Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 2021

Το 2015 στοιχειώνει τις σχέσεις ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ


Εγινε συζήτηση για το ενδεχόμενο κυβερνητικής συνεργασίας τον Σεπτέμβριο του 2015 μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ-Ποταμιού με την Φ. Γεννηματά και τον Στ. Θεοδωράκη να θέτουν ως όρο την απομάκρυνση των ΑΝΕΛ; Ο Αλ. Τσίπρας είπε πως υπήρξε τέτοια συζήτηση, από την Χ. Τρικούπη το διέψευσαν με θυμό, το Ποτάμι δεν υπάρχει πια για να πάρει θέση και μια νέα εστία έντασης δημιουργείται στις σχέσεις ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ με φόντο την εκλογή ηγεσίας από τη βάση στο Κίνημα Αλλαγής μέχρι το τέλος του 2021.

Ο βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Φλαμπουράρης σε μία από τις σπάνιες συνεντεύξεις (στο Πρώτο Πρόγραμμα) έριξε λάδι στη φωτιά:

“Πρέπει να είμαστε έτοιμοι να κερδίσουμε τις εκλογές και να ηγηθούμε μιας κυβέρνησης προοδευτικής συμμαχίας και κατεύθυνσης, όποτε στηθούν κάλπες, είτε σε 3 μήνες, είτε σε 13», είπε και σε ερώτηση για το ενδεχόμενο συνεργασίας με το Κίνημα Αλλαγής, απάντησε ότι κατά τη διαδικασία εκλογής νέου αρχηγού στο ΚΙΝΑΛ, θα πρέπει να τεθεί το ερώτημα στα μέλη και τους ψηφοφόρους, ώστε να τοποθετηθούν σε ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα. «Σε αυτή την περίπτωση, η προοδευτική συνεργασία θα είναι εξασφαλισμένη» ανέφερε.

Ο πρώην υπουργός υποστήριξε ότι το 2015 είχε λάβει μέρος σε συζητήσει με στελέχη του ΚΙΝΑΛ για συνεργασία, αλλά από τη Χαριλάου Τρικούπη είχαν αρνητική στάση. «Ήταν τόσο γρήγορες οι εξελίξεις και η ανάγκη να υπάρξει τότε κυβέρνηση, που δεν μπορεί να επιρρίψει κανείς ευθύνες» σημείωσε.

Συνεργάτες της Φ. Γεννηματά επισημαίνουν ότι ο Αλ.Φλαμπουράρης δεν αναφέρθηκε σε συζητήσεις σε επίπεδο ηγεσιών, όπως έκανε ο Αλ. Τσίπρας (στη συνέντευξή του στο ΟΡΕΝ), υποστηρίζουν ότι η γενικότητα και η ασάφεια στην αναφορά του εκθέτουν τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και αναρωτιούνται γιατί ανακινείται τέτοιο ζήτημα τώρα από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Μ. Κατρίνης, ρωτήθηκε από τον ρ/σ Alpha 989 και απάντησε: «Ένας ψύχραιμος παρατηρητής της ρητορικής του ΣΥΡΙΖΑ το 2011-15, έβλεπε πως ο βασικός του αντίπαλος -στα όρια της εξόντωσης- ήταν το ΠΑΣΟΚ. Σε καμία περίπτωση λοιπόν το Κίνημα Αλλαγής δεν θα συγκυβερνούσε με ένα κόμμα που πόνταρε στην πολιτική εξαφάνισή του».

Το βέβαιο είναι ότι τόσο η Φ. Γεννηματά όσο και ο Στ. Θεοδωράκης είχαν ενοχληθεί από την πραγματοποίηση εκλογών τον Σεπτέμβριο του 2015, θεώρησαν ότι ο Αλ. Τσίπρας τους εξαπάτησε στο συμβούλιο πολιτικών αρχηγών μετά το δημοψήφισμα όπου, όπως έχουν πει, δεσμεύτηκε ότι δεν θα προκαλέσει εκλογές και σε καμία περίπτωση δεν θα έβαζαν στο ίδιο κάδρο το κόμμα τους με τους ΑΝΕΛ.

Αυτό, η πολεμική στάση απέναντι στους ΑΝΕΛ, είχε ξεκαθαριστεί από πριν σε συζητήσεις που είχαν γίνει σε επίπεδο κορυφής, οπότε στην πραγματικότητα είτε έγινε είτε δεν έγινε συγκεκριμένη πρόταση κυβερνητικής συνεργασίας σε ΚΙΝΑΛ και Ποτάμι με συμμετοχή των ΑΝΕΛ, το αποτέλεσμα ήταν το ίδιο.

Οπως σημειώνουν γνώστες του πολιτικού γίγνεσθαι της εποχής, δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ στελεχών των τριών κομμάτων πάντα υπήρχαν χωρίς αυτό να σηματοδοτεί οργανωμένες παρασκηνιακές συνομιλίες.

Η απορία στο ΚΙΝΑΛ αυτή τη στιγμή είναι γιατί πυροδοτήθηκε αυτή σεναριολογία για το 2015 που, εκ των πραγμάτων, φέρνει σε δύσκολη θέση την Φ. Γεννηματά η ο

ποία αντιμετωπίζεται από το αντιΣΥΡΙΖΑ κομμάτι του ΚΙΝΑΛ ως ύποπτη συμπάθειας προς τον Αλ. Τσίπρα. Αναρωτιούνται, δηλαδή, αν υπάρχει κάποια πρόθεση ή προέκυψε τυχαία. Δεν έχουν ενδείξεις ούτε πληροφορίες σχετικά και αυτό κάνει την απορία τους ακόμη μεγαλύτερη.

 

 Της Άννας Γκρίτζη

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.