Κυριακή 19 Απριλίου 2020

Κορωνοϊός-Πάσχα: Τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται - Τι ισχύει με τα πρόστιμα

Το φετινό Πάσχα θα είναι διαφορετικό από προηγούμενα λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Φέτος οι Έλληνες πολίτες θα γιορτάσουν την Ανάσταση στα σπίτια τους, μαζί με τα αγαπημένα τους πρόσωπα, ενώ δεν θα σουβλίσουν αρνιά με συγγενείς και φίλους.
Μέχρι τώρα, η συντριπτική πλειοψηφία έχει τηρήσει τα μέτρα, και αυτό έχει παίξει καταλυτικό ρόλο στη μάχη κατά της πανδημίας.
Πλέον η προσοχή όλων εστιάζεται στους απείθαρχους που είναι η μειοψηφία οι οποίοι όμως με την στάση τους μπορούν να θέσουν σε μεγάλο κίνδυνο την δημόσια υγεία.
Σύμφωνα με τα νέα μέτρα, από το Μεγάλο Σάββατο στις 9 το βράδυ έως τα μεσάνυχτα της Δευτέρας του Πάσχα προβλέπεται:
• διπλασιασμός προστίμου (300 ευρώ) και αφαίρεση πινακίδων
• όπως και ότι η κατ’ εξαίρεση μετακίνηση για την παροχή βοήθειας σε άτομα που έχουν ανάγκη, δηλαδή ο κωδικός Β4 θα ελέγχεται σαρωτικά ενδελεχώς και επισταμένως και με ανώτατο όριο μέχρι δύο άτομα ανά όχημα.

Τι ισχύει γενικά για τις μετακινήσεις

Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία.
Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ), όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους.
Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή.
Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη.
Μετάβαση σε τελετή (π.χ. γάμος, βάφτιση, κηδεία) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή
Στις παραπάνω κατηγορίες δεν περιλαμβάνονται στις μετακινήσεις σε σπίτια συγγενών και φίλων.

Ο κωδικός Β4

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ανακοίνωσε πως από τις 9 βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου έως και την Δευτέρα του Πάσχα τα μεσάνυχτα η κατ΄ εξαίρεση μετακίνηση για παροχή βοηθείας σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη (κωδικός Β4) θα ελέγχεται «σαρωτικά, ενδελεχώς και επιμελώς» από τους αστυνομικούς σε όλη τη χώρα.
Στόχος είναι να αποτραπούν οι άσκοπες μετακινήσεις για όσους σχεδιάζουν να μεταβούν σε φιλικά ή συγγενικά σπίτια και να σημειωθεί συνωστισμός τόσο το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου για το τραπέζι με τη μαγειρίτσα, μετά την Ανάσταση, όσο και για την Κυριακή του Πάσχα για το σούβλισμα του οβελία.
Όσοι αποφασίσουν, παρά τα μέτρα, να κάνουν χρήση της βεβαίωσης για Κατ’ Εξαίρεση Μετακίνησης Πολιτών και συγκεκριμένα της επιλογής Β4 «Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη», θα βρεθούν αντιμέτωποι με πολύ αυστηρά πρόστιμα.
Οι εντολές προς τους επικεφαλής των αστυνομικών υπηρεσιών είναι να μην δείξουν καμία επιείκεια σε περιπτώσεις με αυτό τον κωδικό, που κατά την μετακίνηση δεν υπάρχουν επαρκή δικαιολογητικά, όπως διεύθυνση προορισμού, στοιχεία του ανθρώπου που υποτίθεται ότι χρήζει βοηθείας, αποδεικτικό του προβλήματος, ώρα επιστροφής και φυσικά να μην επιβαίνουν στο αυτοκίνητο πάνω από δύο άτομα.

