Δευτέρα 10 Νοεμβρίου 2014

Συνεντευξη Στ Θεοδωράκη στο Σ.Θ

Καταθέτει την αναπτυξιακή πρόταση του κόμματος για το Νομό Σερρών
Ως μεγάλο κεντρώο κίνημα της χώρας που ήρθε για να κάνει εύφορη την πολιτική έρημο της χώρας προσδιορίζει «Το Ποτάμι» ο επικεφαλής του Σταύρος Θεοδωράκης. 
Στην ενδιαφέρουσα και αποκαλυπτική συνέντευξη που παραχώρησε αποκλειστικά στο «Σ.Θ.» εκφράζει την πεποίθηση του ότι οι παραδοσιακές ιδεολογικές γραμμές δεξιά – αριστερά δεν έχουν καμία σημασία πλέον στην Ελλάδα του 2014. Ως πιθανός αυριανός κυβερνητικός εταίρος δηλώνει ότι δε θα ακολουθήσει την πεπατημένη πρακτική μοιράσματος θέσεων εξουσίας και υπογραμμίζει ότι το κίνημα του δεν έχει παραιτηθεί του δικαιώματος της διεκδίκησης των γερμανικών αποζημιώσεων. Καταθέτοντας την πρόταση του για την ανάπτυξη του Νομού Σερρών προτρέπει τους Σερραίους να ασχοληθούν με τον πρωτογενή τομέα παράγοντας λαχανικά και κρασιά και αξιοποιώντας τις δυνατότητες της γεωθερμίας.
EΡ:Ποιο είναι το πολιτικό μανιφέστο του κόμματος σας; Σε ποιο χώρο μπορεί να σας εντάξει κανείς, στο δεξιό, τον αριστερό, τον κεντρώο;
Aπό το ξεκίνημα της προσπάθειάς μας είπαμε ότι το δεξιό και το αριστερό δεν σημαίνουν τίποτε σε αυτή τη χώρα. Λαϊκιστές ας πούμε υπάρχουν και στην αριστερά και την δεξιά. Και κρατιστές υπάρχουν παντού. Εμείς λοιπόν δε θέλουμε αυτή την διαίρεση. Είμαστε με την Ελλάδα που δουλεύει, με την Ελλάδα που παράγει και με την Ελλάδα που κοιτάει μπροστά. Είμαστε το κέντρο των αλλαγών.
ΕΡ: Ποιο χώρο επιχειρείτε να καλύψετε ώστε το πολιτικό σας εγχείρημα να μην αποτελέσει έναν θνησιγενή φορέα όπως πολλοί που δημιουργήθηκαν στο παρελθόν;
Σας είπα, το Ποτάμι είναι το μεγάλο κεντρώο Κίνημα της χώρας. Με σοσιαλιστές, αριστερούς μεταρρυθμιστές και προοδευτικούς φιλελεύθερους. Το παλιό σύστημα παρακαλάει και αγωνίζεται να είναι το Ποτάμι ένας θνησιγενές φορέας αλλά όλα δείχνουν ότι το Ποτάμι ήρθε για να μείνει. Ήρθε για να κάνει εύφορη την πολιτική έρημο της χώρας.
ΕΡ: Ποιος θα είναι ο ρόλος σας σε μία ενδεχόμενη κυβέρνηση συνεργασίας στην οποία θα συμμετέχετε; Θα ακολουθήσετε τη συμβατική πρακτική μοιράσματος – κατανομής αξιωμάτων και νομής θέσεων εξουσίας ως κυβερνητικός εταίρος;
Αυτά τα παζάρια για τις θέσεις κυβερνητικής εξουσίας, το διαβόητο 4 θέσεις ο Σαμαράς, 2 θέσεις ο Βενιζέλος και μία ο Κουβέλης, δεν είναι για εμάς. Εμείς δεν πάμε για 4-2-1, ανεξάρτητα από το εάν θα παίρναμε το 4 το 2 ή το 1. Το δικό μας σύστημα, όπως έχω ξαναπεί, είναι το 7-0-0. Που σημαίνει ότι για τις θέσεις στα νοσοκομεία, τις Γενικές Διευθύνσεις, τα Υπουργεία, θέλω τους 7 καλύτερους Έλληνες και δεν με νοιάζει η κομματική τους ταυτότητα.
ΕΡ: Ποια είναι η θέση σας για το ΠΑΣΟΚ το οποίο μονοπώλησε την εξουσία μετά το 1981. Προσέφερε ή αποδυνάμωσε με την πολιτική του την Ελλάδα;
Το ΠΑΣΟΚ έκανε ένα μεγάλο καλό. Έφερε στο φως τη μισή Ελλάδα, που οι μαύρες περιπέτειες του εμφυλίου είχαν καταδικάσει στο σκοτάδι. Έκανε κι ένα μεγάλο κακό. Εγκαινίασε την αντίληψη λαφυραγώγησης του κράτους ως μέσου για την αποκατάσταση της αδικίας.
ΕΡ:  Προσάπτετε κοντόφθαλμη λογική και αδυναμίες στο πολιτικό σύστημα που δομήθηκε μετά την μεταπολίτευση. Εσείς ως δημοσιογράφος έχετε ήσυχη την συνείδηση σας ότι με την κριτική σας προειδοποιήσατε τα κόμματα εξουσίας για όσα τους καταλογίζεται σήμερα;
