Κυριακή 13 Ιουνίου 2021

Παναγιώτης Κοτρώνης : Ένας χρόνος αδιαφορίας για τον χείμαρρο της κοιλάδας Αγίων Αναργύρων

 

Συμπληρώνεται ήδη ένας χρόνος από την περυσινή

καταστροφική πλημμύρα στην περιοχή της Σιγής και ο Δήμαρχος και η Δημοτική Αρχή στην καλύτερη περίπτωση αδιαφορεί και στη χειρότερη εμπαίζει τους Σερραίους πολίτες.

Πέρυσι τέτοιες ημέρες έκπληκτοι οι αιρετοί μας άρχοντες έβλεπαν τα ορμητικά νερά να καταστρέφουν περιουσίες (από τύχη δεν θρηνήσαμε θύματα) και τα απέδιδαν ή στα ακραία καιρικά φαινόμενα ή στον λίγο χρόνο που είχαν για να προετοιμαστούν ως νέα δημοτική αρχή. Εν μέρει είχαν δίκιο ως προς το δεύτερο.


Στον ένα χρόνο όμως που πέρασε, απέδειξαν ότι είναι μία από τα ίδια, αν όχι και χειρότερα. Αυτό το ισχυρίζομαι γιατί όλες οι κινήσεις τους κατατείνουν στο να παρουσιάσουν έργο βιτρίνας και όχι να λύσουν οριστικά και αμετάκλητα το πρόβλημα, κατασκευάζοντας το αντιπλημμυρικό έργο που από εγκληματικά λάθη έχασε η προηγούμενη διοίκηση Αγγελίδη.

Θέλω να τονίσω ιδιαίτερα τις δηλώσεις των πρώτων ημερών από τις οποίες προέκυπτε, ότι τόσο ο Χρυσάφης όσο και οι αρμόδιοι Αντιδήμαρχοι δεν γνώριζαν το πρόβλημα. Ούτε για τις αρμοδιότητες ήταν ενημερωμένοι, ούτε για το πώς χάθηκε το Αντιπλημμυρικό έργο αλλά ούτε και πως μπορεί να ενταχθεί εκ νέου σε κάποιο Χρηματοδοτικό Πρόγραμμα.

Στη συνέχεια και παρά την πίεση και τις συνεχείς ερωτήσεις του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Σερρών (ΣΥ.ΠΡΟ.ΠΕ.ΣΕΡ.), αντί να στρέψουν την προσοχή τους στην ουσία, προσπαθούν επί ένα χρόνο με μικρο-παρεμβάσεις να μπαλώσουν παρά να λύσουν το πρόβλημα.

Το μεγαλύτερο «δούλεμα» πέφτει στη συντήρηση και ανακατασκευή της γέφυρας του Τσέλιου. Το ζήτημα αυτό έχει δύο παραμέτρους:

  • Ενώ υπάρχει μελέτη για νέα γέφυρα, ασχολούνται με την ενίσχυση της παλαιάς.

  • Το κυριότερο είναι όμως, ότι ενώ πρέπει ταυτόχρονα με την ενίσχυση να γίνει και διάνοιξη της κοίτης και από τις δύο πλευρές κατάντη της γέφυρας του Τσέλιου προς την κατεύθυνση της επόμενης γέφυρας Σιγής, όπου έγιναν εξίσου μεγάλες καταστροφές, ουσιαστικά δεν θα γίνει τίποτα. Για ποιο λόγο; Γνωρίζει και ο δήμαρχος και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος και πολύ γρήγορα θα το μάθουν και όλοι οι Σερραίοι.

Μία άλλη ενέργεια της δημοτικής αρχής που αποδεικνύει, ότι τους ενδιαφέρει μόνο η βιτρίνα και όχι η ουσία, είναι η αναβάθμιση της τεχνητής λίμνης. Κανονικά πρέπει να γκρεμίσουν την τεχνητή λίμνη, όπως προβλέπει η μελέτη του 2015 της εταιρείας «ΗΡΑΚΛΗΣ ΒΑΛΙΟΥΛΗΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΕΕ κλπ», την οποία ο ίδιος ο δήμος Σερρών ζήτησε. Βέβαια η μελέτη προβλέπει και άλλες δύο λύσεις, αλλά θεωρεί ως βέλτιστη λύση τη διάνοιξη της κοίτης σε εκείνο το σημείο χωρίς το Δημοτικό Αναψυκτήριο (που έτσι κι αλλιώς δεν υπάρχει) και χωρίς βεβαίως την τεχνητή λίμνη.

Εδώ να σημειώσω ότι πολύ γρήγορα ξέχασε τις δηλώσεις του ο κ.Χρυσάφης, που είπε επί λέξει «Η μελέτη Βαλιούλη στένευε υπερβολικά την κοίτη σε αυτό το σημείο. Εμείς θα ανοίξουμε εκεί την κοίτη με την Νέα Μελέτη πάρα πολύ γρήγορα».

Το μέγα και αναπάντητο ερώτημα είναι. Γιατί ούτε η προηγούμενη αλλά ούτε και η τωρινή αρχή επιλέγουν αυτή τη λύση και όχι μόνο διατηρούν την τεχνητή λίμνη αλλά την αναβαθμίζουν κιόλας; Και μας την πλασάρουν ως ομορφιά της πόλης; Ομορφιές ναι θέλουμε, όχι όμως σε βάρος των περιουσιών και ενδεχομένως των ανθρώπινων ζωών.

Ποια θεϊκή παρέμβαση τους εμποδίζει;

Και τι θα πουν εν τέλει στους μελλοντικούς παθόντες από μια παρόμοια καταστροφική πλημμύρα;

Θα ωρύονται και πάλι έκπληκτοι και κατάπληκτοι, ότι πρώτη φορά είδαν τόσο νερό στη ζωή τους; Ενώ τα καιρικά φαινόμενα είναι η αφορμή και όχι η αιτία των καταστροφών. Αιτίες υπάρχουν και είναι οι αμέλειες των δημοτικών αρχών.

Θα μπορούσα για την επέτειο του ενός χρόνου από την καταστροφή να γράψω σελίδες ολόκληρες. Περιορίζομαι σε αυτά προς το παρόν και θα επανέρχομαι κάθε χρόνο μέχρι την οριστική λύση του προβλήματος και ελπίζω εν τω μεταξύ να αποφύγουμε τα χειρότερα.

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ 1: Η αρμοδιότητα των αντιπλημμυρικών έργων εξακολουθεί να είναι στο δήμο Σερρών με βάση το ΦΕΚ του 2012, που εκδόθηκε μετά από αίτημα του ίδιου του δήμου (υπάρχει διαβεβαίωση γραπτή του αρμόδιου υπουργείου).

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ 2: Καλό είναι να προσεύχεται ο κ.Δήμαρχος να μην επαναληφθεί το περυσινό φαινόμενο, γιατί και οι καταστροφές θα είναι πολύ μεγαλύτερες και οι δικαιολογίες του μηδαμινές. Ο ίδιος άλλωστε πέρυσι δήλωσε στις κάμερες, ότι έχει γίνει στένεμα της κοίτης διαχρονικά και με την ολοκλήρωση των μελετών θα λύσει όλα τα προβλήματα. Δεν είναι θέμα αρμοδιοτήτων έλεγε, να δούμε την ουσία.

Και ποια είναι η ουσία κ.Δήμαρχε; Τα μπαλώματα τη γέφυρας του Τσέλιου;


Παναγιώτης Κοτρώνης

Αναπληρωτής Συντονιστής, θεματικής επιτροπής τοπικής αυτοδιοίκησης ΜέΡΑ25 Σερρών


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.