Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2020

Σέρρες : Ο ρόλος της γυναίκας στα Μαθήματα Κλασικής παιδείας

Η θέση και ο ρόλος της γυναίκας στην Αρχαία Ελλάδα, είναι το θέμα του μαθήματος Κλασικής Παιδείας την
Τετάρτη 26.02.20.
Εισηγητές θα είναι οι φιλόλογοι Ζήσης Μητλιάγκας και Στέλλα Παπούλια.

Σχετικό δελτίο Τύπου αναφέρει:
Στο μάθημα της Τετάρτης 26 Φεβρουαρίου, θα παρουσιάσουμε τη θέση και το ρόλο της γυναίκας στην Αρχαία Ελλάδα.
Οι γυναίκες έχουν γίνει εδώ και μερικά χρόνια αντικείμενο προσοχής των κοινωνιολόγων και των ιστορικών. Η εικόνα που έχουν, από τον Όμηρο μέχρι και τον Μέναδρο, για τη θέση και τον ρόλο της γυναίκας στην Αρχαία Ελλάδα είναι αρκετά αρνητική. Παρ’ όλο που η μορφή της γυναίκας στην αρχαία ελληνική λογοτεχνία και τέχνη είναι έντονη, η γυναίκα κυριαρχείται από την έντονη παρουσία των αντρών. Η καθημερινότητά της κινείται κυρίως γύρω από τον οίκο. Είναι υπεύθυνη για την ανατροφή των παιδιών και φροντίζει για τις αρμοδιότητες του σπιτιού. Μονό σε ιδιαίτερες περιπτώσεις βγαίνει εκτός του οίκου.

Σκοπός, λοιπόν, αυτού του μαθήματος είναι να παρουσιαστεί η θέση και ο ρόλος της γυναίκας στην αρχαία ελληνική κοινωνία μέσα από την ματιά της δημόσιας και ιδιωτικής ζωής των γυναικών των αρχαίων χρόνων. Κάνοντας μια σύντομη αναδρομή στο παρελθόν, θα διερευνηθούν οι σχέσεις των γυναικών με τα μέλη του οίκου και ο τρόπος με τον οποίον τις συμπεριφέρονταν.
Παράλληλα , θα γίνει αναφορά στις ασχολίες των γυναικών, εντός και εκτός του οίκου, αλλά και στα καλλωπιστικά τους ενδιαφέροντα. Τέλος, θα παρουσιαστεί η συμμετοχή της γυναίκας στο δημόσιο βίο της με ιδιαίτερη αναφορά στα λατρευτικά δρώμενα όπου επιτρεπόταν η γυναικεία συμμετοχή.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ:
Η Στέλλα Παπούλια ζει και εργάζεται στις Σέρρες ως φιλόλογος της ιδιωτικής εκπαίδευσης .
Αποφοίτησε από το τμήμα «Ιστορίας και Εθνολογίας» του Δ.Π.Θ. Ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στο Τμήμα «Σπουδές της Εκπαίδευσης» του Ε.Α.Π. Συμμετέχει στα Δ.Σ. του Συνδέσμου Φιλολόγων Ν. Σερρών από το 2017, ως Έφορος Βιβλιοθήκης (2017-2019) και το 2020 ανέλαβε τα καθήκοντα της ως Ταμίας. Της αρέσουν ο εθελοντισμός και ο χορός συμμετέχοντας στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης των Σερρών.

Τα μαθήματα γίνονται κάθε Τετάρτη 7-8 το απόγευμα στην αίθουσα ομιλιών (Σωκράτης Μικρού) του Μαξίμειου Πνευματικού Κέντρου.
Συντονιστές οι εκπαιδευτικοί: Θεολόγης Ανδρονίδης, Νότας Θωμάς και Χασιωτάκη Ειρήνη.

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.
Χορηγοί: Η Α.Ε Θέρμη Σερρών (Τηλεθέρμανση), η TOYOTA ΟΥΣΤΡΙΑΣ Α.Ε. ΣΕΡΡΕΣ-ΚΑΒΑΛΑ-ΔΡΑΜΑ και η ΔΡΟΜΕΑΣ Α.Ε και η ΑΕ ΜΕΤΡΟΝ ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΟΙ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.