οπωσδήποτε για μια τέτοια κυβέρνηση. Επιπλέον, οι πλέον αισιόδοξοι ανησυχούν και για το ενδεχόμενο η Νέα Δημοκρατία στις προσεχείς κάλπες, με τον εκλογικό νόμο Μητσοτάκη-Βελόπουλου, να πετύχει οριακή μόνο αυτοδυναμία, πχ 151 ή 152 έδρες , γεγονός που θα ναρκοθετούσε με το καλημέρα τυχόν δεύτερη θητεία του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Στο στενό κύκλο που γίνονται αυτές οι συζητήσεις, υπάρχουν όμως και αντιδράσεις, καθώς στελέχη επισημαίνουν πως μια κίνηση αλλαγής του εκλογικού νόμου «εν πλω, θα σηματοδοτήσει ηττοπάθεια και θα δημιουργήσει αρνητικό κλίμα για την κυβέρνηση.
Επιπλέον, όπως προειδοποιούν τα ίδια στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, πιθανόν θα υπάρξουν και διαφορετικές ερμηνείες νομιμότητας μιας τέτοιας κίνησης, καθώς δεν υπάρχει προηγούμενο τα τελευταία χρόνια να έχει ψηφιστεί ένας εκλογικός νόμος και να αντικαθίσταται πριν εφαρμοστεί ούτε μια φορά!
Υπενθυμίζεται πως οι επόμενες εκλογές θα διεξαχθούν με απλή αναλογική και οι μεθεπόμενες με τον εκλογικό νόμο που ψήφισαν στην παρούσα Βουλή η Νέα Δημοκρατία και η Ελληνική Λύση. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δεσμευτεί πως δεν θα αξιοποιήσει την διερευνητική εντολή που θα παραλάβει το κόμμα του και δεν θα συμμετέχει σε καμία κυβέρνηση, ώστε η χώρα να οδηγηθεί σε νέες κάλπες, με το ενισχυμένο εκλογικό σύστημα, καθώς ο ίδιος έχει ως στόχο την αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας. Ο Αλέξης Τσίπρας, με τη σειρά του, εφόσον το κόμμα του έρθει πρώτο στις κάλπες, τη συγκρότηση προοδευτικής κυβέρνησης, με τη συμμετοχή των κομμάτων της δημοκρατικής αντιπολίτευσης, πρόταση που απευθύνεται πρωτίστως προς το Κίνημα Αλλαγής.
Σημείωση Συντάκτη: Ακόμα και αν διαψευστούν όσα σημειώνουμε, οι σχετικές συζητήσεις γίνονται!».
Το παραπάνω ρεπορτάζ ισχύει και σήμερα, ένα ακριβώς μήνα μετά τη δημοσίευσή του- άλλωστε η δήλωση Βορίδη αφήνει τεράστιο παράθυρο για την αλλαγή του εκλογικού νόμου με ένα νέο, κομμένο και ραμμένο στα μέτρα και τις επιδιώξεις του κυβερνώντος κόμματος! Ελπίζουμε η κυβέρνηση να μην υποκύψει σε αυτόν τον πειρασμό, που θα θυμίζει περιόδους ανωμαλίας της χώρας, αλλά και δημόσια ομολογία ότι έχει απολέσει την πολιτική ηγεμονία!
https://www.ieidiseis.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.