Αν ανατρέξετε στις εκπομπές μου, στα κείμενα μου στο βιβλίο μου “Αυτό που ζούμε”, που γράφτηκε πολύ πριν ξεκινήσει το Ποτάμι, θα δείτε ότι πάντα στεκόμουν απέναντι σε αυτήν την εξουσία. Χωρίς εκπτώσεις, χωρίς συμβιβασμούς. Οι επισημάνσεις μου είναι ακόμη και σήμερα επίκαιρες.
ΕΡ: Κάποιοι αντίπαλοι σας λένε ότι δεν στηρίξατε στην Ευρωβουλή την πρόταση των Ανεξάρτητων Ελλήνων για τις γερμανικές αποζημιώσεις;
Αυτό είναι ένα από τα πολλά μικρά ψέματα που διαδίδουν για το Ποτάμι. Θα θυμάσθε ότι προ ημερών στις Σέρρες προ ημερών κάποιος με ρώτησε γιατί το Ποτάμι θέλει να καταργήσει τον στρατό και την αστυνομία. Το παλιό σύστημα είναι σε απόγνωση και κατασκευάζει ιστορίες μήπως και τρομάξει τον κόσμο που καταφθάνει στο Ποτάμι. Σε ότι αφορά τις γερμανικές αποζημιώσεις οι ευρωβουλευτές μας συνεργάζονται με τον Μανώλη Γλέζο για να υπάρξει μια διεκδίκηση που θα φέρει αποτέλεσμα. Οι αθηναϊκές εφημερίδες  άλλωστε έχουν δημοσιεύσει και φωτογραφίες από την συνεργασία του Μίλτου Κύρκου με τον Μανώλη Γλέζο.
ΕΡ: Ποια αναπτυξιακή πορεία πρέπει να ακολουθήσει ο νομός Σερρών; Μπορείτε να αναφέρετε πρακτικά παραδείγματα αναπτυξιακών πρωτοβουλιών που θα μπορούσαν να έχουν σχετικά γρήγορα αποτελέσματα;
Βασικό σύνθημα του Ποταμιού είναι ότι η Ελλάδα πρέπει να γίνει το μποστάνι και το κελάρι της Ευρώπης. Ο λαχανόκηπος και ο αμπελώνας της. Ο νόμος Σερρών είναι τόπος ευλογημένος και μπορεί να ηγηθεί αυτής της προσπάθειας. Είναι εύφορος, με άφθονα νερά, αρδευτικά έργα, γεωθερμία, υδροβιότοπους και δασικές εκτάσεις εξαιρετικού κάλλους. Βρίσκεται δίπλα στη Θεσσαλονίκη, στο κέντρο των Βαλκανίων.Η ανάπτυξη για την περιοχή θα έρθει από τον αγροτικό τομέα. Στόχος είναι να παραχθούν αγροτικά προϊόντα με μεταποίηση και τυποποίηση, τα οποία θα είναι κερδοφόρα χωρίς επιδοτήσεις και θα κατευθύνονται απευθείας στην εγχώρια αγορά και στο εξωτερικό. Η οικονομική ευμάρεια των αγροτών θα στηρίξει τις εμπορικές και επιχειρηματικές δραστηριότητες της πόλης των Σερρών.Στις Σέρρες, με σωστή χρήση της γης και της γεωθερμίας μπορούμε να παράγουμε λαχανικά όλη τη διάρκεια του χρόνου, τα οποία θα φεύγουν αεροπορικώς για τις αγορές του Μονάχου, της Βιέννης και της Βόρειας Ευρώπης.Παράλληλα, το αμμώδες έδαφος στις παρυφές των βουνών σε συνδυασμό με τα ξηρά καλοκαίρια της περιοχής είναι ιδανικά για την παραγωγή κρασιού, όπως άλλωστε γινόταν από την αρχαιότητα μέχρι και τις αρχές του 20 αιώνα. Εδώ υπάρχει μία μοναδική ευκαιρία, γιατί τα τελευταία χρόνια το κρασί έχει καθιερωθεί σε νέες αγορές εκατοντάδων εκατομμυρίων καταναλωτών, όπως η Αμερική, η Βόρεια Ευρώπη και η Ρωσία με αποτέλεσμα να υπάρχει παγκοσμίως μεγαλύτερη ζήτηση από ότι παραγωγή.
ΕΡ: Πιστεύετε ότι η Ελληνική κοινωνία έχει αλλάξει νοοτροπία και αξιακό σύστημα για να κάνει τις ανατροπές που ζητάτε; (άρθρο σας στο Βήμα της Κυριακής, 2 Νοεμβρίου)
Δεν περιμένεις πρώτα να αλλάξει η νοοτροπία όλων και μετά να προτείνεις τις αλλαγές. Οι μεγάλες αλλαγές που πρέπει να γίνουν στην χώρα είναι υποχρέωση μας. Η κοινωνία αλλάζει πιο γρήγορα απ’ ότι νομίζουν τα παλιά κόμματα και οι ηγέτες των κομματικών σωλήνων. Και επιτέλους ο ρόλος των ηγετών δεν είναι να κρύβονται πίσω από την κοινωνία. Αντίθετα είναι υποχρεωμένοι να βλέπουν μπροστά και να προτείνουν λύσεις.

 Του Δημητρίου Γ. Νάτσιου
http://www.sertharros.gr/