Πού επιτρέπεται το σούβλισμα του οβελία

Το σούβλισμα του οβελία δεν επιτρέπεται σε κοινόχρηστους χώρους πολυκατοικιών ή υπαίθριους χώρους, προκειμένου να μην έχουν πρόσβαση οι γείτονες και οι υπόλοιποι ιδιοκτήτες και ένοικοι διαμερισμάτων.
Στην περίπτωση των μονοκατοικιών ή διαμερισμάτων που έχουν ταράτσα δική τους, ή μεγάλο μπαλκόνι με εγκατάσταση για ψησταριά, τότε το σούβλισμα επιτρέπεται, αλλά χωρίς καλεσμένους, μόνο για τα μέλη της οικογένειας που μένουν εκεί.

Σαρωτικοί έλεγχοι της Αστυνομίας

Στα επιχειρησιακά σχέδια της Αστυνομίας για την τήρηση των μέτρων του κορωνοϊού έχουν διατεθεί το τελευταίο διάστημα 5.000 αστυνομικοί.
Ήδη, έχει ξεκινήσει ο σχεδιασμός για το πώς θα κινηθεί η αστυνομία την ημέρα του Πάσχα, καθώς έχει καταστεί σαφές από όλες τις πλευρές πως δεν θα γίνουν ανεκτά φαινόμενα συγκέντρωσης σε πυλωτές και ταράτσες για το ψήσιμο του αρνιού.
Σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ., εκτός από τα διόδια που υπάρχουν σε μόνιμη βάση αστυνομικές δυνάμεις για την αποτροπή αποχώρησης προς την επαρχία, ισχύουν τα εξής μέτρα:
Υπάρχουν μπλόκα σε όλους τους δρόμους που οδηγούν εκτός αστικού ιστού, τόσο στην Αττική όσο και στη Θεσσαλονίκη και τις άλλες άλλες μεγάλες πόλεις.
Έχουν αυξηθεί οι περιπολίες και η εμφανής παρουσία αστυνομικών σε σταθμούς λεωφορείων, τρένων και αεροδρόμια, ώστε να μην φύγει κανείς που δεν έχει τα απαραίτητα δικαιολογητικά, αλλά και για την αποφυγή συνωστισμού στην παραλαβή δεμάτων από την επαρχία.

Οι αυλές, οι ταράτσες και οι πυλωτές

Το μεγαλύτερο "αγκάθι" είναι τα γλέντια σε ταράτσες, πυλωτές και αυλές. Για το λόγο αυτό, η Αστυνομία θα περιπολεί σε στενά και όχι μόνο σε κεντρικούς δρόμους όπου θα προσπαθεί να εντοπίσει «αντάρτες» ενώ το ελικόπτερο και το drone της αστυνομίας θα δίνουν εικόνες από ταράτσες.
Στη μάχη τήρησης των μέτρων θα μπουν και τα drones, ώστε να δίνουν στο κέντρο επιχειρήσεων εικόνα για το τι γίνεται.
Περιπολικά που θα εντοπίζουν παράνομα γλέντια θα χρησιμοποιούν μέχρι και τα μεγάφωνα για να τους συμμορφώνουν.

Αυστηρή επιτήρηση στις εκκλησίες

Ειδικά για την Κυριακή προβλέπεται η επιτήρηση πάρκων και άλλων περιοχών που συνήθως καταφεύγουν οι κάτοικοι των πόλεων για βόλτες, όπως είναι στην Αττική, το Πεδίον του Άρεως, το Ζάππειο και ο λόφος του Φιλοπάππου.
Για το σκοπό αυτό θα χρησιμοποιηθούν τα drones και τα ελικόπτερα της Αστυνομίας, που παράλληλα θα επιτηρούν και μέσα στις πόλεις στο πλαίσιο της αντιμετώπισης κλοπών, διαρρήξεων με στόχο τα κλειστά καταστήματα, καθώς και άλλων έκνομων ενεργειών, για την τήρηση της ασφάλειας.



 https://www.lykavitos